22-08-2008, 14:39
(Son Düzenleme: 22-08-2008, 14:46, Düzenleyen: balıkoltası.)
Merhaba arkadaşlar
Yapımını merak edenler için kendi yaptığım tarife göre yazıyorum. Midyelerin temiz sudan çıkarıldığına emin olur veya kendiniz çıkarırsanız daha lezzetli ve sağlıklı olur. Dışarda satılan dolmalardan almanızı önermem.
Ben midyeyi denizden çıkardığım zaman dolmasını şu şekilde yapıyorum. Yanlız malzemelerin ölçüsünü veremiyorum çünkü bende ölçüyle yapmıyorum.
Midye Dolma Yapımı:
Nispeten irice ve içleri bozuk olmayan kabuklu midyeler alınır. Kabukları bıçak yardımıyla açılır. Kılları kesilir. Suyun altında kumları ve varsa incileri parmakla yoklanarak çıkarılır.
Daha sonra bir tencereye soğanlar küp küp doğranır. Her türlü dolmada soğanın biraz fazla konması yemeğin lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden midye dolmasına da soğanı az koymamaya özen gösterin.
Tencereye bir miktar da (1 çorba kaşığı) çam fıstığı ve yeteri kadar sıvıyağ konur. Soğanlar ve çam fıstığı, soğanlar sararıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yumuşadıktan sonra yeteri kadar pirinç ilave edilir ve yaklaşık 5 dakika hep birlikte orta ateşte kavrulur. Sonra aynen pilav yapar gibi yeteri kadar su, kuş üzümü, bir tatlı kaşığı şeker konarak, pirinç suyunu çekinceye kadar kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirilir. Suyunu çektikten sonra tencere ateşten alınır ve malzemeye yeteri kadar yenibahar, karabiber, tuz, tarçın ilave edilerek güzelce karıştırılır. Yenibahar, tarçın, karabiber dolmaya lezzet veren 3 lüdür. Bu baharatları damak tadınıza göre yeteri kadar koyunuz. Ben genelde biraz fazla koyarım. Özellikle yenibahar ve tarçını.
Şimdi sıra midyeleri doldurmaya geldi. Bu işin püf noktası midyeler doldurulurken kabukları sonuna kadar açılarak iki kabugu birbirine bağlayan kasın kopması sağlanır. İki kabuğu sadece midyenin ortasındaki etinin tutması gerekir. Böyle yapılmazsa midyeler doldurulunca kapakları tam olarak kapanmaz, aralık kalır. Hem güzel görünmez, hemde pişirilirken içlerine su girer. Ayrıca pişincede kapakları aralık olduğundan birkaç saat sonra pirinç kurumaya başlar.
Şimdi bir kaşık vasıtasıyla midyelerin içi malzememizle doldurulur. Kapakları iyice kapatılır. Doldurulan midyeler bir tencereye dizilir. Sonra tencerenin içine en alttaki midyelerin içine girmeyecek kadar yaklaşık 1 bardak kadar su konulup kapak kapatılıp tekrar ateşe konur. Ateş önce kuvvetli tutularak tenceredeki suyun kaynaması sağlanır, sonrada 45 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Daha sonra soğuması beklenip, bir tabağa yenilecek kadar açılarak, kabuğunu kaşık olarak kullanarak, limon+karabiber serpilerek afiyetle yenir.
Yapımını merak edenler için kendi yaptığım tarife göre yazıyorum. Midyelerin temiz sudan çıkarıldığına emin olur veya kendiniz çıkarırsanız daha lezzetli ve sağlıklı olur. Dışarda satılan dolmalardan almanızı önermem.
Ben midyeyi denizden çıkardığım zaman dolmasını şu şekilde yapıyorum. Yanlız malzemelerin ölçüsünü veremiyorum çünkü bende ölçüyle yapmıyorum.
Midye Dolma Yapımı:
Nispeten irice ve içleri bozuk olmayan kabuklu midyeler alınır. Kabukları bıçak yardımıyla açılır. Kılları kesilir. Suyun altında kumları ve varsa incileri parmakla yoklanarak çıkarılır.
Daha sonra bir tencereye soğanlar küp küp doğranır. Her türlü dolmada soğanın biraz fazla konması yemeğin lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden midye dolmasına da soğanı az koymamaya özen gösterin.
Tencereye bir miktar da (1 çorba kaşığı) çam fıstığı ve yeteri kadar sıvıyağ konur. Soğanlar ve çam fıstığı, soğanlar sararıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yumuşadıktan sonra yeteri kadar pirinç ilave edilir ve yaklaşık 5 dakika hep birlikte orta ateşte kavrulur. Sonra aynen pilav yapar gibi yeteri kadar su, kuş üzümü, bir tatlı kaşığı şeker konarak, pirinç suyunu çekinceye kadar kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirilir. Suyunu çektikten sonra tencere ateşten alınır ve malzemeye yeteri kadar yenibahar, karabiber, tuz, tarçın ilave edilerek güzelce karıştırılır. Yenibahar, tarçın, karabiber dolmaya lezzet veren 3 lüdür. Bu baharatları damak tadınıza göre yeteri kadar koyunuz. Ben genelde biraz fazla koyarım. Özellikle yenibahar ve tarçını.
Şimdi sıra midyeleri doldurmaya geldi. Bu işin püf noktası midyeler doldurulurken kabukları sonuna kadar açılarak iki kabugu birbirine bağlayan kasın kopması sağlanır. İki kabuğu sadece midyenin ortasındaki etinin tutması gerekir. Böyle yapılmazsa midyeler doldurulunca kapakları tam olarak kapanmaz, aralık kalır. Hem güzel görünmez, hemde pişirilirken içlerine su girer. Ayrıca pişincede kapakları aralık olduğundan birkaç saat sonra pirinç kurumaya başlar.
Şimdi bir kaşık vasıtasıyla midyelerin içi malzememizle doldurulur. Kapakları iyice kapatılır. Doldurulan midyeler bir tencereye dizilir. Sonra tencerenin içine en alttaki midyelerin içine girmeyecek kadar yaklaşık 1 bardak kadar su konulup kapak kapatılıp tekrar ateşe konur. Ateş önce kuvvetli tutularak tenceredeki suyun kaynaması sağlanır, sonrada 45 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Daha sonra soğuması beklenip, bir tabağa yenilecek kadar açılarak, kabuğunu kaşık olarak kullanarak, limon+karabiber serpilerek afiyetle yenir.
