Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kıyı Ağları
Balıkların en önemli göçleri, gün içerisinde yaptıkları kıyıya yaklaşma uzaklaşma yani beslenme göçüdür. Balıklar kıyıya yaklaşır beslenir büyür yumurtlar ve bu döngü bu şekilde devam eder. Bu göç özellikle Karadenizde şarttır çünkü kıta sahanlığından sonra mera(balık beslenme bölgesi) nerede ise hiç yoktur (planktonla beslenen balıkları hariç tutarım).

Bunları neden anlattım? Kıyı ağları denilen bir ağ modeli var, 1-2 kulaç eninde olan altı kursun üstü mantarlı. Bunlar genelde ip yada misinadan yapılmış olup, kıyı kayalıklarının kumla birleştiği yerlere ve 30 m yi geçmeyen meralara serilirler. Amaç beslenmek ve yumurta bırakmak için kıyıya yaklaşan balığı yakalamaktır.

Buradaki zaman sınırsızlığını, göz çapı denetimini, genel amaçlı ağ kullanımını göz ardı ettik (ETMEMELİYİZ) diyelim. Bir fırtınada ani değişen bir havada kayalara takılan ağlar ne olur? Çekiştirilir kurtarılmaya çalışılır kurtarılamayınca da tekneye bağlanır yol verilir ölen ölür kalan sağlar bizimdir.

Her Pazar deniz kenarına iner kayıkhanede balıkçılarla sohbet ederim. Şimdiye kadar denizde 3 paketten az (300 m) ağ bırakmış balıkçıyla tanışmadım . Gittiğim balıkçı barınağında 120 tekne var en az 100 tanesi plakalı, her biri 100m ağ bırakmış olsa Giresun meralarında sadece bu barınaktaki teknelerin bıraktığı 10 bin metre ağ var. Bu meralarda nasıl balık kalsın? Uzatmayayım meralarımız öldürülüyor, hem de bu işten geçimini neslini sürdürmeye çalışan insanlar tarafından.
Bağlıyorum; ağ satışları en az tabanca mermisi satışı kadar denetlenmeli. Balıkçılar takılan ağlarını bildirmeli ve ilgili birim ucuz ağ kurtarma servisi vermeli (ağ maliyetinden düşük). Her ağ şamandırasında atan kayığın plakası yazılı olmalı. Kıyı ağlarında zaman, mesafe ve saat sınırlaması olmalı. Her balıkçının bir ağ karnesi olmalı. Eski ağını getirmeyene yeni ağ verilmemeli, ve şahsi fikrim olarak misina ağ tamamen yasaklanmalı.

Ağ bir çok balıkçın ekmek teknesidir doğrudur ama ekmek yediğin tekneye pislemeyeceksin.

Yazının doğru yönleri vardır yanlış yönleri vardır, eksiği fazlası vardır, sürçü lisan etti isem af ola…
Bul
izzet bey yorumlarınıza tamamen katılıyorum, bence en az bu tırıvırı için yapılan mücadele kadar ağla mücadele yapılmalı. tamam tırıvırı gibi yasaklanması pek muhtemel değil ama en azından denetim altında tutulmalı
Bul
evet bu lez olayından dolayı birçok ağ denizde kalıyor veya başka nedenlerlede birçok ağ denizde kalıyor gerçi balıkçı isteyerek bırakmıyor ama sonuçta kalıyor da buna nasıl bir önlem alınabilinir o muamma işte.
paylaşıma düşüncenize teşekkürler.
Bul
izzet siteye renk kattın 2. yorumuda yaptın inşallah 3.yorumdan sonra ayrılmassın. yalnız profesyonel bu işi yapan balıkçılar ağ kullanmassa nası balık tutacak(ÜREME ZAMANININDA KIYIYA ATILAN AĞLARI KAST ETMİORUM) insanlara bu nimetler nası ulaşacak neticede herkez amatör olarak dahi olsa balık tutmuyo tutamıo bu yorumlarına katılmıyorum anlamına gelmio ilginç ve güzel fikirlerin var.. inşallah insanlar senin kadar özellikle yetkililer bu işe duyarlı olurlar sevgilerimleRose
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
paylaşım icin teşekkürler
osmanlı balıkcılık takımı,,,,,,
madein,,,osman
Bul
Merhabalar
Ben herşeyde sevgiden önce saygıya inananlardanım. Sevginin olmadıgı yerde saygı olabilir ama saygının olmadıgı yerde sevgi olamaz. Yaptıgımız işe, sanata, karşımızdaki kişiye, inanclarımıza, dilimize, yaşayan, geleceğimizi ve bizi şekillendiren herşeye saygı duymalıyız.

Denizler canlıdır, dinlemesini bilenle konuşur, yeri gelir size kızar, yeri gelir size hediyeler verir saygısızlık ederseniz sizi aç bırakır, hatta canınızı alır. Kısaca şakaya gelmez.

Ben kimsenin ağ atmasına karşı değilim, yapılan işin saygı çerçevesinde yapılmasından yanayım. Neden benim balıkçım denetleme olmaksızın denize saygı göstermiyor? Neden benim balıkçım üreme zamannında ağ atarsa, balıkların beslenmesine izin vermezse seneye daha da az balık yakalayacagının farkına birisi tepesine binmeden, dur böyle yapacaksın demeden kendisi yapmıyor. Benim balıkçım bu kadarmı saygısız, yoksa cahilmi? Ben kanaatimi cehaletten yana kullanmak istiyorum. O canım merada kimsenin 100 200 metre ağ bırakmaya, boyle bir saygısızlık yapmaya hakkı olduguna inanmıyorum. Evrak evrak diye direten, tekne parası kadar cezalar kesen kurumlarında bazı hizmetleri sağlamak zorunda olduğuna inanıyorum.

Bunlar benim inandıklarım, fikirlerim düşüncelerim ve hislerim. Tabiki farklı hissedenler ve düşünenler olacaktır olmalıdır da.
Bul
aslında çok biliçli av yapılmıyor ülkemizde,ne tutarsam kar diyen zihniyet çok var.Kaldı ki ekmek parası için yapan varsa amatör balıkçıları düşünemiyorum

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Bul
memoli3579 yazdı:aslında çok biliçli av yapılmıyor ülkemizde,ne tutarsam kar diyen zihniyet çok var.Kaldı ki ekmek parası için yapan varsa amatör balıkçıları düşünemiyorum
tekneniz hayırlı olsun yenimi burdan cok güzel gözüküyor,,,,,,,
osmanlı balıkcılık takımı,,,,,,
madein,,,osman
Bul
izzet bey söylediklerinize katılmamak elde değil,ama çözümü nasıl olmalı asıl konu bu,
profesyonel balıkçılar(ticari amaçlı)balığın üreme zamanı biliyor,üreme olmassa balığında olmayacağını biliyor,ama yinede üreme zamanında kıyıya ağını atıyor,aynen bindiğin dalı kesmek gibi...hepsi için bunu söylemek yanlış olur,bilinçli profesyonel balıkçılarımızda vardır mutlaka,ama kendini bilmezler heryerde var,benim bilinçsiz avlanmamla balık mı bitecek?diyenler var,asıl problem bu bence...paylaşımınız için teşekkürler...
A▒N▒T▒A▒L▒Y▒A J▒İ▒G▒G▒İ▒N▒G
>((((0> ▒T▒E▒A▒M▒ ><((((0>
Bul
izzet bey önce sitemize hoş geldin diyorum ve yorumlarına katılıyorum.bende orduluyum karadenizin av durumunu az çok bilirim .inşallah karadenizdeki balık durumunu sizden öğrene biliriz.bu site güzel bir sitedir dostluklar çok güzeldir inşallah zamanla bunları göreceksin.giresunun neresinde avlanıyorsun.balık durumu nasıl kenardan.sana şimdiden rast gelsin.
BALIĞI BOL OLDUĞUNDA USTALAR AZ OLDUĞUNDA ACEMİLER TUTARBobo
İSTAVRİTCİ
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Antalya ve cevresi kıyı balıkcılıgı muratkahraman 38 6,648 20-08-2014, 19:04
Son Yorum: yycolak
  Çeşme Ovacık 19.10.2013 kıyı gece avı abraxsaz 17 4,411 28-10-2013, 20:02
Son Yorum: Lakerda
  Çeşme kıyı tavsiyeleri taylankskn 1 1,655 16-08-2013, 14:54
Son Yorum: Salih Reis
  izmir kıyı avcılığı tculas 14 3,346 14-01-2013, 15:01
Son Yorum: Salih Reis
  İlkbahar - Yaz kıyı çapari takımları ilerya 27 8,362 27-12-2008, 03:29
Son Yorum: thomas1925
  kıyı balıkçlığı Kutay 12 3,193 20-10-2008, 11:51
Son Yorum: fotokopici
  ARI İLE KIYI BALIKÇILIĞI AVI ????? kılıçbalığı 17 6,085 17-09-2007, 12:28
Son Yorum: tenay
  kıyı balıkçılığı, dımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum... burak22 9 2,971 28-03-2007, 21:10
Son Yorum: LeVrEkCi

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi