Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Midye Dolma Tarifi
#1
Merhaba arkadaşlar
Yapımını merak edenler için kendi yaptığım tarife göre yazıyorum. Midyelerin temiz sudan çıkarıldığına emin olur veya kendiniz çıkarırsanız daha lezzetli ve sağlıklı olur. Dışarda satılan dolmalardan almanızı önermem.

Ben midyeyi denizden çıkardığım zaman dolmasını şu şekilde yapıyorum. Yanlız malzemelerin ölçüsünü veremiyorum çünkü bende ölçüyle yapmıyorum.
Midye Dolma Yapımı:
Nispeten irice ve içleri bozuk olmayan kabuklu midyeler alınır. Kabukları bıçak yardımıyla açılır. Kılları kesilir. Suyun altında kumları ve varsa incileri parmakla yoklanarak çıkarılır.
Daha sonra bir tencereye soğanlar küp küp doğranır. Her türlü dolmada soğanın biraz fazla konması yemeğin lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden midye dolmasına da soğanı az koymamaya özen gösterin.
Tencereye bir miktar da (1 çorba kaşığı) çam fıstığı ve yeteri kadar sıvıyağ konur. Soğanlar ve çam fıstığı, soğanlar sararıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Yumuşadıktan sonra yeteri kadar pirinç ilave edilir ve yaklaşık 5 dakika hep birlikte orta ateşte kavrulur. Sonra aynen pilav yapar gibi yeteri kadar su, kuş üzümü, bir tatlı kaşığı şeker konarak, pirinç suyunu çekinceye kadar kısık ateşte üzeri kapalı olarak pişirilir. Suyunu çektikten sonra tencere ateşten alınır ve malzemeye yeteri kadar yenibahar, karabiber, tuz, tarçın ilave edilerek güzelce karıştırılır. Yenibahar, tarçın, karabiber dolmaya lezzet veren 3 lüdür. Bu baharatları damak tadınıza göre yeteri kadar koyunuz. Ben genelde biraz fazla koyarım. Özellikle yenibahar ve tarçını.
Şimdi sıra midyeleri doldurmaya geldi. Bu işin püf noktası midyeler doldurulurken kabukları sonuna kadar açılarak iki kabugu birbirine bağlayan kasın kopması sağlanır. İki kabuğu sadece midyenin ortasındaki etinin tutması gerekir. Böyle yapılmazsa midyeler doldurulunca kapakları tam olarak kapanmaz, aralık kalır. Hem güzel görünmez, hemde pişirilirken içlerine su girer. Ayrıca pişincede kapakları aralık olduğundan birkaç saat sonra pirinç kurumaya başlar.
Şimdi bir kaşık vasıtasıyla midyelerin içi malzememizle doldurulur. Kapakları iyice kapatılır. Doldurulan midyeler bir tencereye dizilir. Sonra tencerenin içine en alttaki midyelerin içine girmeyecek kadar yaklaşık 1 bardak kadar su konulup kapak kapatılıp tekrar ateşe konur. Ateş önce kuvvetli tutularak tenceredeki suyun kaynaması sağlanır, sonrada 45 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir. Daha sonra soğuması beklenip, bir tabağa yenilecek kadar açılarak, kabuğunu kaşık olarak kullanarak, limon+karabiber serpilerek afiyetle yenir. Seerf


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul
Cevapla
#2
sağol birol arkadaşım, çok severim midye dolmasını ama artık güvenerek alınacak yer kalmadığı için sadece yutkunuyorumSmile

sayende, midye çıkarırsak yapılışını öğrendik (deli gönle teselli)
SELAMLAR / SAYGILAR
A. Serdar YALÇIN - ANKARA
(1967, Tokat)
Bul
Cevapla
#3
Paylaşım için teşekkürler Birol.Kayınvalidem de nefis yapar.Ama dediğin gibi gerek dolması,gerek tavası ve plakisi için midyenin temizliğinden emin olmak lazım.Çıkarıldığı yer çok önemli..
Bul
Cevapla
#4
Birol paylaşım için teşekkür ederim eline sağlık valla yemiş kadar oldum saygılar.
Şerif Eren
YALOVA
[Resim: image.php?type=sigpic&userid=340&dateline=1263107994]

Deniz benim için Hayattır.
=0RTAM SANAL AMA DOSTLUKLAR GERÇEK=
Bul
Cevapla
#5
Teşekkür ederim arkadaşlar, afiyet olsun. Vallahi tarifi yazınca benimde canım çektiSiyirdim. Gittiğimde biraz çıkarayımda yapayım.
Bul
Cevapla
#6
bizede gönder birolum ciddi çok güzel görünüyorlar ellerine sağlıkAlkis
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla
#7
paylaşım için teşekkürler birol bi sefer izmirde yemiştim.83 senesinde askere giderken ,beğenmedim bidada ağzıma koymadım .sadece erdekte yücelin çıkarttıklarından yedin bi iki tane mangalda yapmıştık ondada ağzıma inciler geldi .Bobo
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#8
Birol ellerine sağlık güzel tarif,Midye dolmasını çok severim,fakat en tehlikeli deniz yaratığıdır. Bol civa içerir
F.Mehmet koray 1948 Ank.
[Resim: 24az5mo.gif]
Bul
Cevapla
#9
yalova tatar yazdı:paylaşım için teşekkürler birol bi sefer izmirde yemiştim.83 senesinde askere giderken ,beğenmedim bidada ağzıma koymadım .sadece erdekte yücelin çıkarttıklarından yedin bi iki tane mangalda yapmıştık ondada ağzıma inciler geldi .Bobo

Midyenin dolması, tavasına veya saçta kebabına benzemez. Genelde tava ve kebabını yiyemeyenler dolmasını severler. Denemenizi öneririmSmile
Bul
Cevapla
#10
balikoltasi yazdı:Midyenin dolması, tavasına veya saçta kebabına benzemez. Genelde tava ve kebabını yiyemeyenler dolmasını severler. Denemenizi öneririmSmile

Birolum iyiki şuanda midye yiyiyorum,yalnız biz İzmirde hazır almak zorunda kalıyoruz.Midyenin birkaç şekilde tüketiyorumda kebabını yeni duydum mesela ben midye çöp şişe bayılırım paylaşımın için teşekkürler,rasgele.
Bornova - izmir
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  füme tarifi brösi 15 9,769 28-01-2013, 23:17
Son Yorum: LeVrEkCi
  6 Aralık Özel Sazan Tarifi Woiwodia 16 3,824 14-12-2012, 09:45
Son Yorum: yycolak
  Şarapta marine edilmiş fırında levrek tarifi Woiwodia 12 5,027 11-10-2012, 16:34
Son Yorum: fish or die
  Kalamar dolma Albatros-gr 26 6,365 13-02-2012, 16:25
Son Yorum: ALTAYLI
  kalamar dolma brösi 27 6,333 09-01-2010, 21:39
Son Yorum: ufuktan26
  hamsili pilav tarifi.özel. bahriyeli 18 3,551 01-03-2009, 14:31
Son Yorum: alperburdur
  fırında sazan dolma-böylesini duydunuzmu :) maceratorr 12 3,611 27-09-2007, 10:07
Son Yorum: H.A.R.U.N
  midye yemekleri LeVrEkCi 2 3,786 02-07-2007, 13:44
Son Yorum: esaka
  Midye Dolma Lapsetur 0 2,067 21-12-2005, 14:32
Son Yorum: Lapsetur

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi