Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık
#1
Balık
Balıklar (Pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer (lepistes, kılıçkuyruk, moly, endlers vs.). Örneğin tatlı su balıklarından Lepistes'in (Poecilia reticulata) yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir.
oisson, İng. Fish. Solungaçları ile solunum yapan, vücud ısıları çevreye bağlı olarak değişen, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen, suda yaşayan omurgalı hayvanların genel adı. Bir kulakcık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. Bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. Köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. Balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.

Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen,

Engraulis Mordax (Hamsi)
elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. Balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. Antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.

Balıkların harekette önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.

Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.

Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticari değerini arttırmaktadır. Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antarktika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir. Üç türlü beslenme görülür: Herbivor (otçul), karnivor (etçil) ve omnivor (hem et hem de bitkisel besin yiyenler). Yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur. Bu genelde beslenme şekillerine göredir. Bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. Yanlız Mersin balıklarında ve Demetsolungaçlılarda diş bulunmaz.
Kaynak:Ansiklopediler.
Bul
Cevapla
#2
ellerin dert görmesin nihatcım.yine bir sürü uğraşıp çok değerli bilgilere ulaşmışsın.bir araya getirildiğinde el kitabı gibi suda yaşayan canlılar hakkında harika bilgilere ulaşılr.
sağol kardeşim.hepsini dikkatle okudum.
sonsuz teşekkürler.Alkis
Bul
Cevapla
#3
nihat eline sağlık.teşekkürler.Alkis
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kemer sahillerinde balık bollugu muratkahraman 16 3,881 04-02-2015, 01:08
Son Yorum: DeLi_KuRT
  Stokların bitiş günü :) BALIK NASIL SAKLANMALI MaVrUşGiL 23 5,926 23-09-2013, 14:37
Son Yorum: orhanekmekci
  Balık Preparatları LeVrEkCi 7 1,665 25-01-2013, 23:20
Son Yorum: fish or die
  Balık zehirlenmeleri. LeVrEkCi 7 1,175 19-01-2013, 10:17
Son Yorum: yycolak
  Balık Hafızası , Mufi 20 3,878 06-07-2012, 20:31
Son Yorum: araphüso26
  Karadeniz'de Balık Avı ve Balıkçılık(TARİHİ) sirenia 6 3,006 15-10-2011, 21:05
Son Yorum: ufuktan26
  Evliya Çelebi’den Karekin Efendi’ye Osmanlı’da BALIK-1 sirenia 13 4,650 13-10-2011, 20:55
Son Yorum: tahsinmersin
  Balık tüketiminde nelere dikkat edilmeli? LeVrEkCi 2 2,625 19-11-2010, 10:58
Son Yorum: cranium
  Balık pişirme teknikleri LeVrEkCi 14 6,237 08-05-2010, 00:42
Son Yorum: tedirgin SaZaN
  Balık Kenesi (İSOPOD) SerenaY66 22 11,218 07-10-2008, 11:04
Son Yorum: ANTALYALI07

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi