Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık, depresyon riskini azaltıyor
Balık yağındaki Omega 3 yağ asitleri, kalp damar hastalıklarının yanı sıra depresyon ve intihar riskini de azalatıyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevim Köse, balık ve diğer su ürünlerinin içerdiği protein, yağ ve vitaminlerin niteliği bakımından insan beslenmesinde önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade etti.

Balıkların kalp damar hastalıklarında yararlı etkileri olduğunun hemen hemen herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Köse, "Artık 'balık ye, kalbini koru' şeklindeki sloganlar ya da tavsiyeler hem uzmanlar, hem halk arasında hem de balık tanıtım reklamlarında sıkça gündeme gelmektedir" dedi.

Balıktaki hangi madde ya da maddelerin sağlık için yararlı etkiyi yaptığı ve her balık aynı ölçüde mi yararlıdır sorularının cevabı herkes tarafından bilinmediğini vurgulayan Yrd. Doç. Köse, şöyle devam etti:

"Balıkların insan sağlığı açısından önemi, özellikle içerdikleri yağdan kaynaklanmaktadır. Balık yağındaki omega 3 yağ asitleri insan sağlığı açısından yararlı etkiyi yapan maddelerdir. Bu etki omega 3 grubu yağ asitlerinden EPA (eikosapentaeonik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) adlı iki önemli yağ asidi çeşidinden kaynaklanmaktadır. Çeşitli yayın ya da kaynaklarda omega 3 içeren pek çok gıda türü verilmektedir. Ancak EPA ve DHA genelde balık yağlarında bulunmaktadır."

Her balık ya da su ürününün yeterince omega 3 yağ asidi içermeyebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Köse, bu asidin, yağlı balıklarda fazla bulunduğunu, bu balıklara, somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi, tirsi ve morina balığı gibi balıkların örnek verilebileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Köse, DHA ve EPA asitlerinin, yağlı balıklardan direk olarak alınabileceği gibi, eczanelerde satılan balık yağı tabletleriyle alınabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Eğer diyetimizde sağlık açısından sıkça balık tüketiyorsak bunun yanında E vitamini içeren gıdalar ya da E vitamini tabletleri almamız gereklidir. Balık yağı tabletleri, E vitamini eklenmiş olarak satılmaktadır. Bunu nedeni, balık yağındaki yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri olan omega 3 ve diğerleri yaşlanmayı hızlandırıcı etkisi olduğu ve bunun da E vitamini takviyesiyle engellendiğidir. Yani bol balık yiyelim ancak bunu E vitamini ile yiyelim. İçeriğinde bulunan Omega 3 yağ asidi, iyi kolesterolü yükseltir ve yüksek tansiyonu düşürür, kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Aynı zamanda kanser riskini azaltır, yaşa bağlı hastalıkları önler, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler." Omega 3 yağ asitleri yiyenlerde depresyonun azaldığı ve dolayısıyla intihar risklerinin azalttığının ortaya koyulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Köse, "Antidepresanlar yerine belli miktarlarda omega 3 yağı alımının antidepresan ilaçlardan daha yararlı olacağı düşünülmektedir. Omega 3 yağı beyindeki uyarıcıların doğru çalışmasını sağladığından dolayı faydalı olmaktadır. Son yıllarda özellikle hamile kadınlarda depresyonu engelleyici olarak önerilmiştir" diye konuştu
milliyetten alıntı
Bul
Nihat abi güzel bi konu teşekkürler.Yanlız bu aralar kimi insanıda depresyona sokuyormuşHeheheHeheheHeheheHeheheSaygılar abi.
Bul
Güzel bi konu teşekkürler arkadaşım...
:0507::0507::0521::0507::0507:
Bul
bende fazla yemekten deprasyondayım gaiba. B adıyla başlayan hiçbir şey düşünmüyorum artık...
bir yiyen deprosyanda birde yemeyen nasıl iş anlamadım haftada 2 ila 3 kilo balık tüketiriz evcek hanımda migren vardı ister inanın ister inanmayın yok oldu bu balık nelere kadirde haberimiz yok
Bul
..............
Bul
Bende seni kastedmiştim ali abi.Bak görüyormusun kimini depresyondan kurtarıyo kimini depresyona sokuyo.Bence sen acilen 3-5 kilo hamsi alıp acilen akşamı bekleme şimdi işyerinde yap  olmadı akşama evde yap ama mutlaka ye.Yarın sabahta tekneyle balık tutmaya gitmezsen ben bu sitedeki adımı değiştiricem.Hodri meydan.Cengiz kaptan sen ayarlasana abi bize 4-5 kilo hamsi ali abiye yolla.Ali abi ben çok ciddiyim.Abi seni bu sıkıntıdan kurtarmak gerekli hemde hemen.Bunu bu akşam uygulamazsan bana da bundan sonra selam verme.işte o kadar halahala yawwwwwww
Bul
gercekten kamil abi yaww benim baş agrılarımda bayadır yok allaha şükür hamsi iyi geliyor galiba Smile
Bul
vah zavallım hamsiye kadar düştün ha şimdi üzüldüm bak
Bul
Omega 3 var diye benim çocuğa 1 yaşından sonra balık yedirmeye başladık,şimdi çocuk balık yemekten zevk alıyor.Baba bana büyük balık al diyor.Kışın balıkçı tezgahlarından yazında akarsulardan tüketiyoruz.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  neden balık yemek lazım LeVrEkCi 13 5,433 28-11-2013, 17:16
Son Yorum: Sensei1903
  Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler Woiwodia 19 4,208 11-05-2013, 21:42
Son Yorum: Antepli 27
  balık zehirlenmesi LeVrEkCi 9 2,730 26-11-2011, 14:50
Son Yorum: HAŞİM77
  balık kılçığı boğaza batması... ssevdim 14 9,635 26-11-2011, 14:42
Son Yorum: HAŞİM77
  Balik saĞliktir Bahadır Sarıca 13 3,011 13-05-2010, 10:31
Son Yorum: Tropheus
  Balık Yağının Faydaları tedirgin SaZaN 20 5,864 01-05-2010, 16:32
Son Yorum: orhanekmekci
  çocuğa haftada 2-3 kez balık LeVrEkCi 35 5,612 28-11-2008, 02:40
Son Yorum: adem77
  Balık avı kazaları; murki 11 3,146 18-07-2008, 09:55