Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
midyeyi nasıl severek yiyebilirim???
denizde yenebilecek bir sürü şey var. kala kala midyeyemi kaldınız yav. yemeyin kardeşim. midyeniz eksik kalsın Bobo Bobo Bobo
onuda yem yapın. Bobo
Bul
Kamil ILIPINAR yazdı:ben hala derimki denizden aliço çıksa gene yerim  midye hariç tabii şaka bir yana denizden çıkan her canlı yenmiyor artık malesef biz yine bildiğimiz damak tadımıza hitap eden balık türlerini tercih edelim en iyiside bu galiba

valla kamil abı ben hala yayın olayındayım....
o balığın bu kadar zaman nasıl ayakta kalıpta yaşadığının derdindeyım...

Biraz önce Afala (Cengiz) Aradı süper bir konu ile ilgili araştırma yapmamız lazım önce sonra konuyu ortak paylaşıma sunacağız bakalım nerden aklına geldiyse......
midyeyi ankarada yiyeceksin.taze taze süper oluyor.Aptalkafam

bir keresinde 10 tane aldım.eve geldim baktım.midyelikten çıkmış.hepsini çöpe attım.ama tatilden tatile toplasan 10 veya 15 tane yerim.o bana çok değil.hastalık ta yapmaz sanırım.
Bul
SerenaY66 yazdı:midyeyi ankarada yiyeceksin.taze taze süper oluyor.Aptalkafam

bir keresinde 10 tane aldım.eve geldim baktım.midyelikten çıkmış.hepsini çöpe attım.ama tatilden tatile toplasan 10 veya 15 tane yerim.o bana çok değil.hastalık ta yapmaz sanırım.

yeme ilker yeme midye olayını tamamen lugatımızdn kaldırıp atmamız lazım. biz burada denizden çıkan ve belki 10 dk belki 1 saatlik midyelerden bahsediyoruzki Ankaraya gelene kadar. kımbılır kaç gun kaç hafta dolaşıyor ortalarda hele hele çocuklara asla yedirmeyelim Kesınlıkle raporunu yayınlayacağım ama sıkıntılar oluşabılır o yüzden Kesin olarak yemeyin... Rica değil. Yemeyin........

sevgiler
ankarada zaten sadece almış bulundum.ankarada hiç yemedim.ankarada büyük balıkçı restoranları var zaten yeneceksede oralarda yerler.ben genelde bandırmada/izmirde/kuşadasında yedim.oda 2-3 yıldır yemeye başladım.daha öncesinde zaten ağzıma sürmezdim.yani hayatım boyunca toplasam 40 tane yememişimdir.ama bundan sonrası için dikkatli olmakta yarar var.
Bul
evet ilker malesef dünyanın son gelinen hali itibarıyla midyeyi literatürümüzden kaldırdık bakalım sırada hangi besini kaldırmak var Sad insanoğlu kendi kaçınılmaz sonunu hazırlıyor.
Bul
..Ben DİNSEL yönden yanaşayım yine..MiDye ALLAH katında CAİZ
değildir..Yasaktır..Yemenizi tavsiye etmem..Dünya üzerinde Adet
dönemine tabi 2 Canlıdan biridir geçenlerde de gündeme getirmiştim
bu konuyu hatırlarsanız..
Bul
rifatsair yazdı:evet ilker malesef dünyanın son gelinen hali itibarıyla midyeyi literatürümüzden kaldırdık bakalım sırada hangi besini kaldırmak var Sad insanoğlu kendi kaçınılmaz sonunu hazırlıyor.

TAMAM BUDUR........
Bencede hiç yemeye zorlamayın kendinizi.
Bul
Espiyeli yazdı:..Ben DİNSEL yönden yanaşayım yine..MiDye ALLAH katında CAİZ
değildir..Yasaktır..Yemenizi tavsiye etmem..Dünya üzerinde Adet
dönemine tabi 2 Canlıdan biridir geçenlerde de gündeme getirmiştim
bu konuyu hatırlarsanız..

sevgili hasan arkadaşım konuyu bu yönden incelersek; bunun sonucuda budur sende bir oku istersen dostum;
İslam alimleri, deniz ürünlerinden balık türlerinin yenmesinin helal olduğu konusunda görüş birliği içerisindedirler. Balık türlerinin dışındaki deniz ürünleri konusunda ise bazı içtihat farklılıkları ortaya çıkmıştır. Buna göre, midye, kalamar, yengeç, karides gibi ürünlerin yenmesi Hanefi Mezhebine göre caiz değil, diğer üç mezhebe göre caizdir.
Bu konuda ortaya çıkan içtihat farklılığının sebebini anlayabilmek için, İslam dininin konuya ilişkin temel yaklaşımını bilmek gerekmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de genel olarak denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (el-Maide,5/96; el-Fatır, 35/12); Hz. Peygamber (s.a.v.) de deniz hakkında: "Onun suyu temiz, içinde ölen(meytesi) helaldir" (Ebu Davud, Taharat 41) buyurmuştur.
Dinimizin iki temel kaynağı Kur'an ve Sünnette deniz ürünleri ile ilgili olarak en başta bu deliller yer almaktadır. Bunun yanında Kur'an-ı Kerim'de ve Hz. Peygamber'in hadislerinde yenmesi helal ve haram olan etler ile ilgili bazı açıklamalar yer almıştır.
Bu açıklamalar bir bütün olarak göz önüne alındığında, her şeyden önce etleri yenebilecek hayvanlarla ilgili bir liste verme yönüne gidilmediği, sadece belli ilke ve ölçüler getirmekle yetinildiği görülür.
Belirttiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'de yenmesi helal olan etler ayrı ayrı belirtilmeksizin insanlara Allah'ın nimetleri hatırlatılmış ve Müslümana yaraşan şeylerin yenmesinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Bunun için "İyi ve temiz şeylerin helal kılındığı( bk. Bakara, 2/172; Maide, 5/4; A'raf, 7/32) belirtilerek en çok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi türlere (behimetü'l-en'âm) işaret edilmiştir.(Maide, 5/1).
Kur'an'da yiyecekler konusunda haramlıkla ilgili açıklamaların ortak noktası ise, insanın tabiatı itibariyle "tayyibât" (iyi ve temiz) görülemeyecek nitelikteki "habâis" (temiz görülmeyen ve iğrenilen) şeylerin yenmemesi gereğidir. Burada geçen "habais"ten olma vasfı insan için zararlı olabilecek şeyleri içine aldığı gibi tabiatı gereği insanın iğrendiği tüm hayvanları da kapsayabilir. İslam alimleri yılan, fare, kaplumbağa, köstebek, kirpi, solucan, sinek gibi hayvanların bu gruba girdiğini ifade etmektedirler. İşte Hanefi mezhebi, midye, kalamar, yengeç, istakoz, ahtapot vb. deniz ürünlerini bu kategoride değerlendirdiği için bu hayvanların etlerinin yenilmesini caiz görmemektedir.
Diğer taraftan sağlığa zararlı maddelerin alınmaması da İslâm'ın genel ilkelerinin (bk. Bakara 2/195) gereklerindendir.
Bu konudaki somut yasaklar, bazı ayetlerde (Maide, 5/3) on madde halinde sayılmış ise de bunların bir kısmı aynı grup içinde düşünülerek tamamının Bakara suresi 173. âyetinde yer alan dört ana maddede toplanması mümkündür. Bunlar da; kendiliğinden veya dini usulde boğazlanmaksızın ölmüş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlardır.
Bütün İslam bilginleri, Allah'ın; dinî hüküm ve kaideleri, kullarının maslahatı için koyduğunda ittifak etmişlerdir. Bu maslahat ya faydalı olanı elde etmek (celb-ı menfaat) yahut da zararlı olanı gidermek (def-ı mazarrat) içindir.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Alabalık buğulama nasıl yapılır nurideniz34 1 483 30-06-2016, 19:51
Son Yorum: tahsinmersin
  Balığı nasıl pişirsem diyenlere ALTAYLI 12 3,554 21-01-2010, 02:24
Son Yorum: thunderbolt
  balığı nasıl pişirmeli LeVrEkCi 15 3,115 25-09-2007, 14:46
Son Yorum: blue_zaire
  Kalkan Balığı Nasıl Temizlenmeli ? mrs303 10 18,954 26-01-2007, 00:15
Son Yorum: ALTAYLI
  Taze balık nasıl olur.? SerenaY66 4 2,751 01-10-2006, 12:45