Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bol Bol Balık Yiyin!
#1
Hamilelik ve emziklilik dönemindeki kadınların gerek kendi sağlıkları gerekse bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmeleri gerektiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yılda kişi başına tüketilen balık miktarının ortalama 3 kilogram kadar olduğu, bunun yüzde 65'inin taze, yüzde 35'inin kurutulmuş ve konserve edilmiş olarak kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, balığın protein içeriği bakımından oldukça zengin bir besin olduğu, balık etinin yumurta, et, süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından olduğu ve yüzde 18-20 oranında protein içerdiği kaydedildi.


Balık eti proteinlerinin, sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalandığı, bu nedenle vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğu ifade edilerek, “Balık eti, kemik gelişimi, gözün değişik ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12) açısından zengindir” denildi.

Balık etindeki yağ içeriğinin, temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerini oluşturduğu kaydedilen açıklamada, göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim, sinir iletiminde önemli görevleri olan EPA ve DHA adı verilen bu asitlerin en önemli kaynağının balıklar olduğu bildirildi.

Açıklamada, sağlık üzerinde bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketilmesi gerektiği belirtilerek, “Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlarda gerek anne sağlığı gerekse de bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketimi önerilmektedir” denildi.

“BALIK VE YOĞURT TAZE OLURSA BİRLİKTE TÜKETİLEBİLİR”

Açıklamada, balık satın alınırken, hazırlanırken ve pişirilirken şunlara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi:

“-Balığın kalitesi tazeliğiyle ölçülür. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert, anüs kısmının sıkı şekilde kapalı, karın kısmının sert ve esnek, lekesiz, yırtıksız ve kabarıksız olmasına, etli kısmına parmakla basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesine özen gösterilmelidir.

-Bol bulunduğu mevsiminde balıkları satın almak önemlidir. Kış aylarında bulunduğumuz bu aylarda hamsi, kalkan, karagöz, mezgit, uskumru, istavrit, dil balığı ve zargana cinsi balıklar bol bulunmaktadır.

-Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.

-Taze balıklar satın alındıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Balıkların buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanması uygundur.

-Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve kanserojen maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir. Pişirirken çeşni verici olarak defne yaprağı, zencefil, nane, maydanoz,karabiber, biberiye, kekik kullanılabilir.

-Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk teşkil eder. Ayrıca çiğ balık tüketiminin B1 vitamin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi sakıncalıdır.

-Halk arasında balık ile yoğurdun bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa ki, balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketiminin herhangi bir sakıncası yoktur.” 07.12.2007 11:58
alıntı:haberler
Bul
Cevapla
#2
Abi bak bunu bende destekliyorum. Ben balıkla birlikte yoğurt yiyorum ve şu ana kadar bir şey olmadı. En son geçen cumartesi yedim.

Özellikle uygulamadık ama ailemde görmüş olduğum faydasından bahsedeyim. Askerden geldiğimde annem ve babam kolestrol ilacı kullanmaya başlamıştı. Üç öğün balık yeme potansiyeline sahip olan benden dolayı evde balık tüketimi baya arttı ve şu 2 senelik süreç sonunda anem ve babam bu ilacı artık kullanmıyor. Tabi uyarayım bizim evdeki balık tüketimi ya ızgara yada buğlama şeklindedir.

Bu arada sağlık için çok faydası olan omega yağı, en çok ithal uskumruda (buz balığı yada norveç uskumrusu) bulunuyor.
Bul
Cevapla
#3
serkan bende balıkla yogurt yiyenlerdenim ama balık tazayse tabiki mesela bilmedigim biyerde balık yiyeceksem emin degilsem tazeliginden yogurt yemem.
kolestrol sorununa gelince o bendede var o kadar balık yememe ragmen kolestrolüm yüksek bendeki bünyeden aşleden gelen bişey ama yinede bu ara inatla ilaç kullanmayıp sabahları 1 gece suda beklemiş ceviz yiyorum ve dikkat ediyorum yediklerime balık zaten haftada 3 yada 4 kez yiyorum.
hele hele bu zamanda bol bol haösi istavrit tavsiye ederim.
ÖNEMLİ NOT:hamsi çok protein yüklü oldugundan gut hastalıgına sebeb olur protein yükseldimi vücutta gut hastalıgı rahatsız eder gut sorunu olan varsa hamsiye dikkat.
ithal uskumru harika balık lezzetli ama çok dokunuyor be serkan.
Bul
Cevapla
#4
ben balıkla yoğurdu yıllardır birbirinden ayırmadım.balıkçıdan balık alıp yiyemiyorum kendi tuttuğum taze balığa alıştım.hamsiyi mecburen alıyorum oltaya gelse onuda tutmaya giderim taze balık sağlıktır arkadaşlar bol bol yiyin ama kendiniz tutarsanız daha lezzetli oluyor herkese afiyet olsun
Bul
Cevapla
#5
LeVrEkCi yazdı:serkan bende balıkla yogurt yiyenlerdenim ama balık tazayse tabiki mesela bilmedigim biyerde balık yiyeceksem emin degilsem tazeliginden yogurt yemem.
kolestrol sorununa gelince o bendede var o kadar balık yememe ragmen kolestrolüm yüksek bendeki bünyeden aşleden gelen bişey ama yinede bu ara inatla ilaç kullanmayıp sabahları 1 gece suda beklemiş ceviz yiyorum ve dikkat ediyorum yediklerime balık zaten haftada 3 yada 4 kez yiyorum.
hele hele bu zamanda bol bol haösi istavrit tavsiye ederim.
ÖNEMLİ NOT:hamsi çok protein yüklü oldugundan gut hastalıgına sebeb olur protein yükseldimi vücutta gut hastalıgı rahatsız eder gut sorunu olan varsa hamsiye dikkat.
ithal uskumru harika balık lezzetli ama çok dokunuyor be serkan.

Abi zaten bu hamsi, palamut, uskumru ve sardalya balıkları herzaman yendimi bıkkınlık verir. Sürekli ve aşırı tüketmemekte fayda var. Beyaz etli balıklar hem hafif hemde hazmı kolaydır (istavrit,lüfer,levrek,çipura vs..)

Benim çanakkaleli bir arkadaşım vardı hamsiyi yada sardalyayı biraz fazla kaçırırsa bayılıyordu Smile

Abi bu ceviz işininde faydasını göreceksin devam et.
Bul
Cevapla
#6
yoğurtlu gopez balığı tarifi:


[Resim: default.jpg]Lezzet Durakları Izmir Foça'da 1: Yoğurtlu Gopez Balığı
Bul
Cevapla
#7
balık yemeye bence en çok çocukların ihtiyacı var çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren balık yemeye ve tutmaya alıştırmamız lazım hele bizim gibi taze balık yiyenler için en büyük fırsat bol balıklı avlar rastgele
Bul
Cevapla
#8
tescillenmiştir arkadaşlar benim hanım hayat,da migrenden çektiğini bir kendi birde ben bilirim gözlerinde şimşekler çakmaya başladığı zaman resmen çığlıklar atardı geliyor diye bu illete yapılacak bir tedavi şeklide yok uyumaya çalış derdi doktoru ama ne mümkün korkusu bile uykularını kaçırmaya yetipde artıyor bile derken o sene aşırı miktarda balık tüketimimiz oldu hanımında migreni azaldı ,azaldı,azaldı derken nedeni araştırmaya başladık ve balık olduğuna karar verdik. şimdi bizim buzdolabında balık eksik olmaz nede olsa kocası bir balık hastası ve eşiminde migren denen illeti yok oldu şimdi çok rahat bazen geçmişde yaşadıklarını hatırlıyor Allah düşmanıma vermesin diyor şimdi bana seninde ilacın olsada sende tedavini yapsalar der balığa gitmem konusunda bende almayım sağol ben hastalığımdan memnunum der geçerim yaklaşık 12 senedir migreni unutdu garibim şimdi balığın her türlüsünü yapar evde bizde ailece afiyetle yeriz
Bul
Cevapla
#9
Bilgilendirici detaylar var güzel bir konu
Bul
Cevapla
#10
büyük reis derki balık yemek her zaman iyidir Smile
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  neden balık yemek lazım LeVrEkCi 13 5,393 28-11-2013, 17:16
Son Yorum: Sensei1903
  Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler Woiwodia 19 4,158 11-05-2013, 21:42
Son Yorum: Antepli 27
  balık zehirlenmesi LeVrEkCi 9 2,707 26-11-2011, 14:50
Son Yorum: HAŞİM77
  balık kılçığı boğaza batması... ssevdim 14 9,581 26-11-2011, 14:42
Son Yorum: HAŞİM77
  Balik saĞliktir Bahadır Sarıca 13 2,985 13-05-2010, 10:31
Son Yorum: Tropheus
  Balık Yağının Faydaları tedirgin SaZaN 20 5,821 01-05-2010, 16:32
Son Yorum: orhanekmekci
  çocuğa haftada 2-3 kez balık LeVrEkCi 35 5,505 28-11-2008, 02:40
Son Yorum: adem77
  Balık avı kazaları; murki 11 3,106 18-07-2008, 09:55
Son Yorum: fotokopici
  Tatlısu balık havyarı; murki 23 6,443 21-12-2007, 00:49
Son Yorum: Ege
  balık yağı LeVrEkCi 4 1,959 03-10-2007, 01:23
Son Yorum: eşref sürek

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi