Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Misina dolaşma sorununa çözüm önerelim
lrf için kullandığım shimano 1000 makinam var... 0,25 caatana misina sarılı idi... sonra bir başka 0,28 lik... ardından ip misina aldım... O DAHİ BİTMEK ÜZERE...
Sorun şu... at-çek yapıyorum... fakat attığımda misina boğum boğum, top dolaşık olarak geliyor...her 3-5 atıştan birinde durum bu... sonrasında misinayı açamıyorum da ve o noktadan kesip tekrar bağlıyorum... hal böyle olunca da misinalar çabucak tükeniyor... misina almaktan yoruldum... en son belki biraz pahalı bir şey alırsam düzelir dedim 45 liraya ip misina aldım... avşada eşkina keyfim mahvoldu ve 100 metreden 20 metre kaldı...

ELDEKİ VERİLER ŞUNLAR...
1- lrf de küçük ağırlıklar kullandığımız için ve tık-tık kamışı sallayıp aksiyon vermeye çalıştığımız için (özellikle bu tık tık ların sonrası misinanın ucundaki ağırlık tamamen boşa çıktığından kelli) misina gevşek sarılıyor... hatta tıklayıp ağırlığı boşalttığımızdan sonra gevşek ağırlık bindiğinde birazcık daha sıkı... hal böyle olunca bir sonraki atışta misina makaradan sıralı ve nizami çıkmak yerine sarılmış gevşek boğumlardan birini de yakalayıp geliyor ve ileride açılmaz bir düğüme dönüşüyor... (bu benim gözlemimden çıkardığım bir tahmin)
2-internette biraz bilgi aradım... neticede hafızalı misinaların bu tip sorunlara sebep olabileceği yazıyordu fakat ben baktım tüm misinalarım low memory yani düşük hafızalı imiş...
3- yine internetten... birinin başına aynı sorun gelmiş... yardımcı olmak isteyenlerden biri makinada bir sorun olabileceğini söylüyor... makina doğru topluyor mu ona bak diyor...

bunlardan sonra makinama baktım... aslında nizami sarıyor... yani çok defa asker nizam bir katı diğer katın yanına gelecek şekilde sarıyor... arada bir çaprazlama yapıyor ama burada samsundan kamil ustanın dediğine göre pek de önemli değil...
misinayı sararken öne arkaya yığma yapmıyor... eğer yığma yaparsa mil üzerine pul koyarak (ki plastik ve kalınlığı deneme yanılmayla bulunacak) bu işi çözmek mümkün ancak bende böyle bir sorun yok...

ve en başa döndüm; toplarken gevşek sarıyoruz ve atarken gevşek olan katı sıkı olan yakalayıp götürüyor...
Testini şöyle yaptım...
bir ıslak mendili katlayıp boru gibi yaptım ve misinayı kamışla beraber bununla tutarak sıkı gelmesini sağladım... haliyle sıkı sarıldı... ben uçta ne hamle aksiyon yaparsam yapayım son noktada misina makinaya girmeden önce sıkıldığı için sıkı sarıldı... BÖYLE YAPTIĞIM ONLARCA DENEMEMDE BİR KERE BİLE DOLAŞIK BOŞALMA OLMADI...

iyi de biz lrf kullanırken hep böyle mi olacağız... aksiyon veremeyecek miyiz?... ya da tekniğimizi geliştirmemiz lazım... fakat videolarda bakıyorum adamlar deli değneği gibi rasgele sallıyorlar ve bir sorunları yok... (var da videoya mı girmiyor)

soruna çözüm olarak şimdilik aklıma gelen bir şeyi daha denemedim ama yakında deneyeceğim buraya yazayım. (daha pratik ve elverişli bir önerisi olan olursa dinlerim) bu ayakkabı-elbise cırtları var... bunlardan bir adet alıp bir parçasını kamışa sabitleyeceğim... diğer ucu boşta... atış yaparken cırtı açacağım... toplarken cırtı kapatıp saracağım... böylece cırt arasında sıkılanan misina makinaya sıkı sarılacaktır... cırtı makinadan hemen önceki kamış bölümüne takmam yeterli... aynı ıslak mendille yaptığımın pratik hali gibi...

şimdi.. bunları niye yazdım?... bu bir sorun ancak nette filan bir yer hariç kimse bu sorundan bahsetmemiş... ola ki biz bir çözüm buluruz... faideli oluruz...

sarma tekniği ile ilgili sözü olanlar...
misina, makina durumlarıyla ilgili diyeceği olanlar...
cırt yerine daha pratik önerisi olanlar...

bir el atın da şueşeği bayırdan aşırak dedimSmile...
vesselam
[COLOR="#000000"]paylaşım için teşekkürler

panodaki bilgileri girerseniz saygıda kusur yapmamış oluruz.[/COLOR]
Bul
ip misina kullanan birçok atçekçi arkadaşın avının rezil olduğunu gördükten sonra ip misina hiç kullanmadım..
yazdıklarınızı okudum..ip misina için yorum yapamam..
normal misina üstünden gidelim..misinanızın düşük hafızalı ve kafaya çok fazla sarılmamış olduğunu var sayıyorum..
misinayı sardınız..ava başladıktan hemen kısa bir süre sonramı bu sorun oluyor yoksa bir süre attınız örneğin 1 saat ondan sonramı böyle top halinde boşalıp karışıyor misina.?
Bul
aslında siz sorununuzun kaynağını belirli oranda bulmuşsunuz..
'' lrf de küçük ağırlıklar kullandığımız için ve tık-tık kamışı sallayıp aksiyon vermeye çalıştığımız için (özellikle bu tık tık ların sonrası misinanın ucundaki ağırlık tamamen boşa çıktığından kelli) misina gevşek sarılıyor... hatta tıklayıp ağırlığı boşalttığımızdan sonra gevşek ağırlık bindiğinde birazcık daha sıkı... hal böyle olunca bir sonraki atışta misina makaradan sıralı ve nizami çıkmak yerine sarılmış gevşek boğumlardan birini de yakalayıp geliyor ve ileride açılmaz bir düğüme dönüşüyor... (bu benim gözlemimden çıkardığım bir tahmin)''

aklıma şu geliyor..tık tıkları çok yüksek yapıyorsunuz..yani kamış ucunu çok fazla yukarı aşağı yapıyorsunuz..gramajı düşük jighead ile av yaptığınız için misina boşta kalma süresi uzuyor..o yüzden bir çok boşluk 1 sıkı sarım oluyor..ha az sıkı sarım ve çok sıkı sarım olduğunda misina top halinde çıkıp karışırmı..sürekli karışmaz..karışmamalı..
1 saatlık av sonunda misina sürekli karışıyorsa bu misina dönüyor demektir..misina 2 sebepten döner..
1-siz tık tıkları kamış ucunu çok fazla kaldırıp indirerek ( yada çok sert aksiyonla ) yaptığınız için jig head su içinde dönüyor siz farkında değilsiniz..tabi 2 tur 3 tur derken 1 saat sonra misinanız büklüm büklüm oluyor..
2-ben hiç karşılaşmadım ama bazı makinaların misinayı döndürdüğünü birçok kişiden duydum..

çözüm ne olabilir..:
1-aksiyonunuzu değiştirip kamış ucunu aşağı yukarı daha kısa sallayıp ( jigheadin fazla yukarı yükselip uzun süre misina boşluğu bırakmasını engelleme ) tık tık aralıklarını kısa tutarak boşluğu bir nebze daha kısa zamana dönüştürebilirsiniz..jighead ağırlığını 1-2 gram arttırıp çabuk aşağı inemsini sağlar yine boşluk zamanını kısaltabilirsiniz..misina sarımını tık tık aralığındaki boşlukta değilde tık yukarı kaldırdınız tam aşağı indi ikinci uukarı tık kaldırma esnasında kol çevirerek misina gergin makinaya binmiş halde sürekli sıkı sardırabilirsiniz ( tabi bu aksiyonu yakalamak için ilk başta zorlanırsınız ama alışınca otomatikman sürekli yaparsınız.)

2- sebep ne olursa olsun misina dönüyorsa , jigheadin yarım metre üstüne ufak bir fırdöndü koyarsanız dönmeden kaynaklanan sorunsa gider..

rastgelsin..Smile
Bul
ip misinaların kaliteli olanları düğümlenme yapmıyorlar,kullandığım iplerde gördüğüme göre paraya kıyıp 0.14 ila 0.16 arası iplerin kalitelilerini sardımmı düğümlenme olmadan atıp çektim ama çinden getirttiğim iplerde hep düğümlenme oldu.birde makineye sararken mümkün oldugunca sıkı sarmak faydalı oluyor.
Bul
bucalıfikret yazdı:[COLOR="#000000"]paylaşım için teşekkürler

panodaki bilgileri girerseniz saygıda kusur yapmamış oluruz.[/COLOR]

merhaba bucalı fikret.. abi senle çanakkalede tanışmıştık... bizim kayınvalide de oralı ya... hatta çok yakın mışsınız... ben bu panoya bilgileri girdiğimi düşünüyordum ama olmamış... neticede şimdi girdim... umalım ki olmuştur...
saygı; her daim...
kamil usta merhaba,
yok; 1 saat sonunda dolaşma yok... bazı zaman ikinci atışta bile dolaşıyor...
yeni misina siparişi verdim... ip misina değil... yine catana 0,25 denemeye karar verdim... ve daha dikkatli sarmayı deneyeceğim... yani sarma meselesine dikkat edeceğim bu sefer... daha zarif aksiyonlar ve dediğin gibi -özetle misinaya yük bindiğinde- sarmayı deneyeceğim...
aslında ne oluyor biliyor musun?..
ben acemiyim ya; dibe şuraya buraya takarım diye biraz panik halinde sarıyorum... yani kontrolüm iyi değil... bunları düşünüyorum hep ve deneyeceğim ilk fırsatta...
ya ben bu atçek işini çok sevdim... evde surf takım var bir kere çanakkale organizasyonunda 1 defa kullandım... sanki at çek olayı daha bir balıkçılık zevki veriyor... dolayısı ile bu işi öğrenmem lazım...
zahmet edip yazmışsın açık seçik yine; müteşekkiriz bilginize...
birde... misinayı sıkı sardıktan sonra sıcak suda beklet dediler...
nedir?... faydası zararı ne olabilir... sıcak suda bekletirsem neticede makina kafasına tam alışacak... evet ama BİZ NEDEN DÜŞÜK HAFIZALI MİSİNA ARIYORUZ Kİ?... sıcak suda bekletmek onda bir hafıza oluşturacak nihayetinde... ve mesela atınca misina akordiyon gibi olacak kuvvetle muhtemel...
değil mi?..

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Poşet Misina dolaşması lemaynak 13 1,669 09-04-2016, 23:28
Son Yorum: YaKaMoZ
  Surf Misina Gkmn34 5 1,208 11-12-2013, 20:37
Son Yorum: tedirgin SaZaN
  Köstek için misina ? rebel 9 3,158 11-12-2010, 10:51
Son Yorum: yycolak
  Oskar ınvısıle hayalet misina ? rebel 15 3,733 17-09-2010, 09:46
Son Yorum: yycolak
  Misina ismi için yardım rebel 12 3,292 05-09-2010, 12:56