Harun Bey ben bu kalıbı yaptım alçıdan. (alçı-oyun hamuru ve tahta kalıp üçlüsüyle)
yanlız bir sorun var. kurşunu dökerken patlama yapıyor. fokurduyor ve olmuyor. bunun bir çözümü varmı acaba? 3 kere döktüm 3'ünde de olmadı. acaba kalıbı döktükten 2 saat sonra denedim. o yüzden olabilirmi? konu hakkında bilgi sahibi olan diğer arkadaşlarında yorumlarını öğrenmek isterim.
LeVrEkCi yazdı:birol açık havada yap zehirlenme aman
Nihat mutfakta yapıyorum ama penceler açık vaziyette. balkonda yapma imkanım yok maalesef.
Bu arada fokurdama olayını çözdüm. kalıp iyice kuruyunca, kurşunu döktüğüm deliği büyütünce ve bir-iki kurşun dökünce olmamaya başladı. Güzel oldu kalıp.150 gr. lık kurşunları tüketince bir kalıp yapmanın zamanı geldi dedim ve yaptım
şimdi biraz daha geliştirmeyi düşünüyorum.
Kalıbı Harun Bey'in tarif ettiği yöntemin biraz değişiğiyle yaptım.
Önce kırtasiyeden bir kutu oyun hamuru aldım. Hamuru top gibi yapıp üzerine yüzeyi pürüzsüz, düz bir satıh ile bastırdım ve düzgün, başparmak kalınlığında bir hamur elde ettim. üzerine de 150 gr. lık kurşunu yarısına kadar batırdım. kurşunu yerleştirince kenarlarından hamur bir miktar kalınlaştı. O kısımları maket bıçağıyla aldım. ve hamurun yüzeyini tekrar düzgünleştirdim. Şeffaf, yuvarlak orta boy jöle kutusunun dibini açtım.Kalan parçayı 2 ye ayırdım. Ve 2 adet 2 ucu açık silindir elde ettim. Bu silindir kalıpların birini kurşunu yerleştirdiğim hamura yerleştirdim ve bastırdım. Üzerine hazırladığım alçıyı döktüm. Donduktan sonra hamuru çıkardım. İlk kalıbı ters çevirdim.Üzerinde kurşun takılı vaziyette iken ikinci alçıyı dökünce yapışmaması için streç filmle kapladım ve yağladım. ikinci silindiride ilk kalıp ile tam olarak birbirine temas edecek şekilde yerleştirip koli bandıyla etrafını sardım. Alçıyı busefer biraz daha sulu hazırlayıp kalıba döktüm. Donduktan sonra kalıpları çıkardım. Alçıları bugün fırına koydum ve 30 dakika pişirdim. Dün pişirme işlemi yapmadan önce kurşun dökerken fokurdama ve patlama yapıyordu. Bugün kalıp tam olarak kuruyunca, döküm deliğini biraz daha büyütünce fokurdama olmadı, kurşunlarımı rahatça döktüm. Yanlız bu kalıbın alçısına tuz koymayı unuttuğum için sanırım ufak ufak çatlamaya başladı. İkinci kalıbı Harun Bey'in dediği rezistans tozu bulup yapmaya çalışacağım. Ve döküm deliğini yandan yapacağım.