Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Denizlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu, küçük diye fazla dikkate alınmayan bazı deniz canlılarının insanlar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğini belirterek, sualtında nedensiz yere insanlara zarar verecek canlının yok denecek kadar az olmasına karşın, bu canlılardan korunmak için onları tanımak gerektiğine dikkat çekti.

Uz. Dr. Rodoplu, sualtında tehlike oluşturabilecek canlılar arasında ilk akla gelenlerin İskorpit, Sokar, Trakonya, Vatos ve Deniz Anası olduğunu söyledi.

Rodoplu, “Ülkemizi çevreleyen denizlerde yaşayan hayvanların bazıları, avlarını yakalamak veya kendilerini savunmak üzere vücutlarının çeşitli yerlerinde savunma aygıtları, zehir içeren bezler ya da elektrik deşarjı oluşturabilecek organlara sahiptir. Yaz mevsiminde denizin tadını çıkarmak isterken zehirli bir balığın sürprizli iğnesi ile karşılaşabilirsiniz. Sualtında nedensiz yere insanlara zarar verecek canlı yok denecek kadar azdır. Ancak deniz, göl ve nehirlerde yaşayan canlıların çoğu kendi öz savunmaları için ısırabilir, sokabilir veya zehirleyebilir. Böyle olunca da insanların derisine ve bazı durumlarda da tüm vücuda zarar verebilirler. Söz konusu olan zararlar, anında ortaya çıkabileceği gibi, bazı durumlarda haftalar veya aylar sonra da kendini gösterebilir. Bu nedenle denizlerimizde rastlanan bu tür canlılarla temas edilmesi halinde yapılması gereken ilk yardım çalışmalarını da bilmekte de büyük yarar var” diye konuştu.
Sahilde başınıza gelen zehirli hayvan sokmaları ya da çarpmalarına karşı ne yapılacağının mutlaka bilinmesi gerektiğini vurgulayan Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu, Ege ve Akdeniz kıyılarında dikkat etmemiz gereken başlıca deniz canlılarını şöyle sıraladı:

İskorpit (Scorpaena notata):Sokması çok ciddi olmamakla birlikte şiddetli yanma ve ağrı yapabilir. Zaman zaman da kızarıklık görülebilir.
İlkyardım: En iyi ilkyardım uygulaması, sokulan bölgeye sıcak su uygulamaktır.

Sokar (Siganus luridus):
Zeytin yeşili ile koyu kahve renkli balığın yüzgeçleri sarıya çalar, dibe yakın bölgelerde ve alglerle kaplı, eriştelik bölgelerde sık görünür. İnsanlara ciddi bir tehlike yaratmaz. Ancak dikenli üst yüzgeçleri acı verebilir.
İlkyardım: Çok şiddetli kızarıklık veya ağrı durumunda doktorunuza danışarak uygun ağrı kesici kullanılabilir.

Trakonya ( tompati blenny):
İğnesi battığında zehir kesecikleri cilde zehir salgılar. Ağrısı çok şiddetli olabilir. Şişme, kızarıklık, batma hissi ve acı hemen ortaya çıkar.Nadir olgularda, hassas ve allerjik kişilerde bulantı, kusma, kas güçsüzlüğü, solunum zorluğu, kalp durması, şok ve koma gibi olaylar ortaya çıkabilir.
İlkyardım: Ağrıyı azaltmak için yaralı kısım sıcak suya sokulabilir. Doktorunuza danışarak ağızdan ağrı kesiciler ve antihistaminik ilaç alabilirsiniz. Çok daha şiddetli belirtilerde 112 Ambulansın aranması ve acil yardım istenmesi gerekmektedir

Vatos: Kesinlikle zararsızdır. Kimseye zararı dokunmamıştır. Dipte yaşar ve beslenir. Kendini kuma gömerek düşmanlarından saklanır. Kamçıyı andıran kuyruğunun alt üçte birinde çok keskin ve zehirli bir mahmuz vardır.
Rahatsız edildiğinde veya üzerine basıldığında ona zarar veren canlıyı sokar. Yarası çok ağrılı olup sokulmuş bölgede şişlik ve kızarıklık yapar. Geç iyileştiği gibi yarada enfeksiyon gelişebilir.
Vatos sokmasının belirtileri, ayak ve bacaklarda bir darbe hissi olabilir. Sokmayı takiben ortaya çıkan ağrı çok şiddetli olur ve ilk 90 dakika boyunca ağrı devamlı artar. Hassas, allerjik bünyelerde, kusma, karın ağrısı, aşırı terleme ve kalp çarpıntısı gibi ağır sistemik belirtilere neden olabilir.
İlkyardım: Bu balığın zehiri ısıya dayanıklı olmadığından, sıcak su uygulaması ilkyardımda yapılabilecek en iyi girişimdir. Sıcak uygulamasına en az 30 dakika devam edilmelidir. Yaranın enfeksiyon nedeniyle kötüleşmesi olasılığına karşı mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Deniz Anaları (Aurelia aurita):
Ege ve Akdeniz’de her mevsimde görülürler. Dalış sonrası, deniz anasının elbiseye ve mayo üzerine bulaşmış olan yakıcı vantuzları yanma ve kaşıntılara sebep olabilir. Kollarıyla temas sağlandığında değdiği bölgede yüksek yanma ve kızarıklığa sebep verir.

İlkyardım:
1. Korunma için en geçerli yöntem, t-shirt giyerek yüzmektir.
2. Tatlı su zehirin daha etkin bir duruma gelmesini sağlar. Bu nedenle tatlı su kullanılmaz. Deniz suyunu hastanın dayanabileceği bir ısıya kadar kaynatıp yaranın üstüne tatbik edin.
3. Sıcak tuzlu suyla yıkanma, etkilenen kısmın sıcak tuzlu su dolu bir kaba veya kovaya sokulması, etkilenen kısmın üzerine sıcak havlu konulması yapılabilecek en etkili ilkyardım uygulamalarıdır. Beyaz sirke ile yıkama gibi girişimlerin yanında, sıcak uygulamasının daha yararlı olduğu ortaya çıkmıştır.
4. Deniz anasının deriye yapışan kollarını ayırmak için deniz suyu ile yemek sodası karışımından meydana gelmiş karışımı bölgeye sürünüz. Eğer yukardakilerden hiç birini bulamazsanız, deniz kumunu da aynı amaçla kullanabilirsiniz. İşlemi yapan kişinin eldiven giymesi gerekmektedir.
5. Bütün işlem bitiminde, bölgeyi deniz suyu ile yıkayınız.
6. Ağrının şiddetli olduğu hallerde doktor tavsiyesi alınarak ağrı kesici verilebilir.

Kaynak: Farklıhaber8

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Sazanları özledim...
Bul
ben vatoz lardan ciddi tırsarım,özellikle dalarken gördüğümde tüylerim diken diken olur,demekki kuyruğa dokunmadıktan sonra korkmaya gerek yokmuş.teşekkürler rusan.Seerf
Bul
bak sıcak su hiç aklıma gelmemişti.hep sirke,amonyak türü şeyler düşünürdüm.teşekkürler ruşancım.Alkis
Bul
LeVrEkCi yazdı:ben vatoz lardan ciddi tırsarım,özellikle dalarken gördüğümde tüylerim diken diken olur,demekki kuyruğa dokunmadıktan sonra korkmaya gerek yokmuş.teşekkürler rusan.Seerf

valla ben daldığımda vatoz görünce hiç hoşlanmam.bir seferinde abim dalıştayken birden sudan kıyıya fırladı ve sudan çıktı.ne oldu diye sorduğumda vatozlar çevremi sardı ve üzerime sorti yapmaya başladılar demişti,abimi suyun dışına kadar kovalamışlar.
o gün bu gündür vatozdan benim tüylerim diken diken olur.

çalışma için teşekürler ruşan.
Bul
Bu bilgilere teşekkürler rusan.Alkis Gerçekten herkesin bilmesi gerekiyor.Fethiye katrancı koyunda benim büyük kızın başına geldi halk dilinde sokarca dedikleri balık zehirledi çaresizlikten ne yapacağımızı şaşırdık ve orada yaşayan birinin tavsiyeleriyle tedavi ettik.Vatoza gelince avşa adasında birini takibe aldım yüzmesi o kadar güzelki sanki suyun içinde kuş uçuyor.Benim takip ettğimi farkedince dibe daldı,ben yine tehdit etmeye başladım bu sefer kendini kuma gömdü sadece gözler gözüküyor ben yine (vurmak için değil) zıpkınla tehdite devamettim bu sefer akrep gibi kuyruğu dikip o tehdite başladı.Siyirdim Bir tek tatlı su avında elle balık yakalamaya çalışıyordum işte o zaman yanlışlıkla yılan yakaladımSiyirdim oda tabiki ısırdı epey bir ağrı yaptı.Hi Her canlının kendini savunması için zehiri vardır.Gulumse
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul
Hepsi biz amator balikcilar icin degerli bilgiler tesekkurler paylasim icin RUSAN kardesim...
Bul
Teşekkürler Ruşan..
Bul
Beni de evde iskorpit temizlerken iğnesi parmağıma girmişti. Baya canım yanmıştı. Bilmediğimden ne yapacağımı şaşırdım. Şiştiğini bildiğimden buz koydum önce. Sonra ilk yardımını araştırmıştım ve sıcak suya sokmuştum parmağımı. Ancak öyle hafifletmişti ağrımı. Akşama kadar aşırı derecede mide bulantısı yapmıştı. İnşallah kimsenin başına gelmezde böyle şeylere gerek kalmaz.Gulumse
Sazanları özledim...
Bul
bence en babası trakonya aman diyim öldürebilir bile..teşekkürler ruşancım ellerine sağlık.güzel paylaşım.
Seerf
Bul
Kardeşim yine farkını ortaya koymuş Smile on numara bi konuya imza atmışsın AlkisAlkis ellerine sağlık.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler Woiwodia 19 4,298 11-05-2013, 21:42
Son Yorum: Antepli 27
  Viral enfeksiyon dikkat ALTAYLI 24 4,096 29-03-2008, 09:57
Son Yorum: ANTALYALI07
  Zehirli Balıklar(dikkat) LeVrEkCi 19 4,646 15-02-2008, 18:41
Son Yorum: balıkcızakir1
  aman dıkkat Tropheus 14 3,243 11-10-2007, 19:51
Son Yorum: SinekOltasi
  Denizanasına Dikkat LeVrEkCi 15 2,998 23-08-2007, 23:59
Son Yorum: darıcalı
  Dikkat Afrika sıcağı sizi kurutmasın Marjan 10 2,832 22-06-2007, 20:31
Son Yorum: RaPaLaCı

Hızlı Menü: