Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık nasıl alınır ve saklanır??
#1
Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki farklılıkları ile anlıyabiliriz.
1. Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.

2. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.

3. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

4. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.

5. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.

6. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.


BALIĞIN ALINMASI KADAR SAKLANMASI DA ÇOK ÖNEMLİDİR

Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar vardır. Eti diriliğini muhafaza eder.
Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek önemli bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır.
Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila -5oC arasındadır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının -18oC’lık “deep-freeze”lerinde veya bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır. Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25oC’lık “deep-freeze”lerde ise bu süre yaklaşık %50 dir.Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi açısından sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki veya üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki problemin halli için tavsiye edilir. Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo veya asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız. Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz.Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış küçük karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz.


Başka bir siteden alıntıdır.
Bul
Cevapla
#2
bu bilgiler için teşekkür eder kısa bir ekleme yapmak isterim.

Temizlenerek dondurulacak balıklarda tatlı su yerine deniz suyu ile temizleme yapılmasında fayda vardır. bu nedenle ben ufak yada büyük balık olsun tekneyle eğer dönüş esnasında ölmüşse teknede temizlemeyi tercih ederim. bu sayede iç organlarda tekrar ait oldukları yere gidiyor balıkçıdan alıyorsak ve deniz kenarında ve eğer mümkünse deniz suyu ile yıkama yapılmasında dayanıklılık açısında fayda vardır.

hele istavritleri temizlerken arkanıza martılarıda takabiliyorsanız mükemmel bir görüntü yakalayabilirisiniz böyle bir video olacak bulursam siteye koyarım
Bul
Cevapla
#3
KUCUKYALI yazdı:bu bilgiler için teşekkür eder kısa bir ekleme yapmak isterim.

Temizlenerek dondurulacak balıklarda tatlı su yerine deniz suyu ile temizleme yapılmasında fayda vardır. bu nedenle ben ufak yada büyük balık olsun tekneyle eğer dönüş esnasında ölmüşse teknede temizlemeyi tercih ederim. bu sayede iç organlarda tekrar ait oldukları yere gidiyor balıkçıdan alıyorsak ve deniz kenarında ve eğer mümkünse deniz suyu ile yıkama yapılmasında dayanıklılık açısında fayda vardır.

hele istavritleri temizlerken arkanıza martılarıda takabiliyorsanız mükemmel bir görüntü yakalayabilirisiniz böyle bir video olacak bulursam siteye koyarım

Deniz balıklarının deniz suyuyla temizlenip yıkanmasının lezzet kattığını bilirim.çanakkale boğazı,hele saroz gibi yerler için tamam ama,yaklaşık 1 km altında ayamama deresi gibi kanal akan Yeşilköyde !!????...Tuttuğum balıkları bile dakikalarca suya tutuyorum.
bir kefal takıldı geçen eylül bir hafta akvaryumda tuttum sonra temizledim.:0507:
Bul
Cevapla
#4
abiler deniz suyunun lezzet kattığını ilk kez öğrendim inşallah bundan sonra denizde yıkayacağım hem balıklar içinde yem olur
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kemer sahillerinde balık bollugu muratkahraman 16 3,881 04-02-2015, 01:08
Son Yorum: DeLi_KuRT
  Stokların bitiş günü :) BALIK NASIL SAKLANMALI MaVrUşGiL 23 5,928 23-09-2013, 14:37
Son Yorum: orhanekmekci
  Balık Preparatları LeVrEkCi 7 1,665 25-01-2013, 23:20
Son Yorum: fish or die
  Balıklar nasıl yüzer? LeVrEkCi 3 1,299 19-01-2013, 14:36
Son Yorum: tahsinmersin
  Balık LeVrEkCi 2 920 19-01-2013, 12:46
Son Yorum: bucalıfikret
  Balık zehirlenmeleri. LeVrEkCi 7 1,175 19-01-2013, 10:17
Son Yorum: yycolak
  Balık Hafızası , Mufi 20 3,878 06-07-2012, 20:31
Son Yorum: araphüso26
  Karadeniz'de Balık Avı ve Balıkçılık(TARİHİ) sirenia 6 3,006 15-10-2011, 21:05
Son Yorum: ufuktan26
  Evliya Çelebi’den Karekin Efendi’ye Osmanlı’da BALIK-1 sirenia 13 4,651 13-10-2011, 20:55
Son Yorum: tahsinmersin
  Elektrikli Balıklar, Beynin Hareketleri Nasıl Yönettiğine Dair Bilime Işık Tutuyor!!! sirenia 1 1,521 12-10-2011, 12:52
Son Yorum: yycolak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi