24-04-2013, 16:14
koray kardeşim güzel bir av olmus bu tekniği dur birde ben deneyeyim

2008de ilk kefal tekniği denemem
|
24-04-2013, 16:14
koray kardeşim güzel bir av olmus bu tekniği dur birde ben deneyeyim
![]()
24-04-2013, 16:54
Mufi yazdı:Sevgili Koray , kefal türlerinin tamamı dişsiz balık oldugundan en başta predadür değildir , asıl besinleri algler ve mikro planktonlardır , bunların arasında en gözle görüneni amphipoda lardır .. en sık yaptıkları şey yosunnlu yüzeyleri emmek sureti ile mikroskobik besinlerini saglamaktır.. ekmek-hamur et vs işine gelince öncelikle merhabalar sayın abicim yazınızın birçoğuna katılıyorum ama size en az 10 kefal çeşidi sayabılırım ege bölgesinde bulunan ve ayrıca sarıkulak ceyran ve mavri çeşidindeki balıklar etçildir diğer hiçbir türdeki kefal etçil değildir. benm bilgim bu yıllardır kefal avlamam sonucunda aldığım ve çevremden aldığım çok sağlam bilgilerdir aynı zamanda size bir karış kefal topluluğunun bile sardalyeye deli gibi saldırdığını soylıyebılırım.kefal buyuk veya küçük olsun ete saldıran cinsler bellidir.kokan kefal ise toplanamaz bir kefal çeşididir.devamlı gezer.sizin soylediklerinizin birçoğuna katılıyorum.kefal çeşidi olsun veya daha baska bilgiler olsun bunlar internette dolaşan bilgiler gerçeklik payı yoktur.çok okuyan değil çok gezen bilir sözü varya burada o aklıma geldi.sakın yanlıs anlamayın ben bilgimi paylastım gerçeğide bunlardır teşekkür ederim
![]()
[SIZE="5"]Sportif balıkçılık, canlı topla tenis oynamaya benzer.[/SIZE]
24-04-2013, 17:52
tatar35 yazdı:koray kardeşim güzel bir av olmus bu tekniği dur birde ben deneyeyim dene bakalım erdal abi tşk ederim ![]()
26-04-2013, 08:59
Say bakayım 10 farklı tür kefal..
![]() ![]()
26-04-2013, 09:16
Birde sana tavsiyem , çok gezen bilir ifadesini çok dikkate alma zira görecelidir,, aynen yaşam gibi.. değişkendir..
![]() ege ünv. bornovaya gidersen kütüphanede satış kısmında bir kitap var pahalı değil hatta bir sürü varda.. ilk onu al boş zamanlarında oku , ![]() Ha birde şu gerçeği hiç aklından çıkartma , Su ürünleri Fak.Temel bilimlerde ki bir Prof. bizim kadar balık tutamaz , ama balıgın dünyası , yaşamı ,herşeyi onlardan sorulur.. ![]() İzmir körfezinde ki balık populasyonu hakkında bilgi edinmek için yapılan bir araştırma , en az bir yıl sürer, binlerce tl ye malolur , körfezin bir şok yeriene ag atılır 3 farklı derinlikten örnekler toplanır bunlar tektek ayrılır , laboratuara gider orada da türe göre ayrılır yaşı -boyu -agırlıgı vs mikroskop altında günlerce çalışırlır .. yani PDF fortalı bir araştırma yazısını 20 dk da okuyorsak o olay 6 ay 1 yıl gibi bir sürecin özetidir .. en son ege +istn üniver. yeni projesi olan tübitak destekli diye biliyorum .. tüm marmara denizinin dibinden tabanda.. yüzlerce örnek alındı bunlşar laboratuarlarda mikrodan makroya inceleniyor 2 seneyi muhtemelen aşan bir sürede sonuç alınır ve 5-6 sayfaya sıgdırırlır.. nalıyacagın , bilimsel veri her zaman geçerlidir.. mesela sen uzakdoguda yedikleri kurbaga kertenkele vs leri yermisin ? yemezsin ama adamlar yiyiyor .. tüm canlılarda beslenme alışkalıklarla olur , bölgede besin çok ise çeşitler arasında seçim yapar .. besin kıt ise buldugunu yer , doga kanunu aynen insanlar gibi.. ![]() kolay gelsin ![]()
26-04-2013, 09:22
http://www.fishbase.org/Country/CountryC...=saltwater
burada 8 tane tür tesbiti var .. ve bunların , her birisine teker teker baktıgında ingilizcen varsa yaşamları hakkında bilgi var ... ![]()
26-04-2013, 12:57
Mufi yazdı:http://www.fishbase.org/Country/CountryC...=saltwater sayın muvaffak abicim su ürünlerinin bilmediği okadar fazla tür varki onları defalarca yakaladım ve türünün adının dahi olmadığını ögrendim hatta bir arkadasımda türünün adı dahi olmıyan akvaryum koleksyonu var.mesela saka kuşu ile kanarya çiftlesince ondan (pich) cinsi çıkıyor ve onlar asla çiftlesemiyor.size anlatıcağım şunlar emin olun yüzlerce su ürünlerinin dahi çözemediği balık türü ve yumurtaya girmiyen cinslerinde adının konmadığını belirtmek isterim size.Çeşme dalyan eylül ayında yolunuz oraya düşerse sabaha karşı sardalye atın ve küçük kefallerin nekadar saldırgan olduğunu gorursunuz.benım anlattığım bu tecrübeler fethiyedeki çok sevip saydığım hayatını neredeyse kefal balığına adamış onlarca amcalarımdan abilerimden aldım.Genel bilgiler kitaplarda dergilerde herzaman yazar zaten. size çipuranın sadece biryerde (ege bölgesi) sadece ekmek yediğini söylesem belki inanmazsınız bana.ama emin olun oyle ne mamun ne boru kurdu hiçbirini ekmek kadar sevmıyor.herneyse konumuza gelelim.Bu tecrübeleri kitaptan alabilseydim eğer işim çok zordu.bana ustam söyle demişti asla kendi bildiğinden şaşma kitap almıştım balık tutmak için 8 yasındaydım belki elımdeki kitabı alıp denize attı.Fetih amca olur kendisi 70lerde yakaladığı kefal 5 kgmn uzerindeymış bugune kadarda kimse olta ile okadar buyugunu yakalıyamamış.ogrendığım adamlar bos ınsanlar değil.kitap bazen size herşeyi öğretmez.uygulayıp görmek en doğrusu işte bunlarda kefal cinsleri ben ingiliz değilim ve türk isimlerini biliyorum. ![]() sarıkulak mavrı (mavraki) kum kefali topan koklan avrida çarpan kaçkın gök akdeniz kefali ![]() 1-2 tane daha vardı aklıma gelmedi bu türlerin bir çoğuna fethiye bölgesinde rastladım.neyse siz ilk basta 4-5 cesit demiştiniz sonra 8e çıktı nedense konu zaten ortada uzerinde fazla durmıcam kitaba inanmam ![]() herneyse siz kitaptan okuyun bende göreyim gördüğüme inanıyım herkezin balık tutkusu baskadır.ben görerek öğrenirim efendim kırılmak olmasın lütfen ben sizdende birkaç sey ogrendım teşekkür ederim iyi günler dilerim. tartışmak güzeldir umarım daha baska ve farklı konulardada tartışırız. ![]()
26-04-2013, 19:19
Alıntı:sayın muvaffak abicim su ürünlerinin bilmediği okadar fazla tür varki onları defalarca yakaladım ve türünün adının dahi olmadığını ögrendim Anladıgım kadarı ile.. , bu durumda Su ürünleri fakültelerindeki binlerce genç boşuna okuyor , yüzlerce hoca kefal türlerinden haberi yok .. yani bunumu demek istedin ![]() haberleşelim bornovada buluşalım seni birkaç hoca ile tanıştırayım bu söylediklerini onlara bir anlat bakalım ikna olacaklarmı ![]() hiç çekinme son derece mütevazi insanlar.. sukunetle dinler ve cevap verirler.. ![]() tekrar edeyim benim konum balık tutmak değil balıgı bilmek ,, karışmasın ,, senin balık tutma yeteneğin bir hocadan veya su ürünü mühendisinden daha fazladır ama balık nedir dersen , onlara laf ettirmem .. bu işler o kadar basit değil , türlerin ayrımı , tayini vs bizim gibilerin iddası ile olacak iş değil .. kısaca okul kitapları yardımcı değilse o zaman bilim dünyası , botanik ,zooloji ,biyoloji vs .. koy bir kenara ![]() ama teklifim ciddidir .. en azından birşeyler görmüş olursun ,, birileri ile tanışmış olursun , yukarıda bahsettiğin adların bazıları yerel isimlerdir literatürde , sadece tübitak ı ben baz alırım , turnaya oklama derler , yarım gagaya didekli derler , hatta birçok insan akya ile sarıkuyrugu karıştırır .. vs bir barınakta 20 senelik kayık balıkçısı , balık tutmayı bilir , zamanları derinliği,yöntemi ,yemi bilir zamanı bilir. ama balıgı bilmez.. - ama dersenki önemli olan balıgı tutmaktır ,, ona birşey demem .. senin bileceğin iş.. ama bence balıgı bilerek tutmak en güzelidir.. buda deneme ile değil , okuma ve araştırma ile olur .. basit bir örnek vereyim , akdenizin dogusu ile batısı arasında tür zenginliği faklıdır hani yabancı kanallarda fransa ve italya sahillerinde surf istemi 3-4 kg lık çipuralar tutarlar .. hiç merak ettinmi neden ?? : ![]() yada bazı insanların balık yedikten sonra allerjik tepkiler verdiklerini sebebi nedir .. ? ![]() balon balıgından şikayetçi olundugu bu yıllarda çok daha ileride çok daha farklı türleri görünce yahu boşuna babalarımız dert etmiş. diyecekler acaba neden? neden sahillerimizde her yerde tüm kefal türleri bulunmaz, ? bu türlerin yumurta zamanı nezamandır ? neden kıyılamaz ? çipurayı ekmekle ben çok tutum , hatta levrek bile.. açtıgım konuda ki yöntem ile ekmeğe birden fazla tür balık gelmiştir.. acaba neden ? vs vs.. sana tavsiyem okumaya önem ver.. teşekkür ederim
26-04-2013, 19:24
(Son Düzenleme: 26-04-2013, 19:27, Düzenleyen: erdekli yücel.)
köyüm köyüm güzel köyüm çok özledim o karelerde bende olmak isterdim
26-04-2013, 19:51
Mufi yazdı:Anladıgım kadarı ile.. , bu durumda Su ürünleri fakültelerindeki binlerce genç boşuna okuyor , yüzlerce hoca kefal türlerinden haberi yok .. yani bunumu demek istedin muvaffak abicim sen hep soru sormussun masallah bana sen 4-5 kefal çeşidi dıyordun sonra 8 çeside çıkardın balık çesidini herneyse ben gördüğüme inanırım yanlıs anlamayın herneyse ben size açıklamamı yaptım.kefal türlerinden haberi yok diye birsey soylemedim size sadece gün geçtikçe türler artıyor.balığın hareketlerini tabikide arastırma sonucu öğrenirler.size katılmıyor değilim ama kimse bana kefal büyüdükten sonra sardalye yer diyemez sizin icin bahsetmiyorum yanlıs anlama seni çok sevdim gercekten muvaffak abi babam yasındasın senden çok ogrenıceğim seyler oldugunuda biliyorum ama abi gözümle gördugum seylerbunlar buna inanamam levrek 2 tane ekmekle tuttum bu doğru yani balığın hal ve hareketlerinide kimse bilemez balık heryerde farklıdır sizde byle dediniz aslında levrek etcildir ama ekmeğe saldırır nedeni ise 1.si beyaz olması 2.ise kefalleri kıskanmasıdır bence.herneyse balığın hal ve hareketleri şudur diyemem kimse diyemez balık heryerde farklıdır asla aynı tepkiyi göstermez hiçbir zaman kitap hedef olmamalı ve sadece kitaba bağlı kalınmamalı. Kitap sadece öğretmenin seçtiği bir materyaldir.sizinle insallah cay içeriz beraber çok mutlu olurum burada hareketlerinizi mimiklerinizi goremedığım icin biraz zor diyalog kuruyorum.insallah görüsüp tanısırız sizleri gercekten sevdim.kendine iyi bak muvaffak abi ![]()
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|