Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
çok ararız balıkları biz
Bafa gölü can çekişiyor

11 Ekim, 2006 12:43:00 (TSİ)

Bafa gölünde binlerce balık oksijensizlikten öldü

• Toplu balık ölümleri korkutuyo

Aydın'ın Söke, Muğla'nın Milas ilçesi sınırları içinde bulunan Bafa gölünde tehlike çanları çalıyor. Gölde binlerce yayın, sazan ve gümüş balığı ile karides kıyıya vurdu. Doğa ve Çevre Derneği'ne göre, bunun nedeni çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması.

Doğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı Nevzat Ceylan, balık ölümlerine, 'sulak alanların kurutulmasına Çevre ve Orman Bakanlığı'nın seyirci kaldığını' öne sürdü.

Ceylan, özellikle son zamanlarda yaşanan balık ölümlerinin sebebinin çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulması olduğunu söyledi.

Sulak alanların 'DSİ tarafından kurutulmaya devam edildiğini' öne süren Ceylan, ''Çevre ve Orman Bakanlığı'nın koruma statüsünde bilinen Beyşehir Gölü Milli Parkı, Sultan Sazlığı Milli Parkı ve onlarcası kurumak üzere. Seyfe Gölü, Meke Gölü kurudu. Buralardaki milyonlarca canlı öldü. En son Bafa Gölü Tabiat parkında balıklar ölmeye başladı, koruma statüsünde bulunan bu göl de gittikçe kurutuluyor'' dedi.

Halk DSİ'yi suçluyor

Balıkların neden öldüğü araştırılırken, Bafa gölüne gelen kaynak suların Devlet Su İşleri tarafından Söke ovasına yönlendirilmesinin göle zarar verdiği iddia ediliyor.

Tarım İl Müdürlüğü ekipleri balıkların ölüm nedenini araştırmak için numune aldı. Canlıların göldeki oksijenin azalması yüzünden öldügü iddia edilirken göl dibinde çürüyen yosunlar koku yayıyor.

Jandarma, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte harekete geçerek ölü balıkların yenilmemesi için köylere duyuru astı. Yöre halkı da Devlet Su İşleri'ni suçluyor.

Üç yıl önce 'Bafa Gölü Ölüyor' başlığı altında rapor hazırladığını belirten Prof. Dr. Cemal Yalınpala, yıllardır kimsenin gölle ilgilenmediğini söyledi.

Balıkçılık ve turizme sekte

Gölde avlanan balıkçılar da zor durumda. Turizmciler ise, çevresindeki tarihi kalıntılar ve pansiyonlarla da ilgi odağı olan gölde, kirlilik nedeniyle turizmin olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Göldeki balık ölemlerinin nedeni araştırılırken Sakarya nehrinde geçtiğimiz hafta sonu yaşanan balık ölümlerine, nehre atık su bırakarak yol açtığı belirlenen fabrikaya 24 bin YTL para cezası uygulandı.

kaynak:cnn
Bul
dostum böyle önemli bir konu açtığın için teşekkür ederim Allah negüzel bir düzen kurmuş herşey yerli yerine bunu bozan doğanın dengeleriyle oynayan gene biziz bu doğaya en çok gereksim duyan insan oğludur
kendi ellerimizle doğamızı katlediyoruz kendi sonumuzu kendimiz getiriyoruz söke ovasına su veriliyorsa suçlusu gene biziz zehirli atık bırakan fabrika ya 24 bin ytl para cezası uygulanmış diyorsun 24 bin ytl ye bu göl temizlenirmi göl eski haline gelirmi doğanın dengeleriyle oynayan gene biziz insanoğlu 1000 tane bilim adamı bir araya gelse bir karınca yapabilirlermi insanoğlu bukadar kendi menfaatini düşünmemeli bizlerde duyarsız kalmamalıyız ben elimden geldiği kadar bu dengeleri bozmamaya çalışıyorum denize sandallagittiğim zaman denize pet şişe,poşet vb şeyler atmıyorum kıyı balıkçılığında kıyıda çöp bırakmıyorum lütfen bizde doğanın dengelerine saygı gösterelim çünkü doğa varsa biz varız doğa olmazsa ne yaparız hiç düşündünüzmü....
Bul
abi güzel konu bizim burada geçen hafta karasu nehrindede balık ölümleri oldu baya balık telef oldu. daha sonra araştırmalar yapıldı söylenene göre şakar fabrikası atık bırakmış .adamlar atık suyu bıraksında nereye giderse gitsin bende buhafta balığa gittim ama balık ölümlerinden dolayı balıkları geri bıraktım bakalım daha ne zamana kadar böyle şeyler olacak daha bu ülkede ama biz duyarlı olursak bunlar azalır
Bul
abi ibretlik bir hikaye çok düşünülmesi gereken bir konu anlattığın hikaye türkiye gerçeği ne yaparsın allah elinde makam olupta kullanmayana akıl fikir versinde vebali kalmasın üzerinde
Bul
yazık çok yazık...biz genelde millet olarak elimizdekinin değerini kaybedene kadar umursuzca davranırız ve tüm değerleri yitirip bitirdikten sonrada milyarlarca para harcayıp tekrar o yitirdiklerimizi bir şekilde geri kazanıp bununlada böbürlene böbürlene hava atarız...yabancılar somon balıklarının havyarını döktükten sonra öleceğini bile bile onlara o kadar güzel zorlanmadan rahatça geçiş yapabileceği yerler yapıyorlarki hemde doğaya zarar vermeden biz neler yapıyoruz...bir söz varya hepimiz yeri geldiği zaman espri niteliğinde söylüyoruz ''eğitim şart''... evet gerçekten eğitim şart...şu yaptıklarımıza bakın yazık...aslında bu ülkenin su ürünlerine tarım ve ilçe bakanlığına yine ona keza turizm bakanlığına dış devletlerde başarıya ulaşmış ve kati görüşlü disiplinli kişileri görev yapmak için türkiyede tam yetkiyle göreve getireceksin ki hem bizimkilere ders olacak hemde o dereye nehire fabrika atığı ne bilim zararlı madde dökenlere....bak bakalım ondan sonra adamlar korkudan dereye bir bardak çeşme suyu dökebiliyormu .görüşmek üzere...
Bul
beyşehir gölü ile ilgili yazımdada belirtmiştim . böyle giderse gölde kalmayacak.
Yetkili makamların iç sularımıza önem göstermesini vatandaş olarak da üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekirki doğada denge bozulmasın yapıcı olacağımıza halen tersine gidiyoruz.Fabrikalar belli bir bölgede toplanması ve atık su arıtma tesisleri kurulması gerekirken bu kimi illerde varken bir çoğunda da yok diye tahmin ediyorum.Vatandaş olarakta iç sularımızı iyi yönde kullanacağımıza bilinçsiz sulama tarım ilacı kullanırken suyu akarsu ve göletlerden alma gibi alışkanlıklarımız var.Eskiden tarım ilacı karışmış ilçemizin sulama göletine ne kadar balık varsa hep karaya vurmuştu.Yerine tankerlerle sazan türü kırmızı balık getirdiler hiç bir işe yaramıyor şimdi bebeler olta atıyor. şarkışla barajından bahsediyorum
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Japonların Robot Balıkları (Video) Boğaziçi 8 2,069 04-12-2007, 04:16
Son Yorum: azizgerzeli
  Beyşehir Gölü'nün Ekolojik Dengesini Bozan Gümüş Balıkları Temizlenecek LeVrEkCi 3 1,417 05-08-2007, 09:54
Son Yorum: Avcı Altan
  Nesli Tükenen Burduricus Balıkları Akvaryum Ortamına Alıştırılıyor LeVrEkCi 3 1,934 03-08-2007, 15:11
Son Yorum: Ege
  Bandırma'da İthal Dev Somon Balıkları İlgi Görüyor LeVrEkCi 11 2,910 18-07-2007, 09:15
Son Yorum: SerenaY66
  Köpek Balıkları İnsan Katili Değildir" LeVrEkCi 18 2,691 10-07-2007, 16:09
Son Yorum: ALTAYLI
  Günün balıkları H.A.R.U.N 19 3,186 24-03-2007, 19:53
Son Yorum: ALTAYLI
  Okyanus balıkları yok olma noktasına gelebilir GÖKSEN 1 1,546 04-12-2006, 23:51
Son Yorum: LeVrEkCi
  Köpek balıkları Ege'ye akın etti! çatalca 84 10 3,555 01-12-2006, 16:15
Son Yorum: RaPaLaCı
  Derin su balıkları risk altında çatalca 84 9 2,340 12-11-2006, 17:13
Son Yorum: moonstar_72
  Denizde mücadele yunus balıkları ile AFALA 10 2,758 06-10-2006, 16:36
Son Yorum: AFALA

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi