Levrek avında dikkat edilmesi gereken en önemli şey denizin çalkantılı, mümkün mertebe 1/2m ile 3m dip yapısı yarı kumluk, küçük topuk, kaya, taş olan yerler levrek yapabilecek yerlerdir. Kıyıdan az açılıp uygun noktalarda agaşon yapmak av için yeterlidir. Tamamen kumluk koylarda küçük balık sürülerin kümelendiği noktalarda av yapmak verimi yüzde yüz arttır.
ŞİŞ UCU:
Levrek avı yapacaksanız en önemli şey; av öncesi kesinlikle evden çıkmadan şişin ucunu eğe ile sivritmek yada şiş ucuna piramit şeklini vermek şarttır. 19, 20 lik en az 6.5mm şiş, 90 lık hassas tetikli tüfek şarttır. En iyi levrek için kombinasyon budur.
ÇAĞIRMA:
1: Mümkün mertebe kısa palet hatta kışın hiç palet kullanmadan sığda av yapmak verimi arttır, Uzun palette bilek ağırlığı şarttır.
2:Levreğin dikkatini çekmek için dipte agaşonda iken küçük hava kabarcıkları bırakmak işe yarar. Levrek bunu küçük gümüş sürüleri olarak algılar.
3: Ürkek ve çekingen olan levrekler için baş parmağınızı lastik üzerinde titreşim yapmanız işe yarar. Dip süreniz iyi ise o çevredeki en iri olan merak edip gelecektir. Küçükleri bu sesi takmaz.
4: Düşük tempolu kalp sesi işe yarar((1 kez , 1 stop, 1kez , 1 stop ,1 kez, 1 stop(3kez yeterlidir))
5: Dipte hareketsiz durabilmek levrek avının olmassa olmazıdır.
YATIŞ:
Agaşonda tamamen hareketsiz kalmak şarttır. Tamamen hareketsiz durmanız durumunda süzüle süzüle zıpkın şişin ucuna kadar hiç terettütsüz gelir. Balıklar aslında göründüklerinden daha akıllıdır. Siz agaşona yatar, hep karşınıza bakar bir türlü balığın gelmediğini görür, son anda bodoslamadan gelir, şaşar kalırsınız..Balık her zaman siz onu görmesinizde o sizi uzaktan hep görür, en irileri hep arkanızdadır.. Bu kural asla değişmez. Avcı balıklar avlanırken hep arkadan yada en altan yukarı doğru saldırır. Bu yüzden yatış olayını biraz detaylı yazayım. Yaterken ördek tekniği falan uygulamak gerekmez. Satıhta nefeslendikten dipte gördüğünüz, gizlenebileceğiniz bir taşın arkasına hafifçe belinizi kırıp iki ayağınızı kaldırmak ve süzülerek inmek yeterlidir. Yatışta tek yapmanız gereken balığı kendi tuzağına düşürmektir. Dik açı ile inip taşın arkasına yatmaktan ziyade taşın sol tarafına süzülerek yatıp balığı şaşırtmak her zaman kazandırır.
ATIŞ:
Levrek avında gözünüzle gördüğünüz alanda şiş ucuda her zaman olmalıdır. Şiş ucu ile balık arasında yapacağınız açılı atış balığı her zaman vurur. Nişan alıp atış yapmak gibi bir düşünce havanda su dövdürür. Balığın ilk gelişine yaklaşık 1m mesafeye girdiğinde atış yapmalıdır. Dönüşü her zaman şiş ile olmalıdır.
Kumda AV:
Dip yapısı %100 kumluk olan alanda dipte sabit kalmak için herkesin bildiği gibi sırt ağırlığı, bel ağırlığı,,vs gibi dipe batabileceğimiz ağırlık kullanmak şarttır. Geçen hafta denediğim yeni bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu avda 2 tane 1.250 kg lık levrek aldım. Zaten 4 tane gördüm, 2 sini almam bile büyük şanstı.. Levreği hareketsiz duran nesneler bir şekilde cezbediyor. O yüzden değişik bir şey denedim. Avlandığım derinlik 70cm yada 1m kadar dip yapısı tamamen kumluk olan bir koydu.(07:30-09:00 arası)
Üzerimdeki bütün ağırlıkları attım. Az açıktan kıyı istikametine paralel küçük balık sürülerini aramaya koyuldum. ilk sürüyü koyun en soluna yakın kıyıdan 8m mesafede 1m derinlikte buldum. İçlerine çok yavaş girerek aralarında hareketsiz bekledim.(yüzeyde ölü gibi durup, mümkün mertebe çok yavaş nefes aldım, verdim) 5 dakika geçmeden 3 adet levrek çok temkinli ve süzülerek yaklaşmaya başladı. Tüfek az açılı olarak gövdemin altına gizledim. ilk atışımda balığın birini vurdum. 20 metre kadar açıldım. Açıkta 10 dakika oyalandıktan sonra tekrar sürünün olduğu noktaya geldim. İçlerinde bekledim. 5 dakika sonra tek bir tane geldi(30cm derinlik). Şişin ucuna kadar korkusuzca yaklaştı. Atışımı yaptım. Bir an şişin boş olduğunu düşünürken balık tamamen ipte idi. En zor olan şişin ucunu balık ile paralel hale getirip atış yapabilmek... Sonra gelende gidende olmadı.
Arkadaşlar burda uyguladığım ve sonuç aldığım bir kaç şeyi yazdım. Gerçi Marmarada av yapan arkadaşlar levrek avında daha iyiler. Değişik bir şeyler yazarlarsa deneme fırsatımızda olur. Akdenizde 5kg üzeri levrek görmek, vurmak hayal. Yalnız levrek kadar asil bir balığın balık ipinde olması insana ayrı bir zevk ve avlanma şevki veriyor,
Bol Avlar
alıntı

ualtı avcıları derneği