Yorumları: 966
Konuları: 69
Öğrencilik hayatımın bir kesitinde “ kapitülasyonlar “ konusu bana verilmişti,
O gündür, bu gündür yakın tarih hep ilgi alanım olmuştur,
Konu başlığı ve içeriği dikkatimi çekti ;
Başta Harun arkadaşımız olmak üzere tüm katılımcı arkadaşlara peşinen teşekkür ediyorum,
işte dedim tam bir kapitülasyonlar tadında bir mevzuu…
Mevcut kompozisyona birkaç değişik renk katma amacı ile aşağıdakileri paylaşıma sunuyorum :
Soframıza gelene kadar kurşun’un evreleri ;
1 - Kurşunun Özellikleri Ve Endüstriyel Önemi,
2 - Kurşun Mineralleri,
3 - Kurşun Cevherinin Zenginleştirilmesi,
4 - Kurşun Cevherinin Kavurma Ve Sinterlenmesi,
5 - Kurşun Cevherinin İzabesi,
6 - Kurşunun Ateşle Tasfiyesi (Bakırın Giderilmesi, Arsenik, Kalay ve Antimuanın Giderilmesi,
7 - Kıymetli Metallerin Kurşundan Ayrılması, Çinkonun Giderilmesi, Bizmutun Giderilmesi, 8 - Kurşunun Nihai Tasfiyesi Ve Dökümü Kurşunun Hidrometalurjisi ve Elektrometalurjisi,
9 - Hurdalardan Kurşun Kazanılması,
10 - Kurşun ve Kurşun Bileşiklerinin Endüstriyel Kullanım Alanları
Okurken yoruldunuz değimli……?
Burada tüketici olarak bizi ilgilendiren 10. sırada yer alan kısım,
9. kısım ise tüm çevre bilinci yerleşmiş ve/veya yerleşecek insanları ilgilendiren kısım,
1. ve 10. maddeler tümleşik olarak : devletimizin ilgili mercilerinin, kanun ve uygulayıcı/denetleyicilerine ait kısım,
Kullanım alanları :
a- Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yeraltı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içinde oktan ayarlayıcı bileşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeniyle x-ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerinin yapımında ve mühimmat imalinde,
b- Demir dışı metallerin üretiminde belli bir % ile katılımcı hammadde
b kısmına örnek : “ Pirinç “ - Tosya pirinci olmasa gerek - halk arasındaki kullanılan adı ile “ sarı “,
Oluşumu % 58 bakır, % 39 çinko, % 3 kurşun ve diğer yardımcı elementler,
Bu sarının kullanım alanına basit bir örnek : Armatür ( çeşme veya batarya ),
Bir an stop edelim, Bu ürünün olmadığı bir hayat düşleyelim lütfen, düşleyebildinizmi…???
Biraz da işin parasal yönüne rota çevirelim,,
1 ton $ fiyatı
2001 – 475 $
2004 – 920 $
2005 – 980 $
2006 – 1,260,- $
2007 – 2,082,- $
2001 ‘den 2007’ye uzayan skalaya dikkat lütfen, usd bazında fiyat artışı % 300 , diğer metaller’de buna paralel artmakta,
Geçen sene tv,gazete v.b. yayın kuruluşlarından izlemişsinizdir, altın fiyatları uçtu gitti şeklinde haberleri – işte size 2006-2007 fiyat kıyası yukarıda,
Tekrar rakamlara bakın lütfen – üretici ülkeler bu artış oranlarını usd bazında kazanmakta,
Dolayısıyla ; Yeryüzünde savaşlar ekilecek, içinde tombul solucanlar barındıran humuslu topraklar için yapılmamakta, Madenler için yapılmakta,
Türkiye’de kullanılan yıllık kurşun miktarı ulaştığım kaynaklara göre 35 - 40 bin ton civarında,
10 bin ton’u hurda kurşun’nun geri dönüşümden,
5-6 bin ton’u fason yurt dışında işletilen kurşun cevherinden,
15-20 bin ton’u ise ithalat,
Tablo dikkatlice yorumlandığında % 70 ithalat yapıldığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Uygunsuz üretim dolayısı ile kullanım alanlarındaki sağlık sorunları konusu daha da uzun bir konu olduğu için o kısma deyinmeyeceğim,, o hepimizin malumu ve forumumuzun konusudur,
Bilinen ve/veya benim bildiğim gerçekler bu şekilde,,
Sonuç : Kullanımı şu an için elzem (*) olan bu metalin tamamen dışlanması hususu değerlendirilirken ; İşin parasal, ekonomik boyutu her zaman ön plana çıkacaktır,
Dilek ve temennim : daha önceki yazılarda da dile getirildiği üzere atık ve/veya hurda ithalat, alım, işleme aşamalarında dünyaca kabul görmüş kıstasların üstünde bir bilincin oluşması,,
(*) dünya üzerinde metal’ler çeşitli kombinasyonlara maruz bırakılmış, birbirleri ile karıştırılarak denenmiş ve bir takım normlar ortaya çıkmıştır, Bu normlar için patent almanız söz konusu olamaz, ülkeler kendine göre kısmi değişikler yaparak kendi normlarını yaratmışlardır, üretim ve kullanım halen bu normlara göre yapılmaktadır,
Yerine konulabilecek sağlıklı bir maden cevheri bulunmadığı sürece bu devam edecektir.
Sağlıcakla kalın,,
Niyazi - 1967 - 0+