Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
balıkçılık erkek işi başaramassın demişler başarmış süper yaaa
Trabzonlu Ayşe Kara, 8 yıl önce bankadan aldığı krediyle bugün Türkiye'nin balık çiftliği sahibi tek kadın patronu oldu. Kara, ev kadınlarına örnek olmak istiyor.

Trabzonlu Ayşe Kara, 8 yıl önce bankadan aldığı krediyle bugün Türkiye'nin balık çiftliği sahibi tek kadın patronu oldu. Kara, balık üretimi ile ilgili düzenlenen bütün eğitim çalışmalarını takip ettiğini ifade ederek, "Önceleri çevremdekiler 'Bu erkek işi başaramazsın' gibi çeşitli sözler söylediler. Fakat ben, eşimin de desteğini alarak bu tür sözlere aldırış etmedim ve başardım" dedi.

Maçka ilçesine bağlı Coşandere köyünde alabalık çiftliği bulunan Kara, çalışmayı çok sevdiğini, her zaman bir şeyler üretmek için uğraştığını belirtti. Kara, ilçenin yörenin önemli turizm merkezlerinden olduğunu ifade ederek, "Burada yetiştiğim için her zaman turistlerle iç içe yaşadım. İnsanlara hizmet etmeyi ve turistleri çok seviyorum. Bu nedenle sektör içinde olmaya karar verdim. Maddi imkansızlıklar nedeniyle ne yapabileceğimi uzun süre düşündüm. O dönem yörede yeni kurulmaya başlayan balık çiftliklerini görünce, çiftlik kurmaya karar verdim" dedi.

Eşi ile balık çiftliği kurma konusunda ortak karar alarak, köydeki arazilerini satıp dere kenarında yeni bir yer aldıklarını anlatan Kara, "Tarım İl Müdürlüğünden 8 yıl önce 1.5 milyar lira kredi alıp havuzları yaptırdım ve balık üretimine başladım. Çocukların bakımı, ev işleri ve balıkların da tıpkı çocuklar gibi sürekli hizmet istemesi benim için çok yorucu oluyor. Ancak, işimi çok sevdiğim için her şeyi kendim yapıyorum" diye konuştu. Kara, bir işe "ben bu işi başaracağım" düşüncesiyle başlanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çiftlik kuracağım ve burayı daha da büyüteceğim inancıyla yola çıktım. Çiftliğin yıllık 10 ton olan üretim kapasitesini gelecek yıl artırmayı planlıyorum. Türkiye'de tek kadın balık çiftliği sahibi olduğumu öğrendiğimde büyük gurur duydum. Ülkemizde 1.500'ün üzerinde balık çiftliği bulunuyor ve tek kadın üretici benim. Bunu öğrendiğim zaman ne kadar önemli bir başarı sağladığımı anladım."

Ayşe Kara, balık üretimi ile ilgili düzenlenen bütün eğitim çalışmalarını takip ettiğini ifade ederek, "Toplantılarda beni gören diğer üreticiler önce şaşırsalar da sonra alışıyorlar. Önceleri çevremdekiler 'Bu erkek işi başaramazsın' gibi çeşitli sözler söylediler. Fakat ben, eşimin de desteğini alarak bu tür sözlere aldırış etmedim ve başardım" dedi.

Karadeniz kadınının çalışkanlığı ile tanındığını anımsatan Kara, şunları kaydetti: “Yöremizde yaşayan bütün kadınlar çok çalışkan, ancak ticaret hayatına katılım oranları az. Ticarete atılmaya bir türlü cesaret edemiyorlar. En büyük arzum ev kadınlarına örnek olabilmektir.”
27 temmuz 2006 hürriyetten alıntıdır
Bul
ablama helal olsun yakışır ben çok gördüm koca koca balık tutan kadınları
Bul
       kadınlar daha titiz,daha dikkatlidirler.bizim gibi aynı anda on iş yapmaya kalkmazlar. Hangi işe odaklandılarsa o konuya yönelirler.Okullarda bile çoğu kız arkadaşımız bizden daha başarılı daha hırslıydı.çünkü okuldan sonra biz top peşine.kız peşine koşarken onlar derslerine yönelirdi.Trafik istatistiklerine bakın en dikkatli sürücüler bayanlardır.Artık erkek işi kalmadı,bayanlar her sektörde her işte.Biz sıramızı savdık ama,Gençler dikkat çok sıkı rakipleriniz var. :0507:
Bul
Karadeniz kadını çalışkandır. Böyle girişimci kadınlar çok çıkar.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  5-8 nisan avcilik ve balikçilik fuari şerpa 23 3,157 09-04-2012, 19:39
Son Yorum: ALTAYLI
  balıkçılık tehlike altında LeVrEkCi 30 4,830 16-04-2009, 14:16
Son Yorum: cimbo
  7.Uluslararası balıkçılık Festivali RaPaLaCı 7 1,513 04-09-2007, 18:09
Son Yorum: bucalıfikret
  Amerika'da En Tehlikeli Meslek: Balıkçılık LeVrEkCi 2 1,914 15-08-2007, 13:23
Son Yorum: alien13
  TÜRKİYEDEKİ GELMİŞ GEÇMİŞ BALIKÇILIK HABERLERİ KILIÇ 3 1,445 06-07-2007, 15:23
Son Yorum: çatalca 84
  Gap'ın Yenı Altın Bılezıgı: Balıkcılık LeVrEkCi 5 1,543 06-07-2007, 11:55
Son Yorum: yalova tatar
  Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri Baltekli 10 2,493 18-06-2007, 14:28
Son Yorum: pardallian
  Amatör Balıkçılık Turizmi: AFALA 10 4,486 26-04-2007, 17:10
Son Yorum: ALİCO
  Balıkçılık ve Cinsellik mrs303 17 4,155 29-01-2007, 12:40
Son Yorum: ALİCO
  lütfen bilinçli balıkçılık kaşalot 11 2,699 08-01-2007, 20:30
Son Yorum: kaşalot

Hızlı Menü: