Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deniz suyu soğudu, kasalar hamsi ile doldu
KARADENİZ'de havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hamsi bereketi yaşanmaya başlandı. Sinop Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, su sıcaklığının 10 dereceye kadar düştüğünü bu nedenle de tezgahların hamsiyle dolduğunu söyledi. Balık Hali Su Ürünleri Komisyoncuları Dernek Başkanı Davut Kıyak ise, ‘hamsi patlaması' yaşandığını belirterek, “Bugün Samsun- Sinop açıklarında 1000 ton hamsi avlandı'' dedi. İlk çıktığında 10 YTL olan hamsinin kilosu 1.5 YTL'ye kadar düştü.
Palamutta bu yıl bekleneni bulamayan balıkçıların yüzü hamsi ile güldü. Soğuk hava dalgasının etkisi altına giren Karadeniz'de bol miktarda hamsi avlanmaya başlandı. İlk çıktığı gün 10 YTL’den satılan hamsi, bugün tezgahlarda 1.5 YTL’den alıcı bulmaya başladı. Karadeniz sofrasının vazgeçilmezleri arasında olan hamsinin son günlerde ağlara tonlarca takılması, balıkçıların hem de yörede yaşayanların yüzünü güldürdü. Daha önce deniz suyunun 20- 25 derecelerde olduğunu söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, balığın daha bol olması için suyun soğuması gerektiğini bu şartların bugünlerde oluştuğunu dile getirdi. Su sıcaklığının 10- 14 derecelerde olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Gönener, “Su sıcaklığı hamsi avlanması için çok uygun. Su soğuduğu için biraraya gelen hamsinin avlanması da kolay oluyor. Ancak yine de geçen yıllara göre daha az hamsi avlanıyor'' dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz Ekim ayında Resmi Gazete'de yayımladığı ‘Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e göre hamsinin 16.00- 06.00 saatleri arasında avlanabileceğini belirten Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, bunun çok iyi bir uygulama olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gönener, şöyle dedi:
“Hamsi karanlıkta daha bol avlanır. Çünkü gündüz dağınık, gece ise bir arada dolaşıyorlar. Deniz suyunun soğuması da buna eklenince av daha bol oluyor. Palamut bu yıl bekleneni veremedi. Palamut uygun su sıcaklığını Karadeniz’de bulamadığı için az avlandı. Şimdi su soğudu ancak palamutta bizim sularımızı terketti.''

kaynak : milliyet
Bul
Güzel haber ama palamut üzüntü verici
emeğe teşekkürler
Bul
tesekkurler bılgı icin.
Bul
Harun yazdı:Güzel haber ama palamut üzüntü verici
emeğe teşekkürler

haklısın Harun, bu sene hamsiye siftah yapamadım palamut ise bir defa yedim, umarım karadenizde işler yoluna girer
Bul
bu haberi bugün biyerde daha okudum yarın istanbulda bollaşır hamsi diye düşündüm bekliyoruz bakalım hayırlısı.
teşekkürler orhan
Bul
hamsi haberi tamamda boyları nekadar ip gibi hamsiye hamsi demem kamçı gibi olmalı pilavlık mısır ununda tavalık olmalı ben ona hamsi derim gerisi hamsi katliamı olur rastgele
Bul
hamsi pilavınıda özledik bu sene.
Bul
çok iyi bir haber ama ankarada ufak hamsi bol miktarda satılıyor.tezgahlarda yok satıyor.hamsi ankaralı için bulunmaz nimettir.ufak almak işimize gelmiyor tabiki ama gelde çoluk çocuğu ikna et.inşallah irilerini tezgahlarda görürüz.
Bul
Orhan abi haber için teşekkürler.
Genel yorumlara baktımda; Hamsinin irisi veya ufağı konuşulmuş. Benim şahsi görüşüm tabiki çok küçük olmayacak ama Trabzon'da geçirdiğim 8 yılda şunu öğrendim, karadeniz hamsisi büyük olmaz ve lezzetli olanda odur.
Bul
bilgiler için teşekkürler, palamutlar nerde nerelerde ben hala umutluyum gelicek diye
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Faaliyetleri Woiwodia 10 5,886 21-03-2013, 19:56
Son Yorum: Woiwodia
  Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Woiwodia 4 2,269 19-11-2012, 18:53
Son Yorum: Woiwodia
  Yalova Belediyesi'nin 'Temiz Deniz, Temiz Çevre, Temiz Yalova' LeVrEkCi 11 3,929 29-04-2011, 09:20
Son Yorum: yycolak
  En çok hamsi yiyoruz! LeVrEkCi 24 3,152 10-06-2010, 09:53
Son Yorum: tahsinmersin
  Deniz Bile Dondu LeVrEkCi 24 3,278 26-01-2010, 04:07
Son Yorum: thunderbolt
  izmirde tekir ve hamsi fish or die 17 2,626 16-11-2009, 18:42
Son Yorum: naxos 5
  Deniz araçlarında KDV düştü, ÖTV sıfırlandı SerenaY66 7 1,829 23-08-2009, 21:33
Son Yorum: ufuktan26
  Marmara denizi'nde fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor ! FuRkAn * 13 3,266 23-04-2009, 11:05
Son Yorum: araphüso26
  erdek te deniz çekilmesi LeVrEkCi 13 3,578 12-01-2009, 19:52
Son Yorum: mariner8
  1100 çeşit balık ve deniz canlısı LeVrEkCi 12 2,481 29-12-2008, 10:20
Son Yorum: fotokopici

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi