Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Denizanasına Dikkat
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Sezginer Tunçer, halk arasında “yalkı” adı verilen mavi denizanasının çıplak elle tutulmaması ve yoğun olarak görüldüğü plajların karantinaya alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tunçer, Çanakkale Boğazı'nda son zamanlarda artan denizanası yoğunluğuyla ilgili, özellikle Karadeniz sahillerinde görülen mavi denizanalarının, deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla birlikte üst akıntı yoluyla Marmara Denizi'ne kadar ulaştığını belirtti.

Denizanalarının, güneye doğru ilerlerken bir taraftan da çoğaldığını ifade eden Tunçer, şunları kaydetti:

“Halk arasında (yalkı) olarak bilinen mavi denizanası çıplak elle ellenmemelidir. Ellendiğinde ciltte yanma ve kızarmalar meydana gelir. Özellikle, ciltleri yetişkinlerden daha hassas olduğu için çocuklar mavi denizanasından uzak tutulmalıdır. İnsanlar, mümkün olduğunca mavi denizanasının bulunduğu plajlara girmemeli, yoğun olarak görüldüğü plajlar karantinaya alınmalıdır. Çevre ve Orman Müdürlüğü, mavi denizanasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için sahillerde gerekli tedbirleri almalıdır.”

İLK YARDIM

Denizanasının, özellikle koltuk altı bölgesi, göz ve dudak çevresinde daha etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Tunçer, temas halinde yapılması gereken ilk yardım uygulamasının o bölgeyi temiz suyla yıkamak olduğunu söyledi.

Denizanasının temas ettiği bölgenin antiseptik özelliği olan bir maddeyle de temizlenebileceğine değinen Tunçer, yaralı cildin kesinlikle kaşınmaması, hijyen koşullarına uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.
alıntı:haberler
Bul
Bi bunlar kalmıştı.Artık deniz analarına da dikkat edicez.Aslında bence kendi düşüncem bu tür haberlerin biraz insanları denizden soğutmak adına olduğunu düşünüyorum.Yani insanları denizden soğutarak aquapark yada havuz v.b. su parklarına yönlendiriyor.Bu benim nacizane düşüncem.Her ne olursa olsun denizde yüzmenin tadı hiçbiryerde yok olamazda.Paylaşım için teşekkürler.Saygılar.
Bul
murat haklısın bir konu da ama bu deniz analarına da dikkat etmek lazım geçenlerde yüzerken sırtımda bir acı hissettim dışarı çıktığımda kıpkırmızı olmuş kürek kemiğimin altı ve dili gibi kaşınıyor akşama kadar geçmedi valla benim girdiğim yerde özellikle birz açıkta yüzen kişilerin çoğu aynı şekilde deniz anası çarması sonucu vücudunda kızarıklık ve yanma oldu
Bul
bu tip haberler çogalmaya başladı demekki var ciddi bir durum dikkatli olmak lazım
Bul
Ya tabii ki mürsel abi mavi deniz anasına lafım yokta.Bu şekilde açıklama yapılıyor bizim insanlarımızın tüm deniz analarına taraf alacaklarını da biliyorlar.Bu nedenle kabarttıkça kabartılıyor.Sonuç tüm deniz anaları tehlikeli.Ben böyle düşünüyorum vallaha.
Bul
yok murat beyaz yani şeffaf olanlarda sorun olmaz göze temas etmedikçe yani ben elimle tutuyroum tabiiki bundan sonra ne olur bilemem
Bul
valla benden uzak olsunlar baya canım yandı o gün o yüzden denize bakarım deniz anası varsa girmem o gün yatar güneşlenirim elbet gidecek bu meretler ama havuzlar daha tehlikeli bir dünya mikrop var en kirli deniz bile onlardan güzeldir bana göre
Bul
Ewet nihat abim bende onu diyorum.Yanlızca mavi deniz analarında sorun oluyor.Beyaz seffaf olanları bende elimle enliyorum oyun oynuyorum ama insanlar haberlerin çoğalmasından dolayı deniz analarının geneline yüklenmekte.Bu da plajların boşalıp aquaparkların dolup taşmasına neden oluyo.

1000. mesaj Bobo
Bul
Ben geçen hafta çanakkalede bu deniz analarının hışmına uğradım güzelyalı denilen yerde sabahın erken saatlerinde denize girdim ve farketmemişim sırtım ve iki bacağımı dağladı. Allahtan tecrübem var. Hemen çıkıp temiz su döktürüp limon sıktım ve ardından amonyak uyguladım yaklaşık 20 dakika sonra kaşıntı son buldu ama kızarıklığı 3,4 saat sonra geçti. Arkadaşlarımızın aklında bulunması için aktarmakta fayda görüyorum elma sirkesi çok iyi gelir eğer hiç bir şey bulamazsanız ufak suyunuzu kullanıcaksınız.
Bul
geçmiş olsun ercan abi .tavsiye için teşekkürler balık tutuyorsak denizi suyu seviyorsak herşeyi bilmekte fayda var
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Denizlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler rusan 15 3,606 07-08-2013, 11:11
Son Yorum: taylankskn
  Viral enfeksiyon dikkat ALTAYLI 24 4,097 29-03-2008, 09:57
Son Yorum: ANTALYALI07
  Zehirli Balıklar(dikkat) LeVrEkCi 19 4,648 15-02-2008, 18:41
Son Yorum: balıkcızakir1
  aman dıkkat Tropheus 14 3,246 11-10-2007, 19:51
Son Yorum: SinekOltasi
  Dikkat Afrika sıcağı sizi kurutmasın Marjan 10 2,832 22-06-2007, 20:31