Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
balık zehirlenmesi
Zehirlenmeler

Balık etinden zehirlenmeler çok sık görülür. Çünkü, balık kasaplık hayvan etlerine nazaran çabuk bozulur. Kanalizasyon ve sanayi artıklarının bulunduğu yerlerden tutulan balıklar her zaman tehlikelidir. Bu balıklar maden zehirlemesi (kurşun, civa gibi) ve bakteri zehirlenmeleri yapar. Balıklarda bulunan trimethylamin maddesinin miktarı bayatlamanın ve kokuşmanın derecesini gösterir. Taze balık eti sterildir. Bayatlama ilerleyip, kokuşma başlayınca mikrop fazlalaşır.

Balığın içinde ve dışında bulunan mikroorganizmaların, ölümü müteakip seri bir şekilde gövdeye yayılmasıyla balık bozulur. Balık baştan kokmaya başlar. Bağırsakları çıkartılmamış balık daha çabuk bozulur. Buz içinde tutulan balığın bozulma süresi uzar.

Bayatlamaya yüz tutmuş veya bayatlamış balıklar şöyle anlaşılır:

Koku: Taze balıkta normal, bayatlamaya başlamışta az, bayatlamışta kuvvetli amonyak kokusu duyulur.

Pullar: Taze balıkta parlak ve yapışık, bayatlamaya başlamışta parlak değil, bayatlamışta mat ve kolay dökülür.

Solungaç: Taze balıkta kapalı koyu kırmızı veya pembe, bayatlamaya başlamışta biraz açık, renk daha koyu, bayatlamışta renk kahverengi olur.

Göz: Taze balıkta berrak ve kabarık, bayatlamaya başlamışta hafif bulanık, bayatlamışta gözler kat ve çökük görünür.

Adale dokusu: Taze balıkta sert, elastiki, bayatlamaya başlamışta elastikiyetini kısmen kaybetmiş, bayatlamışta adale gevşek, parmak izi kalır.

Deride renk: Taze balık parlak mavi, yeşilimtrak , bayatlamaya başlamışta hafif mat, bayatlamışta bulanık ve iyice matlaşmış olur.

Karın: Taze balık normal, bayatlamaya başlamışta hafif şiş, bayatta çok şişkindir.

Bayat balıkta: Arkasında kirli bir su vardır.
kaynak:türkçebilgi
Bul
AlkisAlkisAlkis teşekkürler
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET

[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
eyvallah nihat teşekkürler ..AlkisAlkis
Bul
Yaygın inanışın aksine balık ve yoğurt birlikte tüketilmesi halinde zehirleme yapmaz. Tabi balığın taze olması şartıyla... Ben tüketiyorum... Özellikle kiremitte alabalık ve manda yoğurdu mükemmel bir ikili... (Bknz: Rakı- balık -peynir (ya da yoğurtla yapılan mezeler)- kavun kombinasyonu... Balık bayatsa zaten tek başına da zehirler...
Bul
FreeX yazdı:Yaygın inanışın aksine balık ve yoğurt birlikte tüketilmesi halinde zehirleme yapmaz. Tabi balığın taze olması şartıyla... Ben tüketiyorum... Özellikle kiremitte alabalık ve manda yoğurdu mükemmel bir ikili... (Bknz: Rakı- balık -peynir (ya da yoğurtla yapılan mezeler)- kavun kombinasyonu... Balık bayatsa zaten tek başına da zehirler...

Serdar abi, dediğine katılıyor tüm balık sofralarımda yoğurtlu bi meze olduğunu ekliyorum.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Teşekkürler. Balık yerken dikkat tutması kadar yemeside zevkli bir yaratıktır ama çarparsada fena çarpar Smile
Bul
Abi paylaşım için teşekkürler. Bayat balıkla yoğurt yenmez deniyor katılıyormusun??
Türk'e kefen giydirmek hangi itin haddine!!!!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bul
bucalı yazdı:Abi paylaşım için teşekkürler. Bayat balıkla yoğurt yenmez deniyor katılıyormusun??

Bayat balık yenmez diyorum. Zehirlenmek istemiyorsan...
Bul
bucalı yazdı:Abi paylaşım için teşekkürler. Bayat balıkla yoğurt yenmez deniyor katılıyormusun??

Sevgili barış zaten bayat balık diyorsun başlı başına bir zehirdir. Genelde zehirlenen insanlara ilk müdehalede yoğur verirler neden içerideki zehiri öldürsün diye. Bu yüzden balık ve yoğurt hiç bir zaman tehlikeli değildir ikisinide sürekli beraber tükettim.76

Şöyle bir örnek daha vereyim daha önce çalıştığım işyerinde kimyasal olduğu için sürekli yoğurt çıkardı.Bunun yanında öğle ve akşam yemeklerinde balıkta olurdu.1500 Kişilik işyerinde kimseye bir şey olmadı.Wink
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul
Nihat böyle bir hassas konu için teşekkürler.AlkisAlkis

Arkadaşlar bayat balığın hiç şakası yoktur Allah korusun ölüme sebibiyet verecek kadar tehlikelidir.Affet
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  neden balık yemek lazım LeVrEkCi 13 5,496 28-11-2013, 17:16
Son Yorum: Sensei1903
  Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler Woiwodia 19 4,298 11-05-2013, 21:42
Son Yorum: Antepli 27
  balık kılçığı boğaza batması... ssevdim 14 9,707 26-11-2011, 14:42
Son Yorum: HAŞİM77
  Balik saĞliktir Bahadır Sarıca 13 3,068 13-05-2010, 10:31
Son Yorum: Tropheus
  Balık Yağının Faydaları tedirgin SaZaN 20 5,936 01-05-2010, 16:32
Son Yorum: orhanekmekci
  çocuğa haftada 2-3 kez balık LeVrEkCi 35 5,737 28-11-2008, 02:40
Son Yorum: adem77
  Balık avı kazaları; murki 11 3,195 18-07-2008, 09:55
Son Yorum: fotokopici
  Tatlısu balık havyarı; murki 23 6,627 21-12-2007, 00:49