Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trakonya balığı
#1
Trakonya balığı



[ATTACH=CONFIG]47941[/ATTACH]


Denizlerimizde yaşayan en zehirli dip balıklarından biri olup, 15 - 20 ve en çok 35 - 38 cm. boy uzunlığunda hareketsiz bir dip balığıdır. Buna karşın deniz dibinde avlarına karşı çok süratli bir yapıya sahiptir.

Av esnasında oltanızda ve ağınızdan bu balığı çıkartma esnasında elinize iğnesi battığında ilk yapılması gereken iş, iğnenin battığı yere 40 derecenin üzerinde ısı uygulanması ve protein yapısının parçalanmasının sağlanması ve %10 luk Amonyak çözeltisi kullanılmasıdır. Bu dikenleri zehirli olan balık öldükten sonrada dikenindeki zehir aynı şekilde insanı zehirleyebilir. Ticari önemi olmadığından dolayı avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda Çarpan Balığı olarak adlandırılan Trakonya, küçük balık ve kabuklularla beslenir. Eti beyaz olup lezzetlidir diyebiliriz.

Denizin dibinde, kumların içine yatarak avını bekler. Aynı zamanda kayalıklar içerisinde de yaşayabilmektedirler. Dipte gezinen küçük balıkları, balık yavrularını, karidesi yiyerek beslenirler. Çenesi çok kuvvetlidir. Yanına yaklaşan balıkların birden üstüne atılarak zehirli dikenlerini batırırlar ve bu şekilde avlanırlar. Diğer taraftan kendisinden daha büyük balıklardan olan Sinagrit balığı gibi olan balıklar trakonyayı yerler . Ancak trakonyayı yiyen balıklarda bir müddet sonra ölürler.

Mayıstan itibaren yaz boyunca yumurta dökerler.
Tehlikesi nedeniyle özel olarak hiçbir avcılığı yapılmaz. Ancak gırgırlarda, fanyalı ağlarda gelebilir. Gırgırlarda gelen trakonyalar bile kakıçlarla alınarak tekrar denize atılırlar.

Olta ile de özel avcılığı yapılmaz. Ancak dip oltaları ile yapılan avcılıkta ya yeme atlar, ya da en dip iğnedeki balığa ve kaşık oltalarına da atlar.

Bu durumda, amatörlerin yapacağı iş, eğer balığı tanımıyorlarsa, hiç beklemeden ve balığı sudan çıkarmadan, kösteği keserek ağzındaki iğne ile birlikte denize atmaktır. Ağzında iğne olan balık, yaşamını sürdüremez, ölür. Eğer balık tanınıyorsa ve mutlaka sandala alınmak isteniyorsa, o zaman, küpeşteye kadar çıkarılan balığın kafasına ya basamak ile ya da başka bir ağırlıkla vurarak öldürmek gerekir. Öldükten sonra gene dikkatle içeri alınır. Kafası, kulak kapaklarının altından kesilip bıçak ucu ile denize atılır. Sırt yüzgeci, kuyruğundan tutularak, öne doğru her iki yanına keskin bir bıçakla açılan iki yarık kanalı ile gövdeden ayrılır ve o da denize atılır. Bundan sonra artık tehlike kalmamıştır.

Bu kadar belalı bir balık olmasına karşın eti en lezzetli balıklar arasındadır. Tavası, haşlaması nefis olur.

kaynak:NuriDeniz


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla
#2
bir günde 20 tane yeni konu açınca kafam karıştı,
birinde selamlaşıcaz hangisinde bilemedim.
Selamun aleyküm hoş geldiniz.
Bu güzel bilgileriniz için teşekkürler.
tüm balıkçı dostlara Selams
tahsinmersin@hotmail.com
Bul
Cevapla
#3
Snifsinf
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tekir Balığı nurideniz34 5 1,132 16-08-2016, 00:27
Son Yorum: nurideniz34
  Hani Balığı nurideniz34 4 969 16-08-2016, 00:19
Son Yorum: nurideniz34
  Bu baligi bilen var mi? bill74 27 4,483 20-07-2016, 15:29
Son Yorum: nurideniz34
  İnek Balığı nurideniz34 2 1,297 20-07-2016, 14:55
Son Yorum: nurideniz34
  Tavuk Balığı nurideniz34 4 847 14-07-2016, 01:17
Son Yorum: nurideniz34
  Kalkan Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 2 657 04-07-2016, 16:05
Son Yorum: nurideniz34
  İzmarit Balığı nurideniz34 2 767 01-07-2016, 01:02
Son Yorum: yalova tatar
  Sardalya Balığı nurideniz34 2 601 01-07-2016, 00:26
Son Yorum: nurideniz34
  Lapin Balığı nurideniz34 1 594 30-06-2016, 20:01
Son Yorum: tahsinmersin
  Kılıç Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 1 536 30-06-2016, 19:59
Son Yorum: tahsinmersin

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi