22-10-2006, 19:41
Her balığın gelişimini tamamladığı, etinin lezzet kazandığı dönemler vardır. Bu zamanlamalar göz önünde bulundurulurak balık seçilmelidir. Aylara göre balık seçimi şöyle yapılmalıdır.
OCAK: Hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir.Hamsi yağlı olduğundan ızgarası nefis olur. Kefal da hamsi gibi yağlı dönemindedir ve her türlü yemeği yapılır. Ayrıca palamut, lüfer, uskumru daiyi dönemlerindedir. Levrek tat kazanır. Kırlangıç, tekir ve barbunya yenilecek balıklardandır.
ŞUBAT: Bu ay genel olarak kalkan balığının rağbet gördüğü bir aydır. Ayrıca uskumru, lüfer, palamut buğulama olarak yenir. Kabuklulardan midye ve karedesin zamanıdır. İstavrit, izmarit kıvamındadır. Levrek en iyi zamanındadır.
MART: Kalkan iyice lezzet kazanmış, eti olgunlaşmıştır. Tekir ve barbunya da bu ayın balıklarındandır. Levrek, kırlangıç ve midye revaçtadır.
NİSAN: Kalkanın ortadan kalkacağı ve son turfanda zamanıdır. Yumurtalarını dökme zamanı gelmiştir. Kırlangıç, levrek, tekir, barbunya yenilecek balıklardandır. Kabuklulardan midye ve karides yine geçerlidir.
MAYIS: Dip balıklarından iskorpit, dil, tekir, kırlangıç ile levrek, mezgit ve kabukluların zamanıdır. Mercan da tat kazanmıştır.
HAZİRAN: Gerek balık yasağının başlaması ve gerekse göçmen balıkların göç etmesi nedeniyle balığın azaldığı bir aydır. Bulunan balıklar yenir. İstavrit, mezgit, izmarit lezzetli olur. Mercanda yenilecek balıklardandır.
TEMMUZ: Sardalya ve paparinanın çok bol çıktığı dönemdir. Her iki balıkta tam yağlı zamanındadır ve ızgaraları nefis olur. Yavaş yavaş kolyoz ve uskumru görünmeğe başlar. İzmarit lezzet kazanır. Kabukluların en güzel zamanıdır.
AĞUSTOS: Palamut türü balıklar, önce çingene palamutundan başalyarak görünür ve çok lezzetli olur. İzmarit, pavurya ve karides bu ayda güzel olur. Sardalyanın en bol çıktığı ve hem de en yağlı olduğu zamandır.
EYLÜL: Palamutun saltanatı olan bir aydır. Kolyoz, izmarit ve kırlangıç yenilecek balıklar arasındadır. Mercan ve lüferin de artık yenilecek zamanı gelmiştir.
EKİM: Balık yasağının kalktığı, balığın bollaştığı bir aydır. lüfer en güzel dönemindedir. Çinekop da öyledir. Uskumru, tekir, barbunya, palamut, izmarit, sardalya gibi balıklar yenir. İstavrit bol çıkar ve tavalık zamanıdır. Uskumru turfanda olarak çıkar.
KASIM: Uskumrunun saltanat sürdüğü aydır.Onunla birlikte ekimde çıkan balıklarda yenilecek balıklar arasındadır. Palamut derya kuzusu denilen duruma gelmiştir. Dil balığının lezzetli zamanıdır. pisinin en lezzetli olduğu zamandır.
ARALIK: Uskumru bu aydadad geçerlidir. lüfer, levrek ve hamsi çok lezzetli olur. Palamutun son saltanatıdır. Dil balığı geçerliliğini korur. Pisi, barbun, tekir de yenilecek balıklar arasındadır.
Bu listede sayılmayan balıklar hemen her mevsimde tatlar aynı olan balıklardır. Yukarıdakiler oldukça onlar tercih edilmemelİDİR.
OCAK: Hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir.Hamsi yağlı olduğundan ızgarası nefis olur. Kefal da hamsi gibi yağlı dönemindedir ve her türlü yemeği yapılır. Ayrıca palamut, lüfer, uskumru daiyi dönemlerindedir. Levrek tat kazanır. Kırlangıç, tekir ve barbunya yenilecek balıklardandır.
ŞUBAT: Bu ay genel olarak kalkan balığının rağbet gördüğü bir aydır. Ayrıca uskumru, lüfer, palamut buğulama olarak yenir. Kabuklulardan midye ve karedesin zamanıdır. İstavrit, izmarit kıvamındadır. Levrek en iyi zamanındadır.
MART: Kalkan iyice lezzet kazanmış, eti olgunlaşmıştır. Tekir ve barbunya da bu ayın balıklarındandır. Levrek, kırlangıç ve midye revaçtadır.
NİSAN: Kalkanın ortadan kalkacağı ve son turfanda zamanıdır. Yumurtalarını dökme zamanı gelmiştir. Kırlangıç, levrek, tekir, barbunya yenilecek balıklardandır. Kabuklulardan midye ve karides yine geçerlidir.
MAYIS: Dip balıklarından iskorpit, dil, tekir, kırlangıç ile levrek, mezgit ve kabukluların zamanıdır. Mercan da tat kazanmıştır.
HAZİRAN: Gerek balık yasağının başlaması ve gerekse göçmen balıkların göç etmesi nedeniyle balığın azaldığı bir aydır. Bulunan balıklar yenir. İstavrit, mezgit, izmarit lezzetli olur. Mercanda yenilecek balıklardandır.
TEMMUZ: Sardalya ve paparinanın çok bol çıktığı dönemdir. Her iki balıkta tam yağlı zamanındadır ve ızgaraları nefis olur. Yavaş yavaş kolyoz ve uskumru görünmeğe başlar. İzmarit lezzet kazanır. Kabukluların en güzel zamanıdır.
AĞUSTOS: Palamut türü balıklar, önce çingene palamutundan başalyarak görünür ve çok lezzetli olur. İzmarit, pavurya ve karides bu ayda güzel olur. Sardalyanın en bol çıktığı ve hem de en yağlı olduğu zamandır.
EYLÜL: Palamutun saltanatı olan bir aydır. Kolyoz, izmarit ve kırlangıç yenilecek balıklar arasındadır. Mercan ve lüferin de artık yenilecek zamanı gelmiştir.
EKİM: Balık yasağının kalktığı, balığın bollaştığı bir aydır. lüfer en güzel dönemindedir. Çinekop da öyledir. Uskumru, tekir, barbunya, palamut, izmarit, sardalya gibi balıklar yenir. İstavrit bol çıkar ve tavalık zamanıdır. Uskumru turfanda olarak çıkar.
KASIM: Uskumrunun saltanat sürdüğü aydır.Onunla birlikte ekimde çıkan balıklarda yenilecek balıklar arasındadır. Palamut derya kuzusu denilen duruma gelmiştir. Dil balığının lezzetli zamanıdır. pisinin en lezzetli olduğu zamandır.
ARALIK: Uskumru bu aydadad geçerlidir. lüfer, levrek ve hamsi çok lezzetli olur. Palamutun son saltanatıdır. Dil balığı geçerliliğini korur. Pisi, barbun, tekir de yenilecek balıklar arasındadır.
Bu listede sayılmayan balıklar hemen her mevsimde tatlar aynı olan balıklardır. Yukarıdakiler oldukça onlar tercih edilmemelİDİR.