Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık mumyalama tekniği
karbonatın oranı o kadar önemli değil önemli olan balığın her tarafının içi ve dışının tamamen doldurulup karanlık ve serin bir yerde saklamak. Karbonat sadece çıkan kokuyu azaltıyor.
Bul
Levrekçi kardeş benim kuruttuğum balık küçük bir hani balığı büyük balıkta da mutlaka sonuç alınır fakat garanti veremem. çünkü denemedim.
Bul
nihat abi yine havanı attın helal olsun at abi bir başka levrekçi baba çıkana kadar helal sana bu yollar
Bul
Smile) sende illa saracan başıma bi levrekçi ben onur duyarım keşke bikaçtane levrekçi çıksa zevk yapardıkSmile
Bul
abi senin gibisi gelmez daha bakalım analar doğurmaz ya.ama ben bir tekne alayım bende sana rakip olacam inşallah
Bul
inşallah dostum inşallah bu sitede herkes levrek resmi göndersin istiyorum hele devamlı takılan arkadaşlar var levrege ugrasan onların tutmasını çok istiyorum inşallah olacak dostum herkes levrek veya başka balıklar tutacak bende mesela çapariyle palamut tutmak istiyorum veya kamil abinin balıklar gibi tatlı su balıkları tutmak istiyorum palamutu aliço tutturamayacagı için sanırım rizeye gidip dayımla tutacagım tatlı suyada ufaktan bi büyük çekmeceye takılıp ufak ufak başlasammı diye düşünüyorum
konu amacından yine şaşmış işin kötüsü buraya yazmıyalım göksen Smile)
Bul
abi tamam konu başlığı farklı olsun doğrusun
Bul
Bu konuda arşivimde yer alan bilgiyi sizlerle paylaşmak isterim.

Balıkları formaldehitli solüsyonda istediğimiz kadar saklayabiliriz.Ayrıntıya girmeden kabaca ayarlanacak oranı şöyle belirtebilirim. alınmış olan formaldehit'i %100 lük kabul ederek (ki değildir) %5 (yüzde beş) lik bir solusyon hazırlamalısınız(95 su 5 form. gibi). bu değer artı eksi bir iki birim değişebilir ancak küçük balıklar yüksek oranlı solusyonlarda deforme olabiliyor (yüzgeçlerin erimesi vb.) ve balığınızın tamamını örtecek şekilde bulunduğu kaba doldurmalısınız. eğer formaldehitiniz yerli imalatsa maalesef kalite problemi olabiliyor ve bundan dolayı oranı biraz yüksek tutmak gerekebilir ancak medikaller le iletişime geçerek kaliteli ürünlere ulaşabilirsiniz eczane veya ecza depolarından
daha ucuza gelecektir. balığı fikse ederken (bu işleme fiksasyon denebilir) dikkat edilecek hususlar şöyle düşünülebilir; balığın formunu koruyacağı bir kapta muhafaza edilmesi önemlidir,sadistce gibi görünmekle birlikte yüzgeçlerini açık olarak muhafaza edebilmek için balığı canlı olarak formaldehit solusyonuna koymak, (ancak sonra seyretmemek uygun olurSmile balığın tamamı solusyon içinde kalmazsa açıkta kalan kısımlar kuruyarak deforme olacaktır. ve eğer balığınız büyükse (1kg. üzeri gibi) yada kalın formlu bir vücuda sahipse bu hazırlanan %5lik solusyondan
bir enjektör yardımıyla vücut içine özellikle kaslara enjekte etmek formaldehitin etki etme hızını artırarak korumayı hızlandırır. bildiğiniz üzere formaldehit içinde saklanan organizmanın maalesef renklerini muhafaza etmiyor bu yüzden ender bulunacağına inandığınız bir
örneğiniz varsa fiksasyondan önce fotoğraflamanızı öneririm. formaldehit ayrıca organizmayı çok sert bir hale getirdiğinden örnek üzerinde yapılacak incelemeler varsa fikse etmeden önce bunları yapmak uygun olacaktır. formaldehitin kanserojen etkiyede sahip olduğu birçok kaynakta yeralmaktadır bu açıdan bu maddeyle direk temastan kaçınılmalı özellikle saf halinin kesinlikle koklanmaması önemlidir. cildi tahriş edici (kurutucu demek daha doğru olur sanırım) özelliğinide düşününce eldivenle çalışmak uygundur. hem sağlıklılık bakımından hemde örneğin renklerinin biraz daha uzun süre muhafazası düşünülüyorsa fiksasyonda %70-85 lik alkol kullanmak daha doğrudur ancak çok malzeme gideceğinden pahalı bir
uygulamadır. Bu şekilde hazırlanan kavanozlar güneş ışığı görmeyecek yerde muhafaza edilmelidir.

ALINTIDIR..
Bul
bu arada formaldeit kanserojen maddedir aman dikkat !!yazıda belirtilmiş ama önemini anlatmak istedim çok tehlikelidir amman aman dikkat
Bul
daha açık bir teknik olmuş teşekkürler
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kemer sahillerinde balık bollugu muratkahraman 16 3,881 04-02-2015, 01:08
Son Yorum: DeLi_KuRT
  Stokların bitiş günü :) BALIK NASIL SAKLANMALI MaVrUşGiL 23 5,926 23-09-2013, 14:37
Son Yorum: orhanekmekci
  Balık Preparatları LeVrEkCi 7 1,665 25-01-2013, 23:20
Son Yorum: fish or die
  Balık LeVrEkCi 2 920 19-01-2013, 12:46
Son Yorum: bucalıfikret
  Balık zehirlenmeleri. LeVrEkCi 7 1,175 19-01-2013, 10:17
Son Yorum: yycolak
  Balık Hafızası , Mufi 20 3,878 06-07-2012, 20:31
Son Yorum: araphüso26
  Karadeniz'de Balık Avı ve Balıkçılık(TARİHİ) sirenia 6 3,006 15-10-2011, 21:05
Son Yorum: ufuktan26
  Evliya Çelebi’den Karekin Efendi’ye Osmanlı’da BALIK-1 sirenia 13 4,650 13-10-2011, 20:55
Son Yorum: tahsinmersin
  Balık tüketiminde nelere dikkat edilmeli? LeVrEkCi 2 2,625 19-11-2010, 10:58
Son Yorum: cranium
  Balık pişirme teknikleri LeVrEkCi 14 6,237 08-05-2010, 00:42
Son Yorum: tedirgin SaZaN

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi