05-11-2007, 22:39
KARADENİZ'de havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hamsi bereketi yaşanmaya başlandı. Sinop Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, su sıcaklığının 10 dereceye kadar düştüğünü bu nedenle de tezgahların hamsiyle dolduğunu söyledi. Balık Hali Su Ürünleri Komisyoncuları Dernek Başkanı Davut Kıyak ise, ‘hamsi patlaması' yaşandığını belirterek, “Bugün Samsun- Sinop açıklarında 1000 ton hamsi avlandı'' dedi. İlk çıktığında 10 YTL olan hamsinin kilosu 1.5 YTL'ye kadar düştü.
Palamutta bu yıl bekleneni bulamayan balıkçıların yüzü hamsi ile güldü. Soğuk hava dalgasının etkisi altına giren Karadeniz'de bol miktarda hamsi avlanmaya başlandı. İlk çıktığı gün 10 YTL’den satılan hamsi, bugün tezgahlarda 1.5 YTL’den alıcı bulmaya başladı. Karadeniz sofrasının vazgeçilmezleri arasında olan hamsinin son günlerde ağlara tonlarca takılması, balıkçıların hem de yörede yaşayanların yüzünü güldürdü. Daha önce deniz suyunun 20- 25 derecelerde olduğunu söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, balığın daha bol olması için suyun soğuması gerektiğini bu şartların bugünlerde oluştuğunu dile getirdi. Su sıcaklığının 10- 14 derecelerde olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Gönener, “Su sıcaklığı hamsi avlanması için çok uygun. Su soğuduğu için biraraya gelen hamsinin avlanması da kolay oluyor. Ancak yine de geçen yıllara göre daha az hamsi avlanıyor'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz Ekim ayında Resmi Gazete'de yayımladığı ‘Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre hamsinin 16.00- 06.00 saatleri arasında avlanabileceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, bunun çok iyi bir uygulama olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gönener, şöyle dedi:
“Hamsi karanlıkta daha bol avlanır. Çünkü gündüz dağınık, gece ise bir arada dolaşıyorlar. Deniz suyunun soğuması da buna eklenince av daha bol oluyor. Palamut bu yıl bekleneni veremedi. Palamut uygun su sıcaklığını Karadeniz’de bulamadığı için az avlandı. Şimdi su soğudu ancak palamutta bizim sularımızı terketti.''
kaynak : milliyet
Palamutta bu yıl bekleneni bulamayan balıkçıların yüzü hamsi ile güldü. Soğuk hava dalgasının etkisi altına giren Karadeniz'de bol miktarda hamsi avlanmaya başlandı. İlk çıktığı gün 10 YTL’den satılan hamsi, bugün tezgahlarda 1.5 YTL’den alıcı bulmaya başladı. Karadeniz sofrasının vazgeçilmezleri arasında olan hamsinin son günlerde ağlara tonlarca takılması, balıkçıların hem de yörede yaşayanların yüzünü güldürdü. Daha önce deniz suyunun 20- 25 derecelerde olduğunu söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, balığın daha bol olması için suyun soğuması gerektiğini bu şartların bugünlerde oluştuğunu dile getirdi. Su sıcaklığının 10- 14 derecelerde olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Gönener, “Su sıcaklığı hamsi avlanması için çok uygun. Su soğuduğu için biraraya gelen hamsinin avlanması da kolay oluyor. Ancak yine de geçen yıllara göre daha az hamsi avlanıyor'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz Ekim ayında Resmi Gazete'de yayımladığı ‘Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre hamsinin 16.00- 06.00 saatleri arasında avlanabileceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, bunun çok iyi bir uygulama olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gönener, şöyle dedi:
“Hamsi karanlıkta daha bol avlanır. Çünkü gündüz dağınık, gece ise bir arada dolaşıyorlar. Deniz suyunun soğuması da buna eklenince av daha bol oluyor. Palamut bu yıl bekleneni veremedi. Palamut uygun su sıcaklığını Karadeniz’de bulamadığı için az avlandı. Şimdi su soğudu ancak palamutta bizim sularımızı terketti.''
kaynak : milliyet