SAZAN BALIĞI AVI HAKKINDA BİLDİKLERİM Sazan balığı tutmak düşünüldüğünün aksine ciddi uğraş bilgi deneyim isteyen bir iştir..Bu yazdığım kelime sazan avına yeni başlamış olanların sazan balığı tutamayacağı anlamı taşımamaktadır..Aşağıda yazacaklarım çapak tabir edilen küçük sazan balıklarını tutmaktan çok trofe diye adlandırılan iri sazanları tutmaya yöneliktir..Belki de ileride yazacaklarımın içinden sizlere ters gelecek olgular olabilecektir. Bu bilgiler araştırmaktan okumaktan ezberden çok, kendi deneyimlerimi aktarmamdır..bilimsel kanıtlanmış bir yönü olmasa da benim doğrularımdır.. itiraz etmek serbesttir….. SAZAN AVINDA KULLANILAN MALZEMELER Malzeme konusunda reklam yapmadan fazlaca içine girmeden kabaca üstünden anlatıp, sitedeki bilgilerin linklerini verilecektir. a) misinalar:Misina seçimi insandan insana farklılıklar göstereceği gibi, benim ak dediğim misinaya başkası kara diyebilecektir..Fakat sazan avında benim seçimimi sorarsanız ana beden misinası her zaman çok parlak olmayan mat a yakın yeşil misinalar tercihim olmuştur..saçaklar(paça) içinse eğer teleskop göl kamışı şamandıralı olta kullanıyorsam mutlaka koyu olmayan kahve renklerini kullanmışımdır.neden diye sorulacak olursa, göllerin tabanlarının çamur, batak yada kayalık olduğu düşünülürse kamuflajın anca böyle sağlanabileceği düşüncesi ağır basmaktadır..yine makaralı oltalarda ise denizde de kullanılan üç iğneli takım gibi bir takım yapacaksam tabana değen iğne kahve renkli, askıda kalan yemlerin bağlı bulunduğu misinalarda yeşil olmalıdır..Mantarlı takımlarda ana beden(iri sazan balığı yakalanacağı düşünülerek) misina kalınlığı 0.45- 0.50 lik .Saçaklarda ise 0.35 lik misinalar kullanılmalıdır..misina hakkında ayrıntılı bilgiler aşağıdaki linktedir http://www.amatorbalikci.net/showthread.php?t=10738 b) iğneler:Yine fazla detaya girmemeye özen gösterilecek ve siteden linkler vererek anlatılmaya çalışılacaktır.ister şamandıralı ister makaralı oltalarınızda sağlamlığına,keskinliğine,sivriliğine en güvendiğiniz iğneler tercihiniz olmalıdır.Bana göre sazan avında teleskop göl kamışı kullandığınız şamandıralı oltalarda1/0 dan küçük olmamalı eğer boili kullanmıyorsanız yemle iğneler iyice gizlenmelidir..makaralı oltalarda kalama vereceğiniz göz önüne alınırsa 1 numara iğnede kullanmak yetecektir.yinede benim tercihim en küçüğü 1/0 olan iğnelerdir… http://www.amatorbalikci.net/showthread.php?t=6045.
c) şamandıralar:göl ve göletlerde kabuklu yer fıstığı büyüklüğünde 1-2 tl satılan 1-2 gr lık şamandıralar akarlarda ise daha büyükçe 10-20-30 gr lık şamandırlar kullanılmalıdır. d) Makaralar: sazan avında kullanılacak makaraların çok pahalıları olduğu gibi orta halli makaraların çoğu işinizi görecektir.Sadece benim acizane tavsiyem 90-100 tl civarında Banax sx 4000 veya sx 5000 makine ler olacaktır..Uzun seneler kullanabileceğiniz sağlamlıktadır…(burada biraz reklam oldu özür J ) e) Fırdöndüler: orta büyüklükte çok parlak olmayanlar tercihimdir. f) Yemler:Bana göre sazan avının en can alıcı noktalarından biri yemlerdir..Sazan avında kullanılan yemler şunlardır. Mısır, Buğday, Göce, Hamur, Makarna, Boili, solucan,yemlik balıklar nadiren de olsa tavuk ciğeri kabuklu yumuşakçalar.. Ayçiçek Küspesi de kullanılmasına rağmen 2/2 No.lu Tebliğ de yasaklanmıştır..boili yapımı hakkında link aşağıdadır. http://www.amatorbalikci.net/showthread....ight=boili
GİDİLECEK AVLAK VE AVLANILACAK YER KONUSU Sazan yakalamak için bildiğiniz daha önce gözlemleyip avlandığınız bir yer ise hiçbir sorun yok.. Fakat ilk defa gittiğiniz avlanacağınız bölge hakkında bilgisizliğiniz varsa ne yapmak gerekir..Bence ilk yapılması gereken gözlemdir.. Balığın atladığı ve yemlendiği yerler iyi tespit edilmeli hiç balık hareketi yoksa ,balığın olabileceği yerleri tahmin etme becerisi ön plana çıkmaktadır..Peki sazan nerelerde bulunur..Sazan balığı (yine söylüyorum) tecrübelerime göre göl ve göletleri besleyen dere ağızlarında, otluk bölgelerde, kayalıkların arasındaki küçük kumsallarda , su içindeki ağaçlık bölgelerde olabilmektedir.Yaz sıcaklarında suya gölgesi düşen büyük ağaçların gölgelerinde ,eğer akarsularda avlanıyorsanız sazların arasındaki döneklerde yada çok hızlı akan bir çağlayan yada küçük şelalelerin altında olabilmektedir..Kısaca sazan balığı her yerde olabilir.. Bunları tespit ettikten sonra iş bitti mi hayır..Oltalarımızı atacağımız bölgede suyun altında ne var ne yok ona bakmak lazım…Rahmetli babacığım derdi ki oltaları atacağın yerin üst kısmına bak yukarısı nasılsa aşağısı da öyledir..Mantık yürütülünce doğruluk olasılığı fazla olsa da her zaman öyle olmuyor..Çünkü suyun altında büyük kaya top çalılar çukurlar tümsekler olabiliyor…..Oraları tespit içinde bir çok sazan avcısının bildiği yöntemleri deniyorum..75-100 gr kurşun kalın misina ,misinanın en ucunda kurşun hemen üstüne şamandıra (şamandıra yumruk gibi ve seyyar ve kurşunun suyun dibine batıracağı gibi )ileri savurup kurşun dibe batana kadar bekliyorum.sonra makara ile sararak kurşunu iyice hissediyorum.Bu esnada şamandıra ve kurşun yan yana suyun dibinde oluyorlar.. Kulaç hesabı misinayı salarak (şamandıra su yüzüne çıkıncaya kadar) tahmini derinliği tespit ediyorum.. sonra makara ile misinayı sararak zemin kontrolünü yapıyorum..Taban kayalık mı ,çamur mu kumsal mı yoksa çalılar mı var.. Suyun altı hakkındaki bilgilere eriştikten sonra sıra geliyor oltaları suyla buluşturmaya…
YER TESPİTİNDEN SONRA YAPILACAKLAR Yer tespitinden sonra kesinlikle oltalarımızı atacağımız ve rahatlıkla kamışlarımızı takabileceğimiz yerleri hazırlıyoruz ..çok sessiz olmaya gayret göstererek yere kazık falan çakmıyoruz..oltalarımızı attıktan sonra güneşten korunmak için suyun kenarına balığın fark edebileceği (kırmızı sarı turuncu renkte ) şemsiyelerimizi açmıyoruz..(burada yazdığımı kendimde uygulamıyorum. En kısa zamanda şemsiyede bir tadilata gidilecektir).. Özellikle içeriden açık mavi renkli kumaşla kamufle edilmiş şemsiye kullanmak sazan balığı yakalama şansınızı arttıracaktır..yapacağınız her gürültü sazan balığını yakalama şansınızı daha sonraya ertelemek demektir..şamandıralı takımlarda kullanacağız kamışlar 5-8 metre arasında olan kamışlardır.. Bence ideal olan 6.30m uzunluktaki kamışlardır..seçim oltaları kullanacaklarındır..yine şamandıralı takımlarda yapılan en büyük hata misinaların kamışın hemen ucundan bağlayarak yada fırdöndü yardımı ile kamışın en ucuna takılarak kullanılmasıdır… olta için kamış boyu hatta kamıştan 30 cm kısa beden kullanılmalı en az kamışın ortasına kadar misina kamışa sarılarak sabitlenmeli dir.Aynalı sazan ve yerli pullu sazan avı farklılık göstermemekle beraber, aynalı sazanın yerli sazana göre yeme daha fazla rağbet gösterdiği tespit lerimin arasındadır..Abartmadan olta atacağınız bölge yemlenmeli balık tutma şansı arttırılmalıdır..Sazan balıklarının sürüler halinde gezdiği göz önünde bulundurulursa yemlemenin gerekliliği bir daha ortaya çıkacaktır.Öğrenmenin en iyi yolu bilgileri tatbik etmekten geçer..Ne kadar yazılar yazılırsa yazılsın,deneme yanılma ile doğrulara ulaşmak daha kolay olacaktır..oltaya takılan balığı çıkartmak, kepçelemek sizlerin ustalığı ile ilgilidir. Yani buda tecrübedir…Sazan avında mutlaka yanınızda kepçe bulunmalıdır..bana sorarsanız tüm balık avlarında amatörlerin yanında kepçe olmalıdır…iri sazanlar yakalamanız dileklerimle RAST GELE J
Hüseyin kardeş seni kutlarım, çok güzel anlatım olmuş, artık sazan tutamayan kendi kaderine küssün derim. Balıkların yanındaki çakmak ne oluyor onu anlayamadım.