Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İstanbul'da Av limitleri Düşürülüyor!
#1
[SIZE="4"]Amatör olta balıkçılarının canını sıkacak bir haber daha. artık, haliç köprüsü üstünden ya da Boğaz kenarından oltayla balık avlamak yavaş yavaş tarih oluyor. çünkü yeni alınan bir kararla günlük 5 kilogram olan balık tutma limiti sadece bir kiloya düşürüldü.

Oltayla balık tutma devri bitiyor. İstanbul Boğazı ve Haliç başta olmak üzere sahil bölgelerinde oltayla avlanan amatör balıkçılara KKTC’den kötü haber geldi. Kuzey Kıbrıs yapılan ”1. Balık ve Balıkçılık Çalıştayı”nda olta balıkçılarının halen 5 kilogram olan günlük avlanma limitinin 1 kiloya indirilmesi kararlaştırıldı. Bu karala, ticarî balıkçıların korunması hedefleniyor.

30 MADDELİK ÖNERİ LİSTESİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su Ürünleri Kooperatifler Birliği ile üniversite öğretim üyelerinden oluşan Balık ve Balıkçılık Çalıştayı heyeti, yeni düzenleme ve kanunlara altyapı oluşturması amacıyla 30 maddelik öneri listesi hazırladı.

Toplantıda, Marmara Denizi içinde koruma alanları ilan edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca belirli büyüklüğün üzerindeki teknelerin sadece açık denizlerde avcılık yapmasına izin verilmesi gerektiği belirtildi.

Biyolojik koridor olarak adlandırılan İstanbul ve Çanakkale boğazlarında dalyan ve gırgır avcılığının yasaklanması da tavsiye edildi.

Çalıştayda, haksız rekabete yol açtığı belirtilen sonar cihazlarında sınırlamaya gidilmesinin yerine tamamen yasaklanması da istendi.

LİMİT 5 KİLODAN 1 KİLOYA İNECEK

En dikkat çeken kararlardan biri ise Boğaziçi başta olmak üzere sahil bölgelerinde olta balıkçılığı yapanlar için 5 kg olan yasal sınırın 1 kiloya indirilecek olması. Çalıştay kararlarında bunun, gerçek balıkçının gelir kaybına yol açan amatör balıkçıların ticari faaliyetini engellemek amacıyla yapılması gerektiği belirtildi.

Balık neslinin devamı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için bu sezon başında bakanlık tarafından yayınlanan tebliğde yeni yasaklar ve uygulamalar dikkat çekmişti. Balıkçıların bir kısmı yeni tebliğe karşı çıkarken bir kısmı ise balıkçılığın devamı için bu tedbirlerin yerinde olduğunu savunmuştu. Bakanlık yetkilileri de yayınladıkları tebliğde kuralların ilerleyen yıllarda daha da sertleşeceğini belirtmişti.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, çalıştayda alınan kararlarla, balıkçılığın sürdürülebilirliğinin devamını amaçladıklarını söyledi.

Bazı büyük firmaların bu kararlara karşı çıkacağını bildiklerini de ifade eden Kartal, “Biz hâlâ ziraat işçisi olarak görünüyoruz. Yani tarım işçisi ne ise biz de oyuz. Ayrı bir meslek tanımıyla tanınmamız gerekiyor. Çalıştayda tartışılan birçok yeni madde bu mesleğin sürdürülebilmesi için gerekli olan konular.” dedi.

Bakanlık yetkilileri ise bu çalıştayın öneri ve tartışma amaçlı olduğunu belirterek, “Bu konular yayınlanan haliyle tebliğe girecek diye bir şey yok. Sadece biz mesleki bir ortak akıl toplantısı gerçekleştirdik. Ancak ilerleyen yıllarda burada konuşulan ve ortaya atılan maddeler şartlar uygun olursa değerlendirilebilir.” açıklamasında bulundu.[/SIZE]
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Cevapla
#2
gunluk 1kg cok az miktar ama,tekneler icin yapilan denetimler arttirilirsa zaten 2-3 yila kadar eski 5kg civarina cikartilir baliklarda uremek ve buyumek icin biraz serbest kalsin.gecen televizyonda gormustum kumkapi balik haline baskin yapip limit alti baliklari toplamislar keske bu denetimler surekli yapilsa,ama limit alti balik yakalayan ve satilanlara 900tl civari bir ceza kesilmesi komikti.
Ali KILIÇ
15.08.1980
zeytınburnu/istanbul
Bul
Cevapla
#3
Baskın yapıp yakalanan balığa el koymak bence çok saçma zaten o balık yakalanmış ve denizden karaya alınmış sen git o balığa el koy onun yerine daha sıkı yaptırımlar getirip o balığın denizden yakalanmasına engel olunması lazım bence diye düşünüyorum tabi katılan veya katılmayan olabilir saygı duyarım
BENİ ÖLDÜRMEYEN ACI BANA GÜÇ VERİR...
Cevapla
#4
her balığa çıkıldığında 5 kilo balığı hangi amatör yakalıyor acaba.bana bir kez denk geldi.hayatım boyunca.ilginç.
Bul
Cevapla
#5
Ben her zaman şunu bilip şunu söyllüyorum olta balıkçılıgınla avlanmakla balık bitmez hele hele bu tarz forum üyelerinle asla bitmez...
Bul
Cevapla
#6
Smile 5 Kg tutuyorsa her Amatör balıkçı demek ki Amatörlükten çıkmış Ustalığa doru gidiyordur Siyirdim Onuda geçtim denizlerimizde o kadar balık varda bizim Akdeniz de balıklar göç mü etmişler ki Siyirdim
Cevapla
#7
serkan paylaşım için teşekkürler.Alkis
Bul
Cevapla
#8
Aslına bakarsanız ben çok yadırgamıyor, hatta destekliyorum. 1 kg belki az gibi görüne bilir. Ama istanbulda yaşayan bilir, haftasonu tüm sahil şeridi kamış elindeki insanlarla dolup taşıyor. 2 000 olta sallansa (ki bence çok rahat bu sayıyı buluyordur, 5 kg (oda insanlar uyarsa) 10 000 kg balık eder. Tabiki herkes bukadar tutamıyordur. Ama ortalama 5 000 kg balık avlanıyordur hafta sonlarında. Ve balığı bulduğunda insanların çoğu limiti takmaz. Hatta bazı bölgelerde adı amatör ama ticaret bile yapan var kıyı balıkçılığında (Üsküdar-Galata-Kuleli) örnek yerler.

1 kg elbette az ama ben en azından 2 yıl hakkıyla uygulansa yem balığının çoğalacağını ve limitin yeniden yukseleceğini düşünüyorum. Birde şu midyecilere bir çare bulunsa, izmaritlerde dönse..
[COLOR="RoyalBlue"][SIZE="1"]TEKNE[/SIZE] [SIZE="1"]7,40 Kamaralı[/SIZE]
[SIZE="1"]RUHSAT[/SIZE] [SIZE="1"]Yeşil Kağıt (Balıkçı Ruhsatlı)[/SIZE]
[SIZE="1"]BELGE[/SIZE] [SIZE="1"]Sarı Kağıt[/SIZE]
[/COLOR]
[SIZE="1"]EHLİYET[/SIZE] [SIZE="1"]Gemi Adamı Cüzdanı + Amatör Denizci Belgesi[/SIZE]
Bul
Cevapla
#9
nihatkr yazdı:Aslına bakarsanız ben çok yadırgamıyor, hatta destekliyorum. 1 kg belki az gibi görüne bilir. Ama istanbulda yaşayan bilir, haftasonu tüm sahil şeridi kamış elindeki insanlarla dolup taşıyor. 2 000 olta sallansa (ki bence çok rahat bu sayıyı buluyordur, 5 kg (oda insanlar uyarsa) 10 000 kg balık eder. Tabiki herkes bukadar tutamıyordur. Ama ortalama 5 000 kg balık avlanıyordur hafta sonlarında. Ve balığı bulduğunda insanların çoğu limiti takmaz. Hatta bazı bölgelerde adı amatör ama ticaret bile yapan var kıyı balıkçılığında (Üsküdar-Galata-Kuleli) örnek yerler.

1 kg elbette az ama ben en azından 2 yıl hakkıyla uygulansa yem balığının çoğalacağını ve limitin yeniden yukseleceğini düşünüyorum. Birde şu midyecilere bir çare bulunsa, izmaritlerde dönse..

iyi demişsin nikocumda,bir gırgır bir seferde kaldırıyor 50 ton balığı.onada bir sınır konması gerekmezmi.Smile
Bul
Cevapla
#10
Kim denetleyecek? 5 kg limiti denetleniyor mu ki? Bence değişen birşey olmayacak, yasağı takanlar 1 kiloyu bulunca tası tarağı toplayıp dönecek, takmayanlar ava devam edecek.. ya da değişik yöntemler keşfedilecek !! mesela kiloyu bulanın balıkları bagaja koyup boş kovayla avlanmaya devam etmesi gibi.. ne diyim, akla ve mantığa uyan her yasağa uyulur ama ben bunu hiçbir mantığa sığdıramadım.. balık neslinin devamı için denetim önce ticariye, büyük gırgıra, trole yapılsın ki tüm bunlara gerek kalmasın..
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  önemli bir haber(istanbul için) SerenaY66 15 3,567 05-05-2008, 11:27
Son Yorum: Uzun_ahmet
  İstanbul boğazındaki batık yerleri Salih Reis 9 2,375 12-09-2007, 15:57
Son Yorum: AFALA
  İstanbul'a 48 saat su yok! Marjan 10 2,163 10-06-2007, 23:34
Son Yorum: RaPaLaCı
  20Aralık çarşamba İstanbul-Karaköy AV RAPORU H.A.R.U.N 14 3,063 21-12-2006, 21:01
Son Yorum: mudanya
  4 günlük istanbul macerası SerenaY66 14 2,899 19-12-2006, 17:27
Son Yorum: LeVrEkCi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi