Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Otla kapli göllerde sazan avi
#1
OTLA KAPLI GÖLLERDE SAZAN AVI

Sazan avcılarının bir kısmı otluk zeminde avlanmaktan kaçınırlar, açık alanlar tespit edip yemi görünür kılmayı tercih ederler. Buna rağmen otluk zeminler daha büyük sazanları barındırırlar ve otluk zemin dışında avlanmak bu şansı azaltabilir.
Sazan otluk alanlarda zaman geçirmeyi sever. Otluk alanlar çok sayıda küçük böcekler gibi sazan için tonlarca doğal gıda barındırır. Ayrıca hedef balık için güvenli barınma alanları oluştururken, gündüzleri de fotosentez ile oksijen üretimi yaptığı için sazan için çekici alanlar haline gelir. Otluk alanlar sazana birçok fayda sağlarken, avcılar için ise büyük bir engel oluşturur. Sazan otluk yataklarda daha güvenli beslenir.
Çakıl veya otluk alanlar arasında açık bir yama da avlanırken, uç takımlar ve özellikle ana misina daha görünür ve dikkat çekici hale gelir. Bunun nedeni; otluk yatak içinden gelen misina zemine düzgün yatamaz ve otların arasından düzensiz bir şekilde salınır veya ota dayanmış misina keskin açılı balığın daha rahat görebileceği dirsekler oluşturur. Kurşun açıklık alana düşerken, otlar misinayı tutacağı için misina gergin hale gelir ve zemine yatamaz. Bu sorunu daha büyük temiz bir yama bularak çözebiliriz. Bu sayede yemimiz daha dikkat çekici bir şekilde balığa sunulabilir. Unutmamamız gereken şey balığın yoğun otluk alanda kendi daha güvende hissettiğidir.
Otluk alanda avlanmak zor olsa da, büyük risk daha büyük ödül getirir. Eğer otluk alanda montajınızdaki yemi iyi sunabilirseniz, uç takımınızı veya florokarbon misinanızı otluk zemine uyum sağlatmak daha kolaydır. Bu sayede balık potansiyel tehlikeyi algılamakta zorlanacak ve yeminizi daha kolay yiyecektir.
Geceleri ise otluk zemin avlanmak için ideal olmaktan çıkar. Bunun nedenleri; geceleri otlar oksijen üretimini durdurur ve oksijen tüketip karbondioksit salmaya başlarlar, sazan bu ortamdan uzaklaşarak gece boyunca yem aramak için devriye gezmeye başlar. Bu yüzden geceleri değişik taktikler denemekte fayda vardır.

MONTAJLARI BAĞLAMADAN ÖNCE OTLUK ZEMİNİ TEST EDİN

Otluk zeminde sazan avlamanın püf noktası, doğru montajın dizaynıdır. Bu klasik bir montaja iğne yüzdürücü eriyebilir sünger takmak gibi kolay değildir. Atış mesafenizdeki otluk alan ile ilgili ne kadar güncel veriye sahipseniz hazırlayacağınız montaj o kadar çok etkili olacaktır.
Montajı hazırlamadan önce otun yüksekliği ve yoğunluğu hakkında bilgi toplayın. Bunun için ağır bir kurşuna boş büyük bir iğne takarak atış mesafenizden ot parçaları kopartmaya çalışın. Kabaca otun uzunluğunu ölçmeye çalışın. İğnedeki yeminizi ot seviyesinin üzerinde tutacak bir montaj hazırlamanız gerekecektir. Bu yüzden köstek ipinin ot dallarından uzun olması yemin görünebilirliği açısından önemlidir.
Ayrıca kursunun ot yatağından hangi zorlukla çekildiğini test edin. Yoğunluk fazlaysa yemi görünür kılmak için pop-up yem kullanmanız gerekecektir. Artı PVA sünger ile iğnenizin desteklenerek otun üzerine yavaş düşmesini sağlamalısınız.

OTLUK ZEMİNDE YEMLEME

Otun yoğun olduğu alanda PVA torba içinde hafif partiküller içeren yemler ile yemleme yapıldığında, partiküller otun üzerinde kalacak ve geçiş halindeki balıkların ilgisini çekecektir. Ayrıca zemin yemine sarılmış pop-up lar PVA içinde kullanılabilir. Bir çok kişiye zemin yemi kaplı pop-up lar yemleme için garip veya uygun değilmiş gibi görünse de iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

OTLUK ALANDA YAYGIN OLARAK KULLANILAN SAZAN MONTAJLARI

Yemi otluk alanda görünür kılmak için sert malzeme üzerinde esnek örgülü ip kullanımı uygun olacaktır. Buna istisna florokarbon misinadır. Florokarbon misinalar otluk zemin için en çok önerilen köstek ipleridir.
Köstek boyu otun boyuna bağlı değişecektir. Eğer su sümbülü gibi suyun üzerine kadar büyüyen otların olduğu bir bölgede otlar arasında temiz bir yamada avlanacaksak köstek boyu kısa olmalı ki suya düşme esnasında çevredeki ot dallarına takılmadan temiz bölgede dibe kadar ulaşabilsin. Fakat direk otun içinde avlanılacaksa, köstek boyu ot boyuna göre ayarlanmalı, florokarbon veya monoflament köstek ipi kullanılmalı ve dibe yavaş batması ve otun üzerine yavaşça oturması için PVA köpük iğneye eklenmelidir.
Eğer zemin ipeksi ot tabakası ile örtülü ise köstek boyunu uzun tutup yemin ot tabaksı üzerinde salınımını sağlamak gerekir.
Otluk alanda avlanan avcı sazanı aldatana kadar değişik sunumlar ve montajlar denemelidir. Değişik iğne tipleri, değişik uzunlukta köstek ipleri ve başka materyaller denemekten çekinmeyin. Eğer yeterli ve doğru yemleme yapmanıza rağmen 2-3 saat boyunca vuruş alamadıysanız, yemin sunum şeklini değiştirmekten korkmayın. Eğer balığın yoğunluğundan ve 1 saatten az bir zamanda vuruş alacağınızdan eminseniz ve vuruş olmadıysa yemin sunum şeklini hemen değiştirmelisiniz.

OTLUK ZEMİNDE GÜVENLİ MONTAJ

Misinanın kopması halinde balığın düzenden kurtulabilmesine şans tanımak için her zaman güvenli ot montajları kullanın. Balık tasmalandığı anda kendini yoğun ot kütlesinin içine atacaktır, misine koptuğu anda kurşunun ağırlığı iğneyi gerecek ve balığın iğneyi atması zorlaşacaktır. Ağzında gergin bir şekilde iğne ve ağırlık duran sazanın beslenmesi bozulacak ve balığın hayatını tehdit edecektir. Bu yüzden güvenli kurşun klipsleri en uygun montaj olacaktır. Balık yakalandığı anda ağrılık kurtulursa balığı yüzeye almak ve kontrol etmek daha kolaylaşır (eğer yüksek ağırlık kullanılıyorsa), dolayısıyla güvenle kepçelenebilir.
Bazı usta sazan avcıları yoğun otluk zeminde helikopter sistemini tercih ederler. Bunun püf noktası; montajdaki en üstteki boncuk ot boyu kadar yukarı kaydırılır ve 5-7 cm uzunluğunda kösteğe pop-up boili bağlanır. Kurşun dibe varırken pop-up sayesinde yükselen montaj ot yüzeyinde sabitlenen boncuğa takılır ve yoğun ot yüzeyinde görünürlük ve çekicilik sağlar. Fakat helikopter sisteminde misinanın kopması halinde balığın iğne ve ağırlıkla baş başa kalarak yaşama şansı azalacaktır.

Mustafa DEDEMLİ - Akın AKBAŞ - Yiğit SARAÇ
[COLOR="#0000CD"]YOLA ÇIKIP VARMAYAN,YOLDAN ÇIKIP VARAN YOKTUR.
[/COLOR]
Bul
Cevapla
#2
Aciklayici paylasimin icin tesekkurler MEHMET abi ellerine saglik...
Bul
Cevapla
#3
mustafa abi tecrübelerini bu şekilde bizlerle paylaştığın için teşekkürler abi,harika bilgiler.Alkis
Bul
Cevapla
#4
eline sağlık paylaşım için teşekkürler.Alkis
Bul
Cevapla
#5
Paylaşım için teşekkürler..
Bul
Cevapla
#6
Paylaşımınız ve emekleriniz için teşekkürler. Ancak anlatımınız bana biraz karışık geldi. İşin açıkçası bana cazipgelen sazan avı üstte gezinen küçük sazanlardan ziyade gölün en derinlerinde gezinen trofe sazanlar olduğu için genelde kıyılarda bulunan otlardan uzak, daha doğrusu bulunduğu göletin orta ve derin kısımlarında avlanmaya çalışmaktayım. avlanma şekliniz hususunda resimli veya çizimli anlatım varsa daha açıklayıcı olacağı kanaatindeyim. Özellikle sazan avı için her zaman arayış ve değişiklik için gittiğim yerlerdeki avlanma şekillerini takip etmeye çalışırım. Bilgilerinizden fayladalanmak isterim. Rastgele.Alkis
Bul
Cevapla
#7
Paylaşım için teşekkürlerAlkis Gulumse
[INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][INDENT][Resim: image.php?type=sigpic&userid=4429&dateline=1291148930][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT][/INDENT]
Bul
Cevapla
#8
Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar.
[COLOR="#0000CD"]YOLA ÇIKIP VARMAYAN,YOLDAN ÇIKIP VARAN YOKTUR.
[/COLOR]
Bul
Cevapla
#9
mustafa bende muratla aynı kanaate vardım desem yalan olmaz konuda bazı çelişkiler var.biz sakarya nehrinde eskişehirdede adapazarındada avlandım hep aynı taktiğ kullandık büyük iğne büyük yem kalın misina sopalara bağladık arada kontroller yaptık .ama ilk bölümdeki gibi yaparsak hiç balık yakalayamayız.o zaman bot lazım .ama dediğn gibi çalısız çırpısız bi ortam bulmamız lazım kıyıdan avlanmak için yoksa palilerle yetinmek zorunda kalabiliriz.
AffetSmile
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#10
tatlısucular için güzel bilgiler.teşekkürler mustafacım.Alkis
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sapanca sazan avimiz Mustafa DEDEMLİ 26 2,421 09-01-2017, 12:15
Son Yorum: Mustafa DEDEMLİ
  Eksi derecelerde sazan avi. Mustafa DEDEMLİ 13 2,677 27-12-2014, 11:57
Son Yorum: Mustafa DEDEMLİ
  fly da sazan avı Mustafa DEDEMLİ 27 5,874 14-09-2012, 17:38
Son Yorum: denizbilimci
  Genç bir sazan avcisi ile av Mustafa DEDEMLİ 30 5,731 04-08-2012, 15:15
Son Yorum: Mustafa DEDEMLİ
  Sazan Montajları ve Kullanım Yerleri Mustafa DEDEMLİ 31 5,936 26-04-2012, 11:43
Son Yorum: rusan
  Soğuk kiş aylarinda sazan avi Mustafa DEDEMLİ 26 6,318 21-02-2012, 19:33
Son Yorum: araphüso26
  2011 Sazan sezonu açılışımız. Mustafa DEDEMLİ 51 9,844 03-01-2012, 21:22
Son Yorum: turna

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi