Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustalarla Ropörtaj(Mufi)
1. Adınız ve Soyadınız?

Muvaffak İşmen

2. Nerede oturuyorsunuz?

Torbalı İzmir

3. Amatör Balıkçılıkla ilk nerde tanıştınız?

Sendan daha küçüktüm , Dicle nehri kenarında..Diyarbakırda.

4. Kaç senedir amatör balıkçılık yapıyorsunuz?

O tarihten beri

5. Sizce tatlı su balığımı, deniz balığımı?

Her ikiside , amatör avcı , doğayı sevendir .. ayrım yapmaz..

6. Balık avınızı kıyıdan mı yapıyorsunuz yoksa tekneden mi?

Geçmişte İstanbulda teknem vardı .. şimdi yok .. bu nedenle kıyıcıyım ,, Teknesi olupta davet edende olmayınca.. kol kaslarımı geliştiriyorum

7. İlk tuttuğunuz balık türünü hatırlıyor musunuz?

Tatlısu balıgı .. ama hatırlamıyorum .15 li yaşlarda..

8. En çok balık tutma rekorunuz kaç kilodur?

2- kg dan fazla hiç balık tutmadım oldugu halde bıraktım desem inanırmısınız ,, hatta bazen curum yapsada yanımdaki acemi ile ilgilenmekten hiç olta atmadıgım olmuştur..

9. Hangi balık türünü avlamayı ve yemeği seviyorsunuz?

Hiç farketmez o gün ne varsa ona olta atarım .. hedefim yoktur ..ben su kenarında olmanın keyfini yaşarım

10. Amatör balıkçılıkta bir prensibiniz var mı?

Amatör balıkçılık kavramı değişik algılanmakta bana göre amatör , iddiası olmayan sadece oltasını atıp kısmetini bekleyen , o anın keyfini yaşayandır , buna ek kurallara uyar ve suyu-güneşi -havayı-balıgı sever

11. Amatör balıkçılık size neler kazandırdı?

Bir kaç saglam insan , ve bir sürü güvenilmez insan

12. Amatör balıkçılıkla ilgili bir hedefiniz var mı?

Hayır yoktur, anı yaşarım , sabah 10 da sukıyısında olu 13 te döndüğüm olmuştur, uzun zamandır da seyrek giderim 3-5 bişi tutsamda sanala aksettirmem zira aynı işi yapan bir çok insan var .. değşik birşey olursa paylaşırım . mesela bir arkadaş davet etti teknesine çıktım .. bu benim için sıradışıdır bunu paylaşırım ..

13. Yaşadığınız komik bir anınız var mı? Varsa bizle paylaşır mısınız?

çok.çoook .. bir tanesi meşhur bir ayak teknede digeri kıyıda iken teknenin açılması ve arkadaşımın denize düşmesi..

daha da güzeli , yıllar önce ambarlıdan açıktayız 3 kişi ahşap teknede yaklaşık gemi yoluna yakınız,bir arkadaşım baş üstünd e uyku da digeri ve ben olta elde beklemedeyiz.. arkadaşın aklına geldi gel bir numara yapalım dedi uyumakta olana ,, yaptıgımız iş şu oldu , aynı anda bagırmaya başladık ve ayaga kalkıp tekneyi sag sol salladık
- Kaçın - atlayın gemi üzerimize geliyoooor..

2 sn geçmedi uyuyan arkadaş, uyandıgı gibi saga sola bakmadan kendini suya attı ..

tabii biz çatlama pozisyonundayız.

14. Yeni başlayanlara öneriniz nedir?

(2. mesajda..)

15. Son olarak sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Oltayı sevmek için önce dogayı ve balıgı sevmek lazım , balıgı bilmek lazım , onun dünyasını ögrenmek lazım ki on saygı duyalım ..
Bul
eveeeeeeett.uzun bir aradan sonra özlemişiz arifcim.muvaffak abicim hikayelere bayıldım.teşekkürler ikinizede.Alkis
Bul
yycolak yazdı:eveeeeeeett.uzun bir aradan sonra özlemişiz arifcim.muvaffak abicim hikayelere bayıldım.teşekkürler ikinizede.Alkis

Önemli değil abi elimden geldiğince bişeyler yapıyorum
Bul
14 nolu cevap

Amatör Oltacılara Tavsiyeler

Değerli balık dostları muhtemelen bazılarınız bilir bu anlatacaklarımı .Bu başlık altında yazmak istediğim bir kaç şey ile bu işe gönül veren yeni arkadaşlarımıza ışık tutmasını dilerim

Amatör olta balıkçılıgını tarif etmek gerekirse en basit anlamı ile ticari amacı olmayan sadece kişinin boş zamanının değerlendirmek amacı ile yasaların belirttiği sınırlar içinde olta ile balık avlamasıdır.

Amatör balıkçılık herşeyden önce bir sevgidir, Tabiat ana sevgisi - su sevgisi - Doğa sevgisi. ve yaşama sevgisidir.

Bu nedenle gerçek amatör ruh , içindeki maddi manevi sorunları olsada bir şekilde bu alemde kendine bir yer bulur ve bir yerlerinden buna tutunur.

Bu işte hırs yapmamak gerekir her konuda aşırı hırslı olmak ne kadar sorun yaratırsa bu konuda da aynı şekilde başınıza işler açabilir..Çok tehlikeli ortamlardan balık avlamak / karasız havalarda denize açılmak / hava uygun dahi olsa tedbirsiz denize çıkmak vs.daha niceleri.

Ayrıca amatör balıkçı bana göre , illede büyük balıgı tutmak amacını gütmemelidir. Büyük balıgın peşinden gitmek yerine kısmetine nasib onun kendisinin oltasına gelmesidir . Hava şartlarını hiçe sayıp uzak mesafelerde trofe peşine düşmek te değildir..

Bu işe başlarken tam tekmil başlamak isterim diye tutturmayın. takım çantanızı pahalı ve bol renkli malzeme ile doldurmayın. unutmayınki hayatınızda başka önemli şeylerde vardır. Her söylenen , her gördüğünüz malzemeyi alkak, birilerini zengin etmekten başka bir işe yaramaz..
Az dan başlayıp zaman içinde kazandıgınız deneysel / görsel vs tecrübeler ile çantanızı zenginleştirin.

Balıkçılık demek ayrıca , su kıyısına gidip oltayı atmak demek te değildir.
balıgı bilmek ,onun ortamını bilmek belkide onunla yaşamak gibi detaylarıda bilmek gerekir.Bu bilgiler hem öğretidir hemde insanı bu canlının dünyasına götürüp o dünyanın ne kadar ilginç bir yer oldugunu ögretir

Sevgili amatörler Sırası ile :
--- Önce balıgı bilmek gerekir :
--- Beslenme alışkanlıgı/yediği şeyler
--- Beslenme zamanların
--- Yaşadıgı ortam bilgisi
--- Yaşadıgı ortamdaki diger canlı türleri ki ona yem olabilecek neler var.
--- Balıgın üreme dönemleri ve yaşam döngüsündeki hareket seyri(göçler vs)
---Av mahallinin diger canlılar / balıklar vs açısından durumu
---Balıkta kullanılan olta takımlarının bilgisi
---Balıga gidilecek günün mutlaka hava durumu / rüzgar durumu
---Gidilecek mesafe/güzergah bilgisi ve bölgedeki / yol üzerindeki ilk yardım (hast+saglık ocagı+vs) bilgisi
---İletişim / ulaşım araçlarınızın saglıklı ve çalışır vaziyette olması
---Av mahalinin avcılıga uygun olup olmadıgının önceden teyidi(yasal veya özel nedenlerden dolayı)
---Eger bulabilirseniz önceki yıllardan bölge ile ilgili istatistik bilgisi.
---İyi bir amatör istatistik tutar her nekadar değişen küresel ısı vs ortam olsada yidede balıgın aksama olsada bir yaşam döngüsü vardır. Yıllık Su ısı değerleri bu kunuda önemli bir yer tutar.
---Olta çantasının demirbaş malzemelerinden biriside zehirli canlılara karşı koruma ilaç/maddesi.
Her amatör mutlaka avlandıgı bölgedeki ve tüm denizlerimizdeki zehirli/ zararlı türler hakkında bilgi edinmeli. Kimi insana hafif gelen agrılı zehirlenmeler kimi kişilerde(allerjik bünye) çok daha kritik vakaya neden olabilir.
Şimdi bazı maddelerin biraz daha detayına inmek istiyorum:
----Beslenme alışkanlıgı/yediği şeyler:
Bir çok avcı bir tür balıgın avcılıgı konusunda ilk anda yem tartışması yapar (Şu yem/bu yem iyidir gibi) Balıklarda bizim gibi canlıdır ve yaşadıgı bölgedeki besinleri(kendince) tüketir Balık, besin açısından çok zengin ortamda ise çeşitlilik varsa ancak o zaman yem seçimi yapar .Sıradan ortamlarda yem olarak buldugu her şeyi yoklar buldugu ile yetinir.

Örnek: hazır yem bulamadıgınız anda av mahalinde denizel ortamdaki midye türlerini deneyebilirsiniz.

----Beslenme zamanlarını :
Genelde balıkların beslenme zamanları sabah ve akşam üstü şeklinde bilinsede bazı balıkların yemlenme saatlerinde iklim/su ortamı değişikliği nedeni ile zamanda fark olabilir.
Mesela Kefal türlerinde su sıcaklıgı farkından dolayı yıl içinde beslenme zamanları oynaktır.
Ayrıca Üreme öncesi ve sonrası gibi dönemler yemlenme dürtüsü açısından avcılıgı etkileyebilir

---Yaşadıgı ortam bilgisi
Su kıyısına geldiğiniz zaman dibini görmediğiniz bir derya ile karşı karşıya durursunuz ve bu ortamda dipte ne var ne yok önceden araştırma ile öğrenmek gerekir
Hedef avın hangi tip ortamları sevdiği ve ne tür dip formasyonun tercih ettiğini bilmek her zaman avantaj saglar

Yılın belli aylarındaki sürü hareketlerini ögrenmek ve buna paralel su sıcaklıgını takip etmek ,Amatör balık avcılıgı için başarının bir parçasıdır.

---- İletişim / ulaşım araçlarınızın saglıklı ve çalışır vaziyette olması :
balıga çıkarken tekne ve motorun saglıklı durumda oldugundan mutlaka emin olunuz , cep telefonları denizde düşme teklikesi olan eşyalardan birisidir emniyete alınız.. Kıyıdan avcılıkta çok teklikeli kayalık / sarp yerlerde avlanmayınız . Yaz ayları iç sularda kırsalda avlanırken , akrep/yılan/çıyan/örümcek gibi zararlıları göz önüne alınız.Hiç ummadıgınız bir anda tüm günün tadı kaçabilir

Sizlere tavsiyem bu işi seviyorsanın araştırın okuyun ..İnternet dünyasında PDF formatlı (ekli) arama yaparsanız bir çok bilimsel araştırma sonuçlarına ulaşırsınız..
Özellikle su ürünleri fak. Oldugu şehirlerdeki avcılar fakülte kitaplıgından bu konularda kitap edinebilir Hidrobiyoloji / ihtiyoloji dallarında bulabildiğiniz dökümanları okuyun. Çok faydası olacaktır

Degerli balık dostları bu sucul dünya hepimizin – bu canlılar bize gelecekteki nesiller için verilmiş emanettir bu emaneti onlara öyle bir teslim edelimki bizimle gurur duysunlar. Kesinlikle balığı oltanın ucunda sallanan bir canlı türü yada tavada –fırında bir aş gibi görmeyelim o bir canlıdır ve karşılıklı menfaatlerimiz vardır..

Bu işin üstadı yoktur , bu işin sadece tecrübeli olanı vardır, her türlü balık hakkında bilgisi olan tecrübesi olan ı vardır, ünvanlar, etiketler gelip geçicidir, kalıcı olan dostluk ve bilgi paylaşımıdır ..
Su kıyısında veya denizin ortasında birileri ile beraber o andan, olaydan zevk almaktır.
Yaşadıgına şükretmektir..
Bul
Bu arada 14. sorunun cevabınıda yakında ekleyeceğim
Bul
kzltp yazdı:Bu arada 14. sorunun cevabınıda yakında ekleyeceğim

en ekledim genç adam SmileSmile
Bul
Teşekkürler arkadaşlarAlkismuvaffak yaptığınız şaka unutulacak gibi değilHiHappy
Bornova - izmir
Bul
orhanekmekci yazdı:Teşekkürler arkadaşlarAlkismuvaffak yaptığınız şaka unutulacak gibi değilHiHappy

Sizin güzelliğinizden olsa gerek Gulumse
Bul
arkadaşlar paylaşım için teşekkürler
şaka harika olmuşHappyAlkisAlkis
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ustalarla Röportaj(YaKaMoZ) kzltp 14 3,337 06-09-2012, 21:37
Son Yorum: araphüso26
  Ustalarla Röportaj(ANTALYALI07) kzltp 8 2,341 30-08-2012, 16:10
Son Yorum: Albatros-gr
  Ustalarla Röportaj(yycolak ) kzltp 29 4,832 19-07-2012, 22:10