Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kamışlar
#1
Kamış Sınıfları:

Fiber Kamışlar:

Kullanmayı sevmediğim kamış sınıfındandır Smile Karbon kamışlardan daha ağırdır, özellikle uzun boylu kamışların kullanımında yorgunluğa sebep olur. Özellikle büyük boylarında hakimiyet daha zordur. At-çek avları için uygun değildir. Et kalınlığı fazladır. Bu yüzden özellikle uzun boylu teleskopik kamışlarda sap kalınlaşmaktadır. Kamışın kapalı hali uzayıp parça sayısı düştükçe kalınlığı azaltılmış olur. Et kalınlığı fazla ve ağır olduğu için kamış ucundaki hareket daha zor hissedilir. Atış performansı olarak fazla birşey beklenmemlidir. Ucuz bir kamış olduğu için, üzerindeki malzemeler de çoğu zaman düşük maliyetli olanlardan kullanılır. Fiber esnek bir malzeme olduğu için mukavemeti yüksektir. Farklı markaların yedek parçaları birbirilerine uyabilir.

Karbon Kamışlar:
Fiber kamışlara göre çok hafiftir, uzun süreli kullanımlarda yormaz.
Hafif olduğu için kamışa hakimiyet daha fazladır, yeme ve oltaya daha kolay ve daha doğal hareket verilir.
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha incedir, böylece sapı daha rahat kavranır.
Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir.
Daha pahalı olduğu için üzerinde kullanılan halkalar, porselenler ve makine yatakları da daha yüksek kaliteden seçilir. Bu da daha konforlu bir kullanım sağlar.
Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Karbon kamışlardaki halkalar malzemenin yapısından dolayı parçaya daha zor yapışır ve daha sık gevşer.
Hammadde fiyatı yüksek olduğundan fiber kamışlara göre daha pahalıdır. Kamıştaki karbon oranı arttıkça fiyat artar.
Özellikle bilinmeyen markalarda yedek parçalarını bulmak çok zordur. Spesifik kamışlar olduğundan farklı kamışların yedek parçalarını kullanmak da pek mümkün olmaz.

Spin Kamışlar:
At-çek avları için tasarlanmışlardır. Kaşık-rapala-silikon gibi sahte yemler hafif olduğundan her kamışla atılması zordur. Diğer kamışlara göre çok hafif olmaları en büyük avantajlarından biridir. At-çek avlarında diğer kamışlara göre yormaz. Genelde boylar diğer kamışlara göre çok kısadır. 2.10, 2.40, 2.70 vs..ve genelde 2 parçalıdırı. Kamış boyu kısaldıkça sahteye daha iyi aksiyon verebiliriz. Ama unutulmamlıdır ki 2.10 ve 2.70'lik kamışlar arasında atış performansı olarak farklar mutlaka vardır. Piyasa da 5-20 gr , 10-40 gr, 20-60 gr atarlı gibi modelleri bulunur. Bu tarz kamışları genelde turna avlarımda kullanıyorum. Levrek,turna,alabalık gibi balıkların avlarına uygundur.


Porselensiz Kamışlar:
Genellikle tatlı suda mantarlı balık avında kullanılan kamışlardır. Teleskopik kamışlar gibi iç içe geçmeli çoklu parçadan oluşan fakat porselen misina kılavuzları olmayan ve makinesiz kullanılan modellerdir. Genellikle 4-8 m arasındadır. Yazları gölün durgun olduğu zamanlar, özellikle geceleri bu kamışlarla avlanmaktan çok keyif alıyorum.


Çıkrık Kamışlar:
Hiç kullanmasam da teknede büyük balık avı yaparken çıkrık makinelerle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış çok yüksek dayanıklılıkta olan kamış modelleridir.
Genelde Ege ve Akdenizde balıkçılarının tercihidir.


Surf Kamışlar:
Kıyıdan çok uzağa atış yapabilmek için tasarlanmış ve genellikle boyutları 360-450cm arasında olan uzun saplı ve yüksek ağırlıklarda kurşunları atabilen, özel seri kamışlardır. Bu kamışlarda atış esnasında misina sürtünmesini azaltmak için misina klavuzları olabildiğince azaltılmıştır ve özellikle surf makinelerle kullanılması tavsiye edilen atış performansı yüksek kamışlardır. Hatta surf makineye surf misina da sarılırsa çok daha iyi bir atış performansı sağlanır. Surf kamışların kendilerine özgü atış stilleri vardır. Ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle boğaz balıkçılarının vazgeçilmezlerindendir.

1. Karbon Kamış
2. Fiber Kamış
3. Surf Kamış
4. Porselensiz Kamış
5. Çıkrık Kamış
6. Spin Kamış


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
           
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla
#2
Kamış Seçimleri Nasıl Olmalı?

Kamış seçerken tutacağımız balığa göre boyu, atarı, ağırlığı, tipi farklılık gösterir. Önemli olan ihtiyaçlarımıza en yakın olan kamışı almaktır.

Kamış boyunu belirlerken hedef balığı yakalamak için uygun boyda kamışı seçmeliyiz. Örneğin ben boğazda 4.20 surf kamış tercih ederken, gölde turna avında kimi zaman 3.90'lık surf veya 2.70'lik spin kamış tercih ediyorum. Kamış boyu avlanma şekline, atacağımız mesafeye, avlandığımız yere göre değişir. 2.70lik spin bir kamışla boğazda akıntıda avlanamayız. Avlansak bile istediğimiz mesafelere istediğimiz ağırlıktaki kurşunu gönderemeyiz. Kamış seçerken bu kıstasları göz önünde bulundurmalıyız ve kamış seçimimizi buna göre yapmalıyız. Genel olarak 3.90 ve 4.20 benim için ideal kamışlardır.

Kamış atarı, kamış seçiminde en önemli kıstaslardan biridir. Yine kamış seçimi yaparken kullanacağımız ağırlığı göz önünde bulundurmalıyız. Örneğin 50-100 gram atarlı bir kamışta bütün ağırlıklarla aynı performansı beklemek çok yanlıştır. Hatta ağır kurşunları kullanarak kamışın da kırılmasına sebep olabiliriz. Ya da 100-200 gram atarlı bir kamışla 20 gramlık bir kaşığı atabildiğimiz mesafe, 125 gram kurşunla atabildiğimiz mesafeden farklıdır. Bunları göz önünde bulundurarak avımıza en uygun kamışı seçmeliyiz.

Kamış ağırlığı en çok at-çek avlarında önem kazanır. Ağır bir kamışla sürekli at-çek yapmak bileklerimizi ağırtır, avdan istediğimiz keyifi almamızı engeller. Kamış seçimi yaparken mümkün olduğunca hafif ve sağlam kamışlar tercih etmeliyiz. Ama beklemeli avlarda kamış ağırlığı o kadar da önemli değildir.

Kamış tipini belirleken; uzak atış mesafesi gerektiren avlarda surf kamışlar öne çıkarken, fazla uzağa atış gerektirmeyen avlarda surf kamış kullanılabileceği gibi karbon ve fiber kamışlar da kullanılabilir. Spin kamışlar ise sahteye aksiyon vermede diğerlerinden üstün olacağından at-çek avlarından spin kamışlar daha ön plana çıkar.

Örneklerle açıklamak gerekirse;
Örneğin lüfer avlarken boğazda avlanıyorsam, boğazda akıntının çok olacağından ve ağır kurşun kullanımı gerektireceğinden 4.20 100-200 gram atarlı Lineaffe S-Flex surf kamış kullanırken, Yeşilköy'de avlanıyorsam, yeşilköyde akıntı ve derinlik az olduğundan daha hafif kurşunlar kullanacağımdan Lineaffe Spirit 3.90 50-150 gram atarlı kamışı kullanıyorum.
Turna avlarken, genelde kaşık kullandığımdan ve ağırlıkları 30-40 gram olduğundan 30-40 gram atarlı spin ya da 50-100 gram atarlı surf kamışlar tercih ediyorum.
Sazan avlarımda kullanacağım sistemi baz alıyorum. Klasik yöntemimle avlanıcaksam 3.90-4.20, 50-100 gram arası surf kamışlar kullanırken, modern sazan avcılığı yöntemleriyle avlanıcaksam (oltayı atmayıp gidip botla bıraktığımdan) 3.00'lık atış performansı iyi olmayan fakat sağlamlık açısından iyi olan 3.00 lık Remixon Heavy Duty kamış kullanıyorum. Bu farklılıklara çok daha fazla örnek verilebilir.

Hedef balık, kullanılacak ağırlık, atmak istediğimiz mesafe ve kullanılacak sistem belirlendikten sonra kamış seçmek çok da zor değil.

Umarım kamış seçiminde kararsız kalan arkadaşlara faydam dokunur.
Bunları yazarken benimde yanlış bildiğim şeyler olabilir. Söylerseniz seve seve düzeltirim. Kamış markalarını fikir oluşması açısından verdim.
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla
#3
Çok faydalı oldu rusan bey emeğinize sağlık var olun.Aklımdaki tüm soru işaretlerini kaldırdınız.Bu bilgilerle çok rahat kamış tercihini yapabileceğim.

Klasik yöntemle avlanacak olursam 3.90 - 4.20 vermiş olduğunuz surf kamışlara örnekler verebilmeniz mümkün müdür.50 - 150 tl aralığı olursa sevinirim fark etmez.Benim tek kıstasım şudur ruşan bey dayanıklı bir ürün yani 5-6 kg bir sazanı kamışı kırmadan rahat alabileceğimiz bir ürün tercihim olacaktır..
Bul
Cevapla
#4
Çok yararlı bilgiler Ruşan abi sağol.Alkis
Kaçan balık büyük olur.
Kaçamayan ızgara.GulumseSmile
Bul
Cevapla
#5
eline sağlık kardeşim güzel ve aydınlatıcı bir çalışma olmuş.Alkis
Bul
Cevapla
#6
Tabi ki öneri de bulunurum.Zaten az çok kullandığım kamışları konuda belirttim. Ben klasik yöntemim de 70 gram ağırlık kullanıyorum ya siz?

Bir de 3.90 veya 4.20 olması size kalmış. 3.90'lık bir kamışı kullanmak 4.20'e göre biraz daha kolaydır. Tabi kamış boyu ile kendi boyumuzda önemli.

Lineaffe S-Flex veya Lineaffe S-Curve 3.90 - 4.20 iki boyu da var. (Kamış atarları yüksektir)
Lineaffe Spirit 3.90 (atarı 50-150 gram)

Bu 3 kamışa göz atabilirsin 3'ü de işini görür, çok sağlamdır. Özellikle S-Flex ve S-Curve sağlamlıkta çok çok iyidir. Bu ikisinin fiyatları ve atarları yüksektir. Profil resmimdeki yayını, av raporlarımdaki turnaları vs.. hep S-Flex ile yakaladım. Spirit onlara göre biraz daha ucuzdur, hassastır, atarı düşüktür ama kesinlikle işini görür. 5-6 kiloluk sazanı rahat rahat alırsın. Zaten o ağırlıkta bir sazan biraz düzgün bir kamışı doğru kullanıldığında kıramaz.Eğer 100 gram üzeri kurşun kullanmayacaksan ve bütçeni zorlamamak adına Spirit al derim. Spirit 70 lira civarındaydı.
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla
#7
rusan yazdı:Tabi ki öneri de bulunurum.Zaten az çok kullandığım kamışları konuda belirttim. Ben klasik yöntemim de 70 gram ağırlık kullanıyorum ya siz?

Bir de 3.90 veya 4.20 olması size kalmış. 3.90'lık bir kamışı kullanmak 4.20'e göre biraz daha kolaydır. Tabi kamış boyu ile kendi boyumuzda önemli.

Lineaffe S-Flex veya Lineaffe S-Curve 3.90 - 4.20 iki boyu da var. (Kamış atarları yüksektir)
Lineaffe Spirit 3.90 (atarı 50-150 gram)

Bu 3 kamışa göz atabilirsin 3'ü de işini görür, çok sağlamdır. Özellikle S-Flex ve S-Curve sağlamlıkta çok çok iyidir. Bu ikisinin fiyatları ve atarları yüksektir. Profil resmimdeki yayını, av raporlarımdaki turnaları vs.. hep S-Flex ile yakaladım. Spirit onlara göre biraz daha ucuzdur, hassastır, atarı düşüktür ama kesinlikle işini görür. 5-6 kiloluk sazanı rahat rahat alırsın. Zaten o ağırlıkta bir sazan biraz düzgün bir kamışı doğru kullanıldığında kıramaz.Eğer 100 gram üzeri kurşun kullanmayacaksan ve bütçeni zorlamamak adına Spirit al derim. Spirit 70 lira civarındaydı.

Bende klasik yöntemde 80 gr olan sazan kurşunlarını kullanıyorum.Bu önerilerinizi de dikkate alacam çok teşekkür ederim.3. öneriniz de epey yakın geldi.Hem fiyat olarak hemde işimi görüyor açıkçası teşekkür ederim.
Bul
Cevapla
#8
Bilgilerin çok faydalı bilgilerini paylaştıgın içinteşekürler.AlkisAlkisAlkis
Bul
Cevapla
#9
Kardeşim ellerine sağlık çok teşekkür ederim Smile muhteşem bir konu olmuş Alkis.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Cevapla
#10
Ben teşekkür ederim.Gulumse
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  piyasadaki kamışlar silentfisher 6 2,582 10-05-2007, 14:01
Son Yorum: silentfisher

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi