Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sardalya Balığı
#1
[COLOR="#000080"]
Sardalya Balığı[/COLOR]



[ATTACH=CONFIG]47929[/ATTACH]



Bu balıklar; Hamsigiller familyasına ait orta su balığı olan pelajik balıklardandır. Sürüler halinde yaşarlar ve aynı şekilde sürüler halinde göç ederler. Ufak kabuklu hayvanlar, balık yumurtaları ve larvalar ile beslenen gümüşi renkte pullu, lezzetli balıklardandır. Pulları ve renk yapıları itibariyle de hamsi balığına benzediklerinden dolayı birbirleri ile karıştırılmamalıdırlar.

Sardalyalar, Hamsilere göre daha uzun ve daha geniş yapıda ve sıcaktan çok etkilenen hayvanlardır. Bu nedenle 8 - 18 dereceleri tercih ederler. Bu balıklarda Hamsiler gibi günlük tüketilmelidir. En ufak bir sıcak ortamda bozulurlar.

Sardalyalar normalde gündüz 30 kulaç derinlikte yaşayan fosforlu pullu balıklardandır. Geceleri ise 10 - 25 metre arasındaki sularda yaşarlar.

Cinsel ergenliğe ortalama 3 yaşında ulaşan dişiler ortalama olarak 50.000 adat yumurta yumurtlayabilirler, yumurtaları denize serbestçe bırakırlar ve birkaç gün sonra yumurtalardan larvalar dışarı çıkarlar.

Bu larvalar çok çabuk büyürler ve henüz daha 1 yaşına ulaştıklarında uzunlukları 7-8 santime kadar ulaşabilmektedir. Sırtları yeşilimsi - mavimsi bir renkte olup karın tarafları gümüş gibi parlaklıktadır. Alt çeneleri öne doğru uzanmakta ve yüzgeçleri de fevkalade ufaktır.

Pulları vücuduna zayıf olarak yapışıktır. Bu nedenle Bir parmak darbesi ile balığın pullarını rahatlıkla dökebilirsiniz. Ülkemizin her tarafında oldukça yaygın olup, ekonomik değeri fazladır.

Denizlerimizde; Karadeniz, Marmara, Eğe ve Akdeniz de gırgır ağları, ışıkta ve uzatma ağları ile tüm yıl boyunca avlanmaktadırlar. Gırgır motorları tarafından bir molada 1000 - 2000 kasa olarak avlanabilmektedir. 12 kioluk kasalarda balık hallerine sevk edilen sardalye, hamsi gibi çok çabuk bozulmaya uğradığından anında soğuk hava depolarına sevk edilirler.

Bu balığı fırında, kızartma ve ızgara yaparak afiyetle yiyebilirsiniz.

1 kg. sardalye balığı

1 yemek kaşığı tuz

1 Tatlı kaşığı kekik

1 adet Limon suyu

1 Fincan sıvı yağ.

Balıklar önce temizlenir ve yıkanır. Suyu süzülmesi için süzgeçe konur. Diğer malzemeler karıştırılıp SOS hazırlanır. Balıklar sos ile karıştırılır. Ve 1 saat kadar bu şekilde bekletilir ve her iki tarafı mangalda 10 dakika pişirilir.

Roka ve yeşil salata ve kırmızı soğan eşliğinde servis yapılır.

Afiyet olsun..

Kaynak: Nuri Deniz


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla
#2
bir günde 20 tane yeni konu açınca kafam karıştı,
birinde selamlaşıcaz hangisinde bilemedim.
Selamun aleyküm hoş geldiniz.
Bu güzel bilgiler ve tarifler için teşekkürler.
tüm balıkçı dostlara Selams
tahsinmersin@hotmail.com
Bul
Cevapla
#3
tahsinmersin yazdı:bir günde 20 tane yeni konu açınca kafam karıştı,
birinde selamlaşıcaz hangisinde bilemedim.
Selamun aleyküm hoş geldiniz.
Bu güzel bilgiler ve tarifler için teşekkürler.

................................
Ve aleykümselam kardeşim..Bende bu güzel yorumun için teşekkür ederim...
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tekir Balığı nurideniz34 5 1,083 16-08-2016, 00:27
Son Yorum: nurideniz34
  Hani Balığı nurideniz34 4 937 16-08-2016, 00:19
Son Yorum: nurideniz34
  Trakonya balığı nurideniz34 2 479 20-07-2016, 15:34
Son Yorum: nurideniz34
  Bu baligi bilen var mi? bill74 27 4,336 20-07-2016, 15:29
Son Yorum: nurideniz34
  İnek Balığı nurideniz34 2 1,259 20-07-2016, 14:55
Son Yorum: nurideniz34
  Tavuk Balığı nurideniz34 4 803 14-07-2016, 01:17
Son Yorum: nurideniz34
  Kalkan Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 2 623 04-07-2016, 16:05
Son Yorum: nurideniz34
  İzmarit Balığı nurideniz34 2 736 01-07-2016, 01:02
Son Yorum: yalova tatar
  Lapin Balığı nurideniz34 1 560 30-06-2016, 20:01
Son Yorum: tahsinmersin
  Kılıç Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 1 501 30-06-2016, 19:59
Son Yorum: tahsinmersin

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi