Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mercan avlarım, kullandığım takımlar, yemler ve uygulamalarım.
#1
Mercan avında önemli uygulamalar.
Tekne ile balık avında yapılan avlardan biri olan mercan avı hem çok zevkli hem de doğa dostu olan bir balık avı türü, değişik denizlerde değişik usullerle tutulan mercan avını genelde ben mercan kayalarında yani atıgana denilen mercan yataklarında avlarak tutuyorum, bu yatakları ve bu meraları senelerden beri ezbere bildiğimi söyleyebilirim, ama bu meralarda her zaman mercan olmuyor, mercan çok yer değiştiren bir balık, bir çok sebebten dolayı bulundukları yerleri değiştirebiliyorlar, nedenlerinden bir kaçını şu şekilde sıralaya biliriz.
1- Bu yerlere paragat, parekete döşenmiş ve ağ atılmış olabilir,
2- Bu yerlerde mercan balığının düşmanı olan balıklar dadanmış olabilir, mesela trokonya, yılan balığı, kalamar, ahtapot Müren vs. gibi.
3- Balık yumurtalı olabilir ve mera değiştirmiştir veya yeme fazla ilgi göstermez.
4-Bu merada diğer balıkçılar tarafından da çok balık avlanmış olabilir.
5-Denizin dip akıntılarının çok fazla olduğu zamanlar balık yöreden ayrılmış olabilir.
İşte buna benzer daha çok sebebten dolayı aynı taşta her zaman balık avlamak şansımız olmayabilir.
Mercan balığı ucuna 2, 3, 4, 5 adet iğne taktığımız ve en alt tarafında kurşun olan hasas dip balığı takımı ile , her iğneye bir yem tekılarak kullanılır, el oltası veya kamış ile de avlanılabiliniz.
Mercan avında çeşitli yemler kullanılır bu yemlerin sağlam, kuvvetli ve koku yayanları mercan için çok kullanışlıdır, bu yemlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz,
1-Taze kırmızı karides, kafası kesilir, karides ikiye bölünür iki tem olarak kullanılır, küçük karides ise tek yem olarak kullanılır,
2- Taze sülünez veya Çakı dedikleri bir yem, en etkili yemlerden biridir , mutlaka taze olmasına dikkat edilir, hatta canlı olması daha da çok verimli olur, yem güzelce çıkarılır ikiye bölünür, sarı olan kısım iğneye sağlam olarak geçirilir, içersinden çıkan bir koku mecanı cezbeder ve mercan bu yeme hayır demez,
3-Kalamar teze ve günlük olursa inanılmaz netice verir, hele küçük boyda olanları ile çok güzel bir mercan avı yapılır yem takılırkan ağız tarafından girilir kıç tarafında iğnenin ucu çıkartılır,
4- Taze kolyoz balığı, canlı ve kanlı olursa işte buna mercan hayatta hayır demez, bunu yanın da diğer değişik balıklarda bu yemi çok severler,
5- Göz adı veriler küçük yavru kafadan bacaklılardır, bunlar tirollerden gelen artık yemlerin içersinden ayıklanır ve diğer balıkçılara satılır, ben kulanılmamasından yanayım ama kullanan çok balıkçı olduğu da bir gerçektir,
6-Taze baoru kurdu da mercan avında kullanılar çok değerli yemlerden biridir,
7-Mamun eğer canlı olursa vurmayacağı balık yoktur, ama ne yazıkki canlı olarak sadece bir gün yaşarlar ve sonra iş görmezler,
8- Sübye de kalamara benzer etkili bir yemdir, kukkanılmadan önce şekerle ovulur yumşatılır, küçük sübyeler tercih edilmelidir,
9-Ahtapot, hele biraz küçükleri taze olarak çok verimlidirler,
10- Taze sardalya bu yemi kendi tecrübem ile hazırlıyorum, ilk başta sardalyaların pullarını biraz temizliyorum, sonra bir gazete kağıdına tuzlayıp sarıyorum ve buzluğa atıyorum, böyle bir kaç paket yem hazırda bulunduruyorum, bu yemi buzluktan çıkarıp teknede kestince kanlı yem olarak kullanıyorum, mutlaka denemenizi tavsiye ederim, ama sardalyanın çok taze olmasına dikkat edin.
İşte mercan avında kullanabileceğimiz yemler bu yemlerin hangisi olursa olsun iğneye takılan yem sağlam olarak takılmalı ve iğnenin ucunun mutlaka yemin dışına çıkarlmasına dikkat edilmelidir.
Son yaptığım avlarda kullandığım mercan takımım şöyle,

Mercan takımı.
Mercan takımım Köstekler ve beden yozuri mirage 035 Flora carbon veya gece veya daha büyük mercan için 041 gene aynı misina.
İğneler sadece iki adet Canella 2/0 mercan iğnesi 1532 Z Fransız ,
köstek boyu 13 cm civarında iki köstek arası 27 cm, köstekle kurşun mesafesi 5 cm,
bedenin boyu 50 cm civarlarında,
ağırlık olarak suya göre 200 gr dan 300 grma kadar alt ve üst taraflarda güzel çalışan fırdöndüler.

Bu mercan avı ile ilgili olarak kendi avlarımdan edindiğim tecrübelerimle birikmiş olan bilgilerimi yeni yetişen genç balıkçı kardeşlerimize belki bir faydam olur düşüncesi ile yazdım, inşallah küçükte olsa bir faydam dokunur.

Gelelim bu günkü mercan abımıza, gene sabah çok erkenden Cahit kardeşimle beraber denize açıldı, aklımızda ilk olarak kolyoz avlamak daha sonra mercana bakmak vardı sonra aniden fikir değiştirdik, nasılsa sardalyadan hazırkadığımız özel yemimiz var, hemde bir hayli fazla dedik ve hemen mercan avına başlayalım kararını aldık.
Yemleri Cahit kardeşim özenle hazırlamaya başladı ben de takımları tekrar gözden geçirdim, hava gayet sakin, demir atmamıza hiç gerek yok, saldık yemi takımlarımızı taaa derinlere 95 tetrelerde aradım, sonra 105 metreye, sonra 114 metrelere bakltık en sonunda balıkları 95 metrelerden almaya başladık, bu meralarda çok balık yok az balık var ama bir vurunca çok sağlam vuruyor, işte sizlerin de göreceğiniz gibi 6 paça mercan aldık, bunu yanına bonuslar yani hannoslardan da bol miktarda avladık, bazılarını dost martımız ve diğer martılar yedi bazılarınıda evde ben hazırlayacağım zira ben hannos balığını çok severim.
Bu avımızıda saat 13 civarlarında sonlandırdık denize girdik ve akşama gene mercan bu sefer mercan tava var, sezlere de güzel avlar dilerken ben ve Cahit kardeşimden sevgiler, selamlar hoşçakalın.


[Resim: 011agp.jpg]

[Resim: 013vbv.jpg]

[Resim: 015mv.jpg]

[Resim: 0151g.jpg]


Dün akşamki Mercan ızgarasından görüntüler.Smile
[Resim: 002ipe.jpg]
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
Cevapla
#2
Sevgili olta balıkçıları dostlarım,
Mercan avları hakkında bazı görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum,
Derin suda yemli takımlarıyla çok senelerden beri Kuzey Ege de Mercan ve diğer dip balıkları avlamaya devam ediyorum,bu yaptığım avlar bana her geçen gün daha değişik tecrübeler öğretmekte ve kazandırmakta , bundan evvel denize her açıldığımda çeşitli avlar yaparak günümü geçirirdim, şimdileri artık sadece tek av üzerinde duruyorum velhasıl olmayan balığın peşinde koşmaktansa, az da olsa dip su avlarımda bir kaç balık avlayarak bu güzel uğraşımı renklendiriyorum, son günlerde havalar gayet sakin geçmekte, bu zamanlarda mercan balığının hayli bol av vermesi gerekirken denizlerde dip su akıntılarının bir hayli fazla olması ve gün içersinde rüzgarların devamlı değişmesi balık avını çok etkiliyor, bu şekilde balık tutamayan tüm balıkçılarda nerede balık varsa oraya akın ediyorlar ve balık olan meralarıda onlar temizliyorlar.

Evvelden sadece bir kaç mercan taşında avlanırken şimdi yüzlerce taşın kerterizlerini almak ve fırsat oldukça bu taşları aramak zorunda kalıyoruz, bu taşlarda sadece büyük mercanların peşlerinde koşturuyoruz, bu konuda son zamanlarda yaptığım çeşitli araştırmalarda büyük mercanların genel olarak hangi iğneye ve nasıl bir yeme ilgi gösterdiklerini izledim bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Normal olarak genelde mercan avlarında kullanılan iğneler 1/1 1/0 2/0 en fazla 3/0 dır, fakat gece avlanırken veya gündüz büyük mercan avlanmak istiyorsanız 4/0 veya 5/0 iğneleri denemenizde fayda var, takımı hazırlarken kösteklerin ve bedenin Flora Carbon misina olmasına dikkat edin, ben 035 veya 041
Yo-zuri Mirage kullanıyorum, son avımda kullandığım iğneler ise
Canelle 1535 z 5/0 bu iğnenin avantajları çok ilk başta hangi balık olursa olsun iğnenin açması gibi bir sorun olmayacak, 20 kg lık bir balığı çekecek güçtedir.

Bu iğneye takacağımız yem mutlaka büyük yem olmalıdır, küçük yemleri küçük balıklar tükettiği için büyük balıkların yemi yeme şansı azalıyor, bu nedenle bu şekilde bir takım ile derin sularda büyük balık yakalama şansımız çoğalacaktır.

Bu büyük iğnenin balığın ağzından çıkma şansı yok gibidir birde yemi tıklatırken o anda yapacapınız bir hamle ile mutlaka balığı çalma şansımızda çoğalacaktır.

Büyük mercanlar, fangriler sabah erkenden güneş doğarken ve akşam üzerleri güneşin batım zamanında oltaya daha fazla saldırırlar, genelde fangri marcanlar bu saatlerde çok zevkli ve bereketli av verirler, hele gece avlanıyorsanız çok güzel mercanlar, fangriler, ıstakarozlar veya değişik büyük balıklar yakalayabilirsiniz.

Mercan avına çıkacaksanız mutlaka havanın güneşli açık bir hava olması, rüzgarın esmemesi, denizin durgun ve akıntısız olmasına dikkat edin, kullanacağınız takımın ince misinadan olması ve kullanacağınız yemlerin mutlaka taze olması sizlere çok güzel bir mercan avı yaşatacaktır.

Mercan hava ve deniz şastlarını müsait olduğu her zaman av verir ama balığın yeme olan ilgisi azalır, sabah erken ve akşam üzerleri gibi olmasada arada sırada mercan veya diğer dip balıklarından nasibinizi alabilirsiniz.
Zaten bizler amatör olta balıkçıları için yenecek kadar balığımızı tutmamız bizlerin hedefi olmalı diye düşünüyorum yeterki bu av bize biraz balık, huzur ve mutluluk versin.

Denizde olmak ve mercan avlanak çok güzel, dün sabah erkenden hem kahvemi yudumluyorum hem de denizi seyrediyorum, deniz rüzgarsız ve çok sakin tam benim istediğim bir hava, bu arada bir dilim üzerine terağı sürülmüş kızarmış ekmekte hanım tarafından getirilince çok güzel bir kahvaltı oldu.

Denize açılmam lazım, ilk başta yemlerimi aldım dondurulmuş tuzlanmış sardalya kullanacağım, yeni hazırkadığım mercan takımlarımı ve kurşunlarımıda kovaya koydum, bu arada iki sişe 1.5 litrelik pet sişede donduğum sularıda yanıma aldım, bu suları bir kovanın içersine biraz deniz suyu koyarak tutmuş olduğum balıkları burada saklıyorum, buz gibi suda saatlerce sağlıklı olarak balıkları muhafaza etmekte çok işime yarıyor bunu da bilgi olaral sizlerle paylaşmak istedim, birazda yakıt aldım, biraz meyva ve suyumuda hazırladım, artık her şet tamam limana gidebilirim.

Son hazırlıklarımı yaptım, yakıtımı depoya döktüm, teknemi çalıştırdım, ipleri çözdüm ve limandan çıkıyorum.

Bu gün mercan avına bakacağım yem olarak sadece sardalya var onları kullanacağım, donmuş olan yemlerimi biraz ıslattıktan sonra yumşamaya bıraktım, bu yemler aynı zamanda tuzlanmış ve donmuş yemler , bu yemi nasıl hazırladığımıda sizlere anlatmak istiyorum. bu sistemi kendim biraz geliştirerek bu şekle getirdim.

İlk başta sardalyayı iyice tuzluyorum sıraya dizerek düzgün bir şekilde iki kat gazeteye sarıyorum, bu şekilde derin dondurucuya atıyorum, artık balıklar su kaybına uğramıyor, tuzda bunların çok daha fazla donmasını engelliyor, bu balıkları taze olarak bu şekilde koyduğum zaman av sırasında da yemi hazırlarken balıklardan kan aktığını görüyorum ve balık aynı tazeymiş gibi sert ve hiç kendini bırakmıyor.

Yemlerim hazır 10 adet kadar sardalyayı hazırladım bu sefer yemleri biraz daha büyük olarak kestim, bir sardalyadan üç yem çıkarttım küçük sardalyaları ikiye böldüm, balıkların kuyruklarını ve başlarını kesiyorum, bazen yem kalmayınca başları ilede balık tuttuğum oluyor, artık Midilli adasının yakınlarındayım tabiki bizim sularımızda,
ilk deneyeceğim taş 99 metre bu arada denizi kontrol ettim her hangi bir ağ ve parekete olmadını görüyorum, besmeleyi çektim ve yemi dip mercan takımımı suya indirdim.

Takımı şu şekilde hazırladım,
bu takımımı 3 köstekli yaptım, her köstek boyu 12 cm her kösten arası boşluluğu 25 cm, yani iki köstek hiç bir zaman suya inerken bile birbirini bulmuyor, kursunun 5 cm üzerinde bir fırdöndü 5 cm sonra gelecek şekilde yemli iğnem ve sonrası iki köstek daha en üst tarafta bir fırdöndü ,
sonrada elle kullandığım 070 gayet yumuşak kalıteli asso misina.

Hava gün doğusundan çok hafif olarak esmekte, teknemi kendi haline bıraktım demir atmadan avlanıyorum, takımım dibe ardi biraz boşluğunu aldım, kurşun dibe değiyor tekrar yükseliyor tekrar değiyor bu şekilde avlanıyorum, daha ilk atışımda bir tıklama hisseder gibiyim ve bir hamle ile balık oltamda hen de hatırı sayılır bir mercana benziyor, bellimi olur bakarsın bir sinaritte olur neden olmasın diyorum kendi kendime,Smile balık artık oltada birazda büyük bir balık şimdi yapacağım ilk iş fazla heyecanlanmamak ve ara vermeden misinayı çok ağır bir şekilde teknenin içersine toplamak, bu süre 99 metre derinlikte 10 dakikayı buluyor, burada acele etmemem lazım, şu anda yapacağım telaş ve acelecilik hemen balığı kaybetmeme neden olabilir, gıdım gıdım çekerek mercanın her kafa atışını parmağımda hissediyorum ve bu bana çok zevk veriyor, bu işin en güzel taraflarından biri de balığın tekneye gelişini seyretmek, balığı gördüm küçücük bir beyaz nokta, işte bu beyaz olan nokta çektikçe büyüyerek geliyor ve geldi,işte kocaman bir pembemsi, kırmızımsı çok güzel bir mercan, sonra iki tane daha aldım.Smile

İşte böyle güzel bir gün ve çok güzel bir mercan avı yaptım, sizlerle paylaşmak beni her zaman çok daha mutlu ediyor,sizlere de güzel belık avları dilerim, hepinize rastgele,Smile sevgiler, hoşçakalın.SmileSmileSmile

[Resim: 002oale.jpg]

[Resim: 003lrz.jpg]

[Resim: 008mcy.jpg]

[img width=450 height=600]http://img199.imageshack.us/img199/3948/009yxq.jpg[/img]

[Resim: 012vnq.jpg]
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
Cevapla
#3
Benim avlakta mercan avında taze sardalyayı tek geçerim,paylaşım ve bilgiler için teşekkürler.Rasgele.
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#4
orhanekmekci yazdı:Benim avlakta mercan avında taze sardalyayı tek geçerim,paylaşım ve bilgiler için teşekkürler.Rasgele.

Teşekkürler Orhan usta, son senelerde artık ben de taze sardalya kullanıyorum, sardalyadan şaşmam.Sevgiler.Gulumse
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
Cevapla
#5
26 Eylül 2008 Çaparide Kolyoz, yemlide Mercan. Latif bey ve Özgür kardeşim.

Sevgili Arkadaşlar,
Ankara'dan gelen, Kardeşlerim ile sabah erkenden balık avına çıkma
kararı verdik, Ben, sevgili Latif Devran bey kardeşim, ile oğlu, Özgür Devran, çapari ile başladık, hemen çaparilerimiz kolyozlarla doldu,
[Resim: 010xh6.jpg]
[Resim: w800.png]

[Resim: 033az2.jpg]

Bu arada oltamıza takılan bir dülger balığı bizleri çok sevindirdi,
bizde onu sevdik, okşadık ve bayramını gör deyip tekrar geldiği
yaşamına geri yolladık, çok sevindi ve teşekkür ett, gıııııııık.
[Resim: 038ed9.jpg]
[Resim: w800.png]

Çaparide yeterli Kolyoz avladıktan sonra,kolyozlerden yem yapıp
mercana yemli oltaya başladık, senelerden beri bildiğim mercan
taşlarından bereketli olanını bulmuştuk, atar atmaz mercanlar gelmeye başladı, hepimiz çok seviniyorduk.

[Resim: 039ev7.jpg]
[Resim: w1600.png]
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
Cevapla
#6
Orhan abi yazdıklarınızı keyifle okudum ve sayenizde bir çok yeni bilgi edindim. Teşekkürler Gulumse
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla
#7
rusan yazdı:Orhan abi yazdıklarınızı keyifle okudum ve sayenizde bir çok yeni bilgi edindim. Teşekkürler Gulumse


Beğendiğin için ben de çok memnun oldum Ruşan kardeşim, sevgiler hoşça kal.Gulumse


4 Ekim 2010 Akşam nevalemiz çok güzel mercanlar.

Izgarada pullarını temizlemeden pişen mercanların çok lezzetli olduğunu Mercan Kenan kardeşim söyledi, ben de bu günkü avımda her zaman olduğu gibi yemlik kolyozları aldıktan sonra, 5 iğneli ve 040 beden Floracarbon ve 040 kösteklerle yeni hazırladığım mercan takımımı 79 metreye indirdim, fazla geçmeden ilk mercanımı aldım ve arkasından üç tane daha, fazla kalamamadım zira sert esen gündoğusu çok sallamaya başladı, bugünlük bu kadar dedim,Smile akşama mercan ızgara var,Smilesiz de buyrun sevgili arkadaşlar.
Sizlere de rastgele, hoşçakalın.

[Resim: 009hp.jpg]

[Resim: 004btj.jpg]

[Resim: 006usi.jpg]
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
Cevapla
#8
Güzel bilgiler güzel av tebrikler Orhan baba.
Türk'e kefen giydirmek hangi itin haddine!!!!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bul
Cevapla
#9
Bu değerli bilgiler için kucak dolusu teşekkürler abim.

Bir noktada çok ilgimi çeken bir şey oldu kalamarın olduğu yerde mercan olmaz bunu yaşadık buradaki arkadaşlarla beraber bunun böyle olduğunu siz yazınca gerçeği öğrenmiş oldum.Alkis
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul
Cevapla
#10
elleriniz dert görmesin orhan abicim.bilgiler harika,balıklarda öyle.ekibe selamlar.afiyetle abicim.76
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  11/17 eylül bayram tatili ve avlarim MaVrUşGiL 22 1,277 26-09-2016, 14:37
Son Yorum: MaVrUşGiL
  selimiye mercan ve karagöz. bucalıfikret 7 1,515 16-09-2013, 10:50
Son Yorum: ANTALYALI07
  Çaparide Uskumru, Kolyoz, avlarım, yöntemlerim, uygulamalarım. Torik Orhanbaba 46 6,250 06-12-2012, 14:41
Son Yorum: Torik Orhanbaba
  Barakuda Avlarım, Kullandığım Rapalalar ve Yöntemlerim. Torik Orhanbaba 48 8,771 04-12-2012, 13:28
Son Yorum: Torik Orhanbaba
  Sinarit Avlarım, kullandığım yemlerim ve Yöntemlerim. Torik Orhanbaba 38 7,292 27-11-2012, 09:58
Son Yorum: Torik Orhanbaba
  Hem kıyı hem Tekne ile olan avlarım sessizkuşçu 24 3,185 15-11-2012, 23:31
Son Yorum: sessizkuşçu
  16.09.2012 Aliağa-Yediveren Avlağında,Mercan Geçidi Sargoz35 21 3,744 25-09-2012, 11:22
Son Yorum: cranium
  Altaylı Ercan Çeker MERCAN ALTAYLI 70 6,118 27-04-2012, 20:29
Son Yorum: ALTAYLI
  ALANYADA Lekeli Mercan Avım. rauf 18 3,129 09-04-2012, 19:57
Son Yorum: ALTAYLI
  27/11/2011 Albatros-gr Bir sepet mercan Albatros-gr 48 7,478 01-12-2011, 22:36
Son Yorum: Albatros-gr

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi