Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mazide kalan marmara
:0629:BALIK ÇEŞİTLERİ

Sularımızda yaşıyan balık türleri diğer ülkelerin denizlerinde bulunan balıklardan çok daha bol çeşitli ve lezzetlidir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan cennet yurdumuzun sahillerinde üreyen balık türlerini şöylece sıralayabiliriz. Karadeniz ve Boğaz içinde; palamut, kalkan, lüfer, uskumru, kolyoz, kılınç, ve hamsiden gümüşe kadar bol miktarda ürerler.

Marmara denizinde dünyanın hiçbir bölgesinde yetişmeyen ve lezzetine doyulmayan kalın pullu mercan, sinarit, işkine, levrek, karagöz, lipsoz, taşbalıkları ve çeşitleri vardır. Ayrıca ince pullu akya, yalederma, orkinoz, ve bunun yanı sıra çinekop, lüfer, ve daha büyükleri olan kofana, kılınç, palamut, torik gibi türlerin yatağıdır.

Ege ve Akdeniz’ de orfoz, çipura, trança, milakop, kılınç ve daha birçok türlerin ürediği ve siğnesinde barındırdığı balıklar vardır.

Aynı kitaptan balık tanımları ile ilgili bazı alıntılar.

DÜLGER BALIĞI

Zeidae familyasındandır. Bilim adı Zeus Faber’ dir. Mutedil denizlerde ve dibe yakın yerlerde yaşarlar. Yırtıcı ve obur balıklardandır. Bilhassa Marmara’ da Kasım ve Aralık aylarında bol miktarda ağlara gelir. Boyu 60 cm kadar gelişir. Görünüşü çok çirkin olmasına rağmen sevimlidir. Eti kalkanla kıyaslanabilir.

AKYA

Akdeniz, Güney Ege ve Marmara’ da sürüler halinde gezerler. Mayıs ayında Boğaz kanalından geçerek Karadeniz’ e çıkar Sonbahar başlarında geri dönerek güneye iner.

LEVREK

Boyu 1 mt kadar büyür Bütün denizlerimizde bulunur. Karadeniz ve Marmara’ da 14-15 kiloya kadar büyür.

SİNAĞRİT

Bilim adı Dentex Dentex’ tir. 1 mt kadar ulaşır. Bütün denizlerimizde bulunur. Marmara sahillerinde 15-20 kg kadar raslanır.

MELANURYA

Marmara Ege Akdeniz ve diğer ılıman denizlerde yaşar.

ÇİTARİ

Marmara Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunur.

MERCAN

Marmara’ ya yakın sahillerde yatan batık gemilerde ve kovuklarda bol miktarda bulunur. Bilhassa Fındıklı, Kabataş, Dolmabahçe, Üsküdar, Fenerbahçe, Sarayburnu sahillerinde olta ile sabahın erken saatlerinde balıkçılar ve amatörler tarafından zevkle avlanır.

USKUMRU

Ülkemizin ideal balığıdır. Zira diğer denizlere kıyasla çok daha lezzetlidir.

:0525::0525:BurnBurn
Bul
Kaptan eline sağlık,çok güzel bilgiler,ama ne yazıkki uskumru tutmayı bırak yemeye bile hasret kaldık.Benim çocukluğum ve yeni gençliğimde ne çok vardı.Çengelköyden
çapari ile yakalardık.İnşallah bizden sonra gelenlerde bu günkü balıklan için aynı şeyleri söylemez...
Bul
demek oluyor ki bi o balıkları tutamayacağız tam da ben balıkçılığa merak sarmışken. teşekkürler cengiz abi
Bul
Afala Balikci Arkadasim

Artik evrende yasayan her canli varlik,gelecege güvenle bakamiyor.
Simdi diyeceksinizki o canlilarin dilinden anliyormusunki böyle konusuyorsun,ben kendimide o canlilar gurubuna koydugum icin,hissedebiliyorum.
Malesef biz insanlar,her gecen gün yeni bir icatla yeni bulusla,önce  kendi kendimizi kandiriyor,daha sonra tüm dünyayi.

Bütün bunlari yaparkende aklimizin hicmi hic ucundan gecirmedigimiz bir seyi unutuyoruz.
-Bu yeni bulusla insanliga faydali bir sey yaptim,fakat bu evrene ne tür bir zarari var,bunu unutuyoruz malesef.

Simdi biz bunlari konusurken,belki su anda evrenin baska bir yerinde.herhangi bir sekilde bir fabrikanin artik olarak nehirlerimize,denizlerimize biraktigi o kimyasal maddeler acaba ne kadar canlinin yasamini yitirmesine neden olacak.

Su an icin bizler hala Balik tutma zevkimizi bir sekilde yerine getiriyoruz.
Peki bizden sonraki nesiller ne yapacaklar ben hep onu düsünüyorum.

Bu kadar yeter, görüsmek üzere...
Adanali
Bul
teşekkürler bilgiler için...birşey merak ettim.sinarit marmaranın hangi kıylarında çıkıyor...çok sağlam balık ..çok ilgimi çekiyor..yakalamak istediğim balıklardan...saygılar rastgele abicim..74
Bul
Afala arkadaşım bilgiler için teşekkür ederim.Vermiş olduğun bu bilğiler birkez daha güzel ülkemizin denizlerini çok ama cok korumamız gerektiğini birkez daha düşündürdü bana.Hepimiz iyi bilirizki,Kaybetmeden değer kıymet anlamıyoruz.Bu yüzden bari ülkemizin Türk vatanının denizlerini koruyalım,birdaha bulamaya bilir,buraya kaydettiğimiz fotoğraflardan bakmak zorunda kalabiliriz.
Sevgiler.
Bul
ah beni yetmişli yıllara götürdün ben 44 yaşındayım babamla vahit amca alkım amca ile balık günlerine döndürdün bakırköyün en iyi olta balıkcısı idi bunlar olta ile böcek istakos yıllarını hatırladım 10 kiloluk sinarit mercan günlerini yaşadım neydi o günler şimdi bakırköye gitdiğimde o güzel anıları resimlerde seydedip maziyi anıyoruz alkım amcayla neydi marmara offf offf
ÇORLUDAN SELAMLAR 1962

Bul
...........
Bul
sinarit marmarada tekirdag taraflarında cıkıyor oltayı öyle bir götürüyorki 2 kere vurdu bana anlattıgım insanlar sinarit dediler uzun oltaya vurdugu anda alıp götürüyor makarayı açmaya yetişemedim her ikisindede makara bitti tekneyle üzerine gittim genede koparttı gitti balık bişey yapamadım sonra sinarite bende ilgi duymaya başladım olta hazırladım denedim ama tesadüf 30 sende 2 kez denk geldi beklemek lazım
uskumru ya gelince bundan 25 sen evvel babamla çıkardım gün agarırken çok açıkta çapariyle 20li çekerdik sonra onları gelir çadır kampa satardım ticareti orada ögrendim önce çekinirdim kızarırdım sonraları başladım balııkkkk balıkçınız geldiiii bu balıklar saglık kokuyoorrrr diye bagırırdım çinekopuda yılın her mevsimi çapariyle tutardık neredeeo balıklarr ahhh ahh
Bul
sevgili afala ve adanalı abilerim,bilgiler için sağolun, bugünleri bile arayacağız gibi geliyor banada akdenizdede günden güne balık azalıyor,bu olayların bir nedeni mutlaka var,zaman varken bir şekilde önlem alınması gerektiğini düşüyorum,ama ne gelir elden,bireysel düşünceden başka,ben sen bizler bilinçli hareket etmeye çalışsakta,bilinçsiz balıkçılar balıklar üreyemeden yada küçükken avladığı balıklarla övünürken ileride ne olur diye düşünen yok,
sonumuzun hayırlı olmasını dilemekten başka elimden ancak bu kadar geliyor,
toplumumuzun yattığı uykudan uyanması gerektiğini düşünüyorum,
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  marmara da levrek avı musty34 19 12,168 09-06-2010, 13:45
Son Yorum: LeVrEkCi
  Marmara Denizi: LeVrEkCi 20 7,782 18-06-2008, 02:34
Son Yorum: BAYTAR
  marmara denizi balık tablosu sniper_riffle 6 6,384 27-07-2007, 13:40
Son Yorum: H.A.R.U.N
  Marmara Denizi Lapsetur 0 4,452 21-12-2005, 11:32