21-06-2012, 09:18
(Son Düzenleme: 21-06-2012, 16:46, Düzenleyen: maceratorr.)
arkadaşlar Erdekli Yücel arkadaşımız da paylaşmış ama ben geçen haftasonu değerli bir abimizin kır evinde ilk defa yediğim bu yemeğin tadına doyamayarak sırf sizlerle paylaşmak için fotoğrafladım.tavuk o kadar lezzetli oluyor ki anlatmak mümkün değil.bu yüzden herkesin yapabileceği bir şey olduğu için buraya yazıyorum. gerekenler:
1-paslanmazdan 20x20 boyutunda 5 cm yüksekliğinde 2-3 mm kalınlığında bir kap.bu kabın ortasında yaklaşık 30 cm(fazla uzun olmasın yoksa üstüne tenekeyi kapatamayız) yüksekliğinde kabın tam ortasından yukarıya doğru kaynatılmış yine paslanmazdan bir çatal (buna tavuğu oturtacağız)
2-iki kiloya yakın bir tavuk (tavuğu tuzluyoruz)
3-iki adet patates
4-iki-üç adet soyulmuş paça soğan
5- üç-dört adet paça taze sarımsak
6-iki-üç adet domates biraz biber
7-yarım su bardağı yıkanmış pirinç
8- büyük bir çelik yada alüminyum tava
9-lavaş ekmeği
YAPILIŞI:
Tavuğu tuzlayıp çatala oturtuyoruz.içine biberleri sokuşturuyoruz.
tavuğun altına tepsi kısmına önce pirinci,üstüne soğan,sarımsak ve patatesleri ikiye keserek koyuyoruz.
toprakta hafifce bir çukur açıyoruz.tavuğu yerleştiriyoruz,üstüne peynir tenekesini kapatıyoruz.bütün tenekenin etrafında çok harlı olmayan bir ateş yakıyoruz (alevden ziyade köz ağırlıklı pişiriyoruz)
45 dakika sonra ateşten alıyoruz.
lavaş ekmeklerini kesip dışardaki büyük tepsinin altına yerleştiriyoruz.nar gibi kızaran tavuğumuzun etlerini ve bütün sebzeleri lavaşın üstüne boca ediyoruz.oluşan pilavı ayrı bir tabağa alıyoruz.dipte biriken yağı da tavuğun ve lavaşın üstünde gezdiriyoruz.
sonra aman parmaklara dikkat!!!
ha bir de semaver çayını bol demleyin,yoksa yetişmiyor
şimdi meraklılar bu yazdıklarımı print edip alsınlar ve harfiyen aynısını uygulasınlar,bakalım nasıl oluyormuş
NOT:bu tavuk yaklaşık 4-5 kişilik.eğer 8-10 kişi gibi kalabalık bir ortamsa 2 adet tavuk da dikey değil de yatay biçimde üst üste oturtularak pişirilebiliyormuş.
1-paslanmazdan 20x20 boyutunda 5 cm yüksekliğinde 2-3 mm kalınlığında bir kap.bu kabın ortasında yaklaşık 30 cm(fazla uzun olmasın yoksa üstüne tenekeyi kapatamayız) yüksekliğinde kabın tam ortasından yukarıya doğru kaynatılmış yine paslanmazdan bir çatal (buna tavuğu oturtacağız)
2-iki kiloya yakın bir tavuk (tavuğu tuzluyoruz)
3-iki adet patates
4-iki-üç adet soyulmuş paça soğan
5- üç-dört adet paça taze sarımsak
6-iki-üç adet domates biraz biber
7-yarım su bardağı yıkanmış pirinç
8- büyük bir çelik yada alüminyum tava
9-lavaş ekmeği
YAPILIŞI:
Tavuğu tuzlayıp çatala oturtuyoruz.içine biberleri sokuşturuyoruz.
tavuğun altına tepsi kısmına önce pirinci,üstüne soğan,sarımsak ve patatesleri ikiye keserek koyuyoruz.
toprakta hafifce bir çukur açıyoruz.tavuğu yerleştiriyoruz,üstüne peynir tenekesini kapatıyoruz.bütün tenekenin etrafında çok harlı olmayan bir ateş yakıyoruz (alevden ziyade köz ağırlıklı pişiriyoruz)
45 dakika sonra ateşten alıyoruz.
lavaş ekmeklerini kesip dışardaki büyük tepsinin altına yerleştiriyoruz.nar gibi kızaran tavuğumuzun etlerini ve bütün sebzeleri lavaşın üstüne boca ediyoruz.oluşan pilavı ayrı bir tabağa alıyoruz.dipte biriken yağı da tavuğun ve lavaşın üstünde gezdiriyoruz.
sonra aman parmaklara dikkat!!!
ha bir de semaver çayını bol demleyin,yoksa yetişmiyor

şimdi meraklılar bu yazdıklarımı print edip alsınlar ve harfiyen aynısını uygulasınlar,bakalım nasıl oluyormuş

NOT:bu tavuk yaklaşık 4-5 kişilik.eğer 8-10 kişi gibi kalabalık bir ortamsa 2 adet tavuk da dikey değil de yatay biçimde üst üste oturtularak pişirilebiliyormuş.