Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tekir Balığı
#1
[COLOR="#000080"]Tekir Balığı
[/COLOR]



[ATTACH=CONFIG]47930[/ATTACH]



Bu balığın Latince adı Mullus surmuletus'tur.

Ilıman ve sıcak suya sahip olan denizlerin sahil kısımlarından 3mt'den, 50 kulaca (90mt) kadar olan derinlikteki, kumluk ve çamurluk diplerde sürüler halinde gidip gelerek yaşarlar.

Akdeniz, Ege deniz, Marmara ve Karadeniz'de bulunan tekirlerin küçüklerine Mıcır dendiği gibi biraz daha büyük olanlarına da Çuka adı verilmektedir. Tekirlerin ortalama boyları 10-12 santimdir. Marmara Denizi'n de yaşayan Tekirlerin Karadeniz'e göçleri ilkbaharda olmakta ve sonbaharda ise tekrar Marmara denizi' ne dönmektedirler. Yazın sığ sahillere yaşamayı tercih eden tekirler kışın ise derin sulara, kanala çekilirler.

Derisi gayet narin ve ince olan tekirin pulları iridir fakat gövdesine iyice yapışmamıştır. Bu bakımdan pullarını parmağımız ile rahatlıkla kazıyabiliriz, ayrıca diğer bir özeliği de Barbunya'dan daha küçük ve daha yassı olmasıdır.

Üzerinde kırmızımsı benekleri olup, sırtının rengi kırmızı kahverengi, karnı ise beyaz renktedir. Gözleri kırmızı renkte olup ağzı küçük ve kadife dişleri vardır. Alt çenenin altında bulunan iki adet bıyığıyla kumu eşeleyerek kendisine yiyecek temin etmekte ve bu bıyıklardan ötürü de bu balığa tekir adı verilmiştir. Kuyruk yüzgeci yumuşak olmasına karşın fazlaca gelişmiştir. İki adet sırt yüzgeci ve anüs yüzgeçlerine sahiptir. Dişileri erkeklerinden daha büyük olan tekir balıklarının ortalama olarak ömürleri 10 yıl olup ayrıca dili de bulunmamaktadır.

Sürüler halinde dolaşan Tekirlerin üremeleri de yaz aylarında olup yumurtalarını 5 ile 30 kulaç olan derin bölgele bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular, 1 ay orta sularda yaşadıktan sonra dibe inip ömürlerini küçük kabuklular, karides, solucan, böcekler ve kurtları yiyerek geçirirler. Aynı familyadan olan Barbunyanın tüm karakteristiklerine sahip olan tekir balığı, daha soluk bir renge sahiptir.

Eti çok kabul gören Tekir balığının; tavası, ızgarası, kağıtta kebabı, buğulaması çok harikadır. Haziran ve Mart aylarında bolca avlanılan ve ekonomik değeri yüksek olan yumuşak huylu bu balık; Manyat, trol, fanyalı ağlarla ve gırgır motorları tarafından avlanmakta fakat oltayla avcılığı yapılmamaktadır. Avlanan Tekirler, tahta kasalara yerleştirilerek balıkhaneye sevk edilmekte ve kendi kasaları ile birlikte satışları yapılmaktadır.

Su ürünlerinin 1380 sayılı kanununun 2/1 nolu sirkülerindeki 17. maddesinde de belirtildiği üzere, avlanması gereken minimum boy uzunluğu 11 cm'dir. Bu uzunluğun altında avlanmaları yasak olup ceza hükümleri bulunmaktadır.

Tekir ve Barbun balıkları birbirlerine çok benzediklerinden dolayı balık pazarlarında, balık satın alan kişilere Tekiri, Barbun veya Barbun balığını Tekir diyerek sattıklarına sıkça rastlanmaktadır.

Kaynak: nurideniz


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla
#2
bir günde 20 tane yeni konu açınca kafam karıştı,
birinde selamlaşıcaz hangisinde bilemedim.
Selamun aleyküm hoş geldiniz.
Bu güzel bilgiler için teşekkürler.
tüm balıkçı dostlara Selams
tahsinmersin@hotmail.com
Bul
Cevapla
#3
tahsinmersin yazdı:bir günde 20 tane yeni konu açınca kafam karıştı,
birinde selamlaşıcaz hangisinde bilemedim.
Selamun aleyküm hoş geldiniz.
Bu güzel bilgiler için teşekkürler.

..............................................

Yakışıklı kardeşim...Az mı oldu....Hızlanayım mı ne dersin....Bende sana teşekkür ederim....
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla
#4
Güzel bilgiler için teşekkürler Alkis
Sazanları özledim...
Bul
Cevapla
#5
Bilgiler için teşekkür ederim.
Bul
Cevapla
#6
Rusan, Asaltekin...İyi geceler dilerim..
Bende sizlere teşekkür ederim...Paylaşım güzeldir.Öğrenmenin de yaşı yoktur.
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hani Balığı nurideniz34 4 1,007 16-08-2016, 00:19
Son Yorum: nurideniz34
  Trakonya balığı nurideniz34 2 556 20-07-2016, 15:34
Son Yorum: nurideniz34
  Bu baligi bilen var mi? bill74 27 4,644 20-07-2016, 15:29
Son Yorum: nurideniz34
  İnek Balığı nurideniz34 2 1,336 20-07-2016, 14:55
Son Yorum: nurideniz34
  Tavuk Balığı nurideniz34 4 889 14-07-2016, 01:17
Son Yorum: nurideniz34
  Kalkan Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 2 691 04-07-2016, 16:05
Son Yorum: nurideniz34
  İzmarit Balığı nurideniz34 2 803 01-07-2016, 01:02
Son Yorum: yalova tatar
  Sardalya Balığı nurideniz34 2 639 01-07-2016, 00:26
Son Yorum: nurideniz34
  Lapin Balığı nurideniz34 1 627 30-06-2016, 20:01
Son Yorum: tahsinmersin
  Kılıç Balığı Hakkında Ne Biliyoruz nurideniz34 1 563 30-06-2016, 19:59
Son Yorum: tahsinmersin

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi