Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anneler gününde valide ile kofana avı ve rövanşı
Merhaba Amatör Balıkçı Dostlar,

Kolumdaki rahatsızlık sebebiyle; at-çek, levrek çaparisi, levrek süpürgesi şeklindeki avlarla, levrek peşindeki serüvenim fiziki olarak ara verse de, fikri olarak sürekli devam ediyor. Kah okuduğum keyifli raporlarda, kah dostlarla yapılan fikir teatilerinde aklımızda hep “O”. Uzun bir aradan sonra, anneler günü vesilesiyle sevgili annemi çok istediği balık avına götürme fırsatım doğdu. Hava, ilk defa botumla ava çıkacak olan annem için çok elverişliydi:

Av tarihi : 13/05/2012, Pazar – Anneler günü
Av yeri : İzmir kıyıları
Av türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı gerçekleştirenler : Nermin Sarıca-Bahadır Sarıca
Hedef av : Levrek
Gerçekleşen av : Kaçırılan 1 adet kofana – tahmini 50-60cm 2-2,5kg
Hava : 0-2 Bft Kuzey
Av saati : 06.00 - 10.00 (Balıkla mücadele 09.00 civarı)
Kullanılan ekipman : 10-15LBS kamış Lenght:2.10 Section:2, 4000 kafa makine, Ф0,21mm(65LB) ip, muhtelif sahteler
[Resim: havadurumu.png]

Sabaha karşı 03.30’da botu hazırlayıp annemi aldım. Yolda kahvaltı keyfini yapıp gün çakarken avlağımıza vardık. Bu saatlerdeki kalabalık(balıkçılar) annemi çok şaşırttı.
Ihlamur ağaçlarının kokusunda, kuş cıvıltılarıyla suya indik.
[Resim: 1000880f.jpg]

Bu havada balık biraz zordu ama hava tam da Valideye göreydi.
[Resim: 1000879fj.jpg]

Valide ile birlikte, önümüzde kaçışan balıklar eşliğinde güneş yükselmeye başladı. Balıklara merhaba demek için sabırsızlanıyorduk.
[Resim: 1000887a.jpg]

[YOUTUBE]gdikIyCJmZ4[/YOUTUBE]

Sevgili annemin keyfine diyecek yoktu. Tabii anneler gününde onun mutluluğu beni kat be kat mutlu etti. Balık arayışlarımızın sonuçsuz kalması ve denizin biraz çırpıntısı(1 bafor), maalesef Valideyi biraz rahatsız etti. Deniz tutmuştu. Bu da mola demekti;
[Resim: 1000889l.jpg]

[Resim: 1000896g.jpg]

Bu arada avlak bölgemizde balıkçıların ağları avımızı olumsuz etkilemişti. Fakat mola sırasında ağlarını toplamaya gelen avcılar annem için umut olmuştu;
[YOUTUBE]O30EXWrvIC4[/YOUTUBE]

Ben her ne kadar geriye dönelim desem de, avı bozmak istemeyen sevgili annem devam etmek istedi. Tekrar yola koyulduk. Kıyıdan 200-300m açılmıştık ki, benim makineden gelen kalama melodisiyle irkildik. Kamış sanki taşa takılmış gibi eğilmişti. Bulunduğumuz bölge kumluktu, taşa nasıl takıldı diyerek kamışa uzanıp yokladım.
[Resim: 1000898x.jpg]

Evet, bu balıktı. Hem de oldukça kallavi bir şey. Kalamayı hızla alıp, güzel kafalar atıyordu ki; 30-35m gerimizde annemle balığın resmen su üstünde taklalar attığını gördük. Bunu görmek muhteşem bir duyguydu. Daha önce sevgili dostum Aykut Aytış ile bu bölgeyi analiz ederken ciddi kofana avlarına rastlamıştık. Evet bu bir kofanaydı. Bir an kamışı anneme vermeyi düşündüysem de, balığı zapt etmekte ben zorlanırken onun için çok daha zor olacağını düşünerek, kepçeyi anneme uzattım.

Herhangi bir tecrübem olmayan bu balıkta, levrek gibi boşluk vermeden sarmayı hedefliyorum. Hızla sararken makine kolu bir anda boşalıyor, "ahh kaçtı diyorum". Ardından hüsranla sararken; yok değil - bana doğru hızla geliyormuş, tekrar biniyor. Yakınlaştığında ise kepçelemek veya yormak ne mümkün. Anında tekrar fişekliyor ve botun altına giriyor. Tekrar sarıyorum. Ben kadar şaşırmış annem ise şokta gibi “Bahadır bu balık çok büyük” diyor. Validenin birkaç kepçeleme denemesi boşa gidince, kendim kepçelemeye çalışıyorum. Fakat balık çok hareketli. Kesinlikle levrek gibi değil. Tek şansımın balığı salla sırt bota almak olacağını düşünüp, kepçeyi tekrar tutması için valideye uzatıyorum. Fakat şokta olan valide tekrar kepçelemeye çalışıyor. “Dur anne, kepçeleme” derken, balığa çarpan kepçeden güç alan kofana bir anda sahteden kurtulup derin maviliğe yol alıyor. Bize “kaçtı” deyip ardından hüsranla bakmak düşüyor. Kofana mücadeleyi kazanıyor. Annem çok üzülüyor. Bense böyle bir gün için yüzlerce kofanayı feda edebilirim.
[Resim: 1000897a.jpg]

Dönüşte bol bol kaçan kofanın muhabbetini ediyoruz;
--Ne balıktı ama, bence en az 3 kiloydu.
--Yok vallaha bence 5 kilo vardı.
--İğneleri nasıl dümdüz etmiş ama.
--Nasıl su üstüne sıçradı öyle, gördün değil mi?...

Sonuçta ikimizde aynı fikirde mutabıkız;
“Yakalasak bir defa anlatılacak, pişirilecek ve yenerek tüketilecekti. Ama şimdi hayatımızın sonuna kadar anlatacak bir kofana hikayemiz var….”
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Fakat bunun bir rövanşı da olacaktı elbet. Rövanşımızı 18 Mayıs 2012 Cuma günü yaptık:

Av tarihi : 18-05-2012, Cuma
Av yeri : İzmir
Av Türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı Gerçekleştirenler : Aykut Aytış ve Bahadır Sarıca
Hedef Av : Kofana
Gerçekleşen Av : 2 Adet Kofana (sadece biri alınabildi), 1 Adet Sinarit (çok küçüktü geri salındı)
Hava : 0-4 Bft Güneydoğu, zaman zaman şiddetli sağanak, zaman zaman güneşli
Gerçekleşen av : Kaçırılan 1 adet kofana – tahmini 50-60cm 2-2,5kg
Hava : 0-2 Bft Kuzey-Kuzeydoğu
Av saati : 06.30 - 15.00 (Balıkla mücadele 07.00 ve 09.00 civarı)
Kullanılan ekipman : 10-15LBS, 150 - 180 cm uzunluğunda kamışlar, 4000-5000 kafa makineler, 44 lb örgü ve FG düğümü ile bağlanmış 1 kulaç 20 lb fluorocarbon leader - 20 lb örgü ve FG düğümü ile bağlanmış 1 kulaç 12 lb fluorocarbon leader, muhtelif sahteler
[Resim: havadurumu18.png]

Valideyle yaşanan hüsranın rövanşı için Cuma gününe işlerimi ayarlayıp, sevgili dostum Aykut Aytış ile yola koyulduk. Fakat tahminler Cuma günü hava yıkılacak diyordu, öyle de oldu. Sürekli değişken bir hava bizi bekliyordu. Sabaha karşı korkunç bir şekilde patlayan sağanak yüzünden, botumuzu suya istediğimiz saatte indiremedik:
[Resim: 1000904j.jpg]

Yağmur biraz dinince kendimizi hemen suya attık, takımlarımızı saldık ve ilk video kaydımızı da aldık:
[YOUTUBE]lc9v1iEaY4k[/YOUTUBE]

Bu kayıttan sadece birkaç dakika sonra Aykut’un kamışına şiddetli bir vuruş oldu. Kofana beklediğimiz için epey sıktığı kalamasına rağmen misina öyle bir boşalmaya başladı ki anlatamam. Aykut’un "Aldım!" demesiyle hemen kameraya uzandım. Takımına ve düğümlerine güvenen Aykut, hiç boşluk bırakmamacasına makinesini sarıyordu. Balık suyun üstüne sıçrayınca emin olduk: Evet, bu gene bir kofana idi!
Bir anda takımı boşalan Aykut, soğukkanlılığını koruyarak "Gene atlar..." düşüncesiyle bol bol aksiyon vererek sahtesini çekmeye devam edip başarılı oluyor, fakat kofana bota bir iki metre mesafe kala dipleyip, sahteden yine kurtuluyordu. Deklanşöre basmamam sebebiyle, bu heyecanı maalesef görüntüleyemedim. İkinci seferde de kofana kazanmıştı. Duygu ve düşüncelerimiz oldukça karışıktı:
[YOUTUBE]lH1FQDD3Obg[/YOUTUBE]

Bu arada, bu tür bir balığı nasıl kepçeleyebiliriz diye de düşünüyoruz. Acaba salla sırt falan mı yapmayı denemeli? Bir yarım saat kırk dakika böylece geçiyor ve hareket yok. Sonra Aykut:

- Bahadır abi, Valide Hanım ile kofanayı yapıştırdığınız ve iğneleri açılan sahte yanında mı?

- Yanımda Aykut’cuğum.

- Benim de yanımda büyük ve sağlam üçlüler var, sahtenin üçlülerini değiştirip suya salalım, ne dersin?

- Yapalım vallaha.

İşte böyle, sahtenin üçlülerini değiştirip suya salıyoruz. Biraz daha turluyoruz ve iğnelerini değiştirdiğimiz sahtenin olduğu takım "Vızzz" adlı güzide eseri şakımaya başlıyor. Bu sefer Aykut’a “Aldımmm” diyorum.
Geçen seferden tecrübem gerçekten yol gösterici oluyor. Durmadan sarmaya başlıyorum. Gene su üstü taklası yaklaşık 30-40m geride kendini gösteriyor. Evet bu Valide ile kaçırdığımız kofana. Boşluk vermeden sararken aklımdan nasıl kepçeleyeceğimiz geçiyor. Aykut’a güveniyorum, fakat balık gene çok hareketli olacak. Ara ara bana doğru yüzmesi sebebi ile takımı boşlayan balık bir süre sonra botun yanında. Bir anda karar veriyorum; çıldıran balığı salla sırt direk kamışı kaldırarak bota alacağım. Sözleşmişiz gibi sevgili Aykut olayı anlıyor. Ben bota alırken balığın arkasından takiple havadayken kepçeleyi veriyor. İşte adrenalin seviyemizin üst noktaya çıktığı keyif anlarımız:
[YOUTUBE]3ovH1fjQrhc[/YOUTUBE]

[Resim: 1000921o.jpg]

[Resim: 1000923i.jpg]

Efenin ölçüm sonuçlarına gelince;
[Resim: 1000938i.jpg]

[Resim: 1000939e.jpg]

[Resim: 1000941t.jpg]

Balığı yakaladığımızı ilk öğrenen tabii ki sevgili Validemdi. Mutluluğu sesinden belli oluyordu. Ballandıra ballandıra anlattığı “kaçan balık” hikayesine benden başka pek inanan yoktu açıkçası. Belli ki anlattığı hikayesini doğrulayacak balığın geliyor oluşu onu çok mutlu etmişti.

Hava oldukça sertleşmeye başladı:
[YOUTUBE]8rweyo8PD9E[/YOUTUBE]

Sonrasında balığı da almanın keyfiyle oldukça bol ukalalık ve gırgır yaptık;
[YOUTUBE]zTOn2Nij43c[/YOUTUBE]

İkinci balığı aramalarımız sırasında sinarit palazı ile karşılaştık. Bu küçük güzelliği, su altı videosunu alarak, büyümesi için ait olduğu yere gönderdik.
[YOUTUBE]QyPQfQ9OBLo[/YOUTUBE]

Dönüş ise direk Validelereydi. Bu mutluluğu onlarla paylaşmadan olmazdı tabii. Eski bir balıkçı eşi olan sevgili annem ve babam hemen pozlarını verdiler:
[Resim: fotoraf0001l.jpg]

Ve hep birlikte ızgarada bu keyfi afiyetle paylaştık.
[Resim: img3621q.jpg]

Sonunda rövanş bizimdi.
Tüm amatör dostlara keyifli avlar dilerim.

Sevgi ve selamlarımla…
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
hepsini geçtim,kofanayı,ava gitme zevkini,kaçanı vs..ANNE ile gitmek...helal be abi,şanslısın,hiç olmayacak ama keşke benimde senin yaşadığın bu keyifli vakitleri geçirebilme şansım olsaydı,benim anneler günü takıntım yok,hepimizin yaptığı gibi hergün onlar bizim kıymetlimiz,ama benim verebileceğim tek hediye ;bir fatiha..güzel gününüz için tebrik ederim abiAlkis
Bul
BAHADIR abicim videolarini,yazilarini,resimlerini keyifle okudum,seyrettim ,baktim tek kelimeyle mukemmel olmus degerli ANNE nizin gozlerindeki heyacan pariltida bir baska anneler gununde annenize verilebilecek en guzel hediyeyi vermissiniz tebrikler allah analarimizi basimizdan eksik etmesin...
ÖMER kardesim allah mekanini cennet etsin ...
Bul
Bahadır abi yine güzel bir serüvenin içine girdik sanki birebir bende o anları yaşadım emeğinize sağlık tebrikler
Tüm balıkçı arkadaşlara rastgelsin
Bul
Sevgili bahadır bu güzelliklere yorum yapılmaz sadece AlkisAlkisAlkis Dünyanın en güzel avını yapmışsın balık olmasada kaçsada annen yanında bunun mutluluğu bile tarif edilemez.

İkinci rövanş içinde afiyet olsun daha bol ve büyük avların olsun.76
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul
Sevgili Bahadır,raporlarını okumaya doyamıyorum.Okuyormuyum naklen yayın mı izliyorum...İnan senin raporların okuyanı olayın içine çekiyor ve yaşatıyor..
Anneler gününde anne ile balık avı da ayrı bir güzellik.Tebrikler..Kofana için de tebrikler..
Alkis
Bul
Abicim, bu paylaşım bence yılın en iyisi olacaktır. Muhteşemsiniz...Yaşamınız boyunca anımsayacak ve tebessümleriniz eksik olmayacaktır. Kutluyorum kardeşimAlkisAlkisAlkis76:
Bul
yazacak bir şey yok bahadırcım.allah içinize sindirsin.anacığının ellerinden öperim.tebrikler.harikasınız.Alkis
Bul
bahadır raporunu zevkle okudum eline sağlık ikinci rovanş harika olmuş tebrikler annenin ellerinden öperim.AlkisAlkisAlkisAlkis
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hikaye kofana ve beklenmeyen trofe levrek Bahadır Sarıca 46 7,571 01-03-2013, 01:11
Son Yorum: yolcu79
  Seriye devam - Kofana Bahadır Sarıca 44 6,367 18-06-2012, 10:46
Son Yorum: LeVrEkCi
  Bitmeyen senfoni(Kofana devam) Bahadır Sarıca 27 4,493 15-06-2012, 15:43
Son Yorum: Salih Reis
  Günü kurtaran kofana Bahadır Sarıca 21 4,277 31-05-2012, 12:43
Son Yorum: Krizoberill

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi