Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kene istilası
#1
KENE VE KIRIM-KONGO ATEŞLİ KANAMALI HASTALIĞI

Kırım kongo ateşli hastalığı insanlara HYALOMMA cinsi kenelerle bulaşır 850cins kene vardır fakat bunlardan ancak 30 çeşidi insanlarda hastalık meydana getirebilir.Hastalığı yapan bir Nairovirutur.1970 li yıllarda; daha önce bilinen kongo virusu ile kırım ateşli kanamalı hastal ığı yapan vırusun ayni virus olduğu tespit edilmiştir.Cilt içi ve diğer organlarda ateşle birlikte hemorajiler(kanama) meydana getiren bu virusu taşıyan vektör hayvan bu kenedir.Nairovirusler dayanıksızdır.Güneş ışınlarından(ultraviyole) hemen aktvas
. yonunu kaybeder.Onun için konakçı hayvan kene dışında yaşayamazlar.Kırım kongo kanamalı ateşli hastalığı daha çok doğu avrupa(Bulgaristan,Makedonya.Sovyetler birliği),Türkiye Afganistan,Pakistan,İran, veAfriaka ülkeleri ile Kuveyt Çin gibi ülkelerde epidemiler yapmıştır.Kıtalar arasında göçmen kuşlarla taşınabilen Hyalomma keneleri için koyun ,keçi ve sığırlar konak hayvan olabilmekte,bunlarda kısa süreli viremi yapmakta ,hafıf geçirilen enfeksiyonlara sebep olmaktadırlar.Bu konak hayvanlarıda diğer keneler için enfeksiyon kaynağı oluşturmaktadırlar.Yeterliği ergenliğe erişmemiş keneler bu konak hayvanlarında kan emerek yeterli erişkinliğe erişir ve hemde virusu kendi bünyesine katarak muhafaza eder.İnsanlara yapışan bu keneler kan emme sırasında tükürük salgılayarak vırusu insanlara geçirterek hastalığı bulaştırabilirler.Ayrıca enfeksiyon taşıyan viremik hayvanların ve insanların kan ve dokularına temaslada insanlar bu hastalığa yakalanabilirler.
Hastalık genel olarak Mayıs_Ekim ayları arasında daha çok görülür.Hayvancılıkla uğraşan herkez(çoban,kasap,celep,mezbaha çalışanı,veteriner hekim,sağlık personeli),askeri birlikler avcılar izciler ve piknik yapanlar daima risk altındadır ve çok dikkatli olmak gerekir.Piknik yapan ailelerin piknik sonunda mutlak vucut taraması yapmaları gerekebilir.
Yaptığımız kontrollerde kene ısrığı görürsek ne yapalım? Sorusuna gelince , yakınımızda bir sağlık kuruluşu varsa hemaen buraya baş vurmalıyız.Böyle bir imkanımız yok ise,
NELER YAPMAMALIYIZ:Kenenin ağzı parçalanarak ezilerek çıkarılmaz.Çıplak elle kene tutulmaz ve ezilmez.Vücuda yapışmış kene üzerine kimyasal bir madde kolonya zeytinyağı sirke dökülmez sigara ile yakılmaya çalışılmaz.Eğer yapılırsa kene reflex olarak kusar vehastalık riski dahada artar.
NELER YAPMALIYIZ:Keneyi kendi imkanlarımız ile çıkaracaksak; ince uçlu bir penset yardımıyla kenenin başından tutup çivi söker gibi çıkarmalıyız.Bu işlemi yaparken elimize eldiven giymeliyiz.Kene çıkarıldıktan sonra yeri bol sabunla yıkanmalı ve daha sonra antiseptik solusyonlar sürülmelidir.Ateş(38,5>)bulantı ,kusma,halsizlik görüldüğü anda hemen tam teşekküllü bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Kene,virusu vücuda bulaştırdıktan sonra 2_14 gün kuluçka devresi neticesinde hastalık semptomları kendini gösterir.Ateş ,bulantı kusma,müthiş halsizlik,yüzde kızarma,kol ve bacaklarda hemorajık(kanama) odaklar görülür.Karaciğer büyüktür ve burun kanamaları oldukça sık görülür.
NASIL KORUNABİLİRİZ:Kenelerin çokça görüleceği alanlardan(çalı,çırpı.otlak,mera akarsu kenarları,hayvan barınakları) uzak durmak gerekir.Eğer bulunulacaksada çok dikkatli olmak ve açık yerlerimizi örten giysiler giymemiz gerekmektedir.Daha sonrada kene yapışıp yapışmadığı kontrol edilmelidir.
_Hayvan kanı,dokusu ile temas esnasında gerekli koruma yöntemleri uygulanmalıdır.Hasta kişi ve onun sekresyon(salgı)ları ile temastan korunmak için ,eldiven , maske gözlük takılmalıdır.Hava yoluyla bulaşmaz ama.kan ve sıvılarla bulaşabilir.
_Merada dolaşanlar,çoban,avcı gibi kimseler ayaklarına çizme giymeli ve paçalarını çoraplarının içine sokmalıdırlar.


[Resim: Image1.gif][Resim: Image2.gif][Resim: Image3.gif]


_Hayvan barınakları yılda birkaç defa ilaçlanmalıdır.
Böcek kaçıran ilaçlar/krem,losyon) vücuda sürülerek keneler kaçırtılabilir.Bu ilaçları bantlara emdirerek hayvanın kulağına ve boynuzuna yapıştırılabilir
_Geniş alanlar olmasada park ve bahçeler belediyeler tarafından vaka görüldüğü anda hemen keneye karşı ilaçlanmalıdır.
TEDAVİSİ:Kesin bir tedavisi yoktur.Hastaya semptomatik ve destek tedavisi uygulanır.
balıga gittigimizde kenelere dikkat edelim
Bul
Cevapla
#2
eyvallah adem hatırlatma için teşekkürler.
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#3
paylaşım icin teşekkürler,,,,,,,,,,,,,,,,,,
osmanlı balıkcılık takımı,,,,,,
madein,,,osman
Bul
Cevapla
#4
Adem konu için teşekkürler geçenlerde açacaktım böyle bir konu müsait olamadım sen açmışsın iyide ettin bizi yakından ilgilendiren bir konu özellikle tatlı su avı yapan arkadaşlar
Bul
Cevapla
#5
Teşekkürler Adem, Bağ-bahçe ile uğraşan,hayvancılık yapan,kırsal kesimde yaşayanlara,piknikçilere ve tatlı sucu arkadaşlarımıza iyi bir hatırlatma oldu..
Bul
Cevapla
#6
saolasın adem şimdiye kadar başımıza gelmedi inşallah bundan sonrada gelmezRose
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla
#7
güzel ve çok uyarıcı bir konu teşekkürler
Bul
Cevapla
#8
adem abi çok faydalı bir konu.bilgiler ve paylaşım için teşekkürler.
A▒N▒T▒A▒L▒Y▒A J▒İ▒G▒G▒İ▒N▒G
>((((0> ▒T▒E▒A▒M▒ ><((((0>
Bul
Cevapla
#9
her tarafımız kene oldu.kızılayın göbeğinde geçen hafta bir kişiyi parkta otururken ısırmış.Hıfzıssıhhaya geldi.dünde bizim doktor arkadaş yavru bir keneyi yerden aldı ve gösterdi.uzaklarda aramamıza gerek kalmadı.o şimdi çok yakın..
[Resim: hareketlileoparob5.gif]
[Resim: kpekolubi1.gif][url=http://img528.imageshack.us/my.php?image=y1prifipo8hfzbgszwclxsvnv3.gif][/url]
Bul
Cevapla
#10
Bunların popülasyonunu tehlikeye sokan tek hayvan kırmızı karıncalarmış karıncalar bu kenelerin yumurtalarını yiyorlarmış
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi