![[Resim: Trlat_u0.jpg]](http://www.fishbase.org/images/species/Trlat_u0.jpg)
Trachuridae familyasından olan istavrit balıklarının ülkemiz denizlerinde kargöz istavriti, sarıkanat istavriti olarak iki türü vardır. Aralarında fazla bir fark yoktur ve ufaklarınada kıraça denir. Vücutları uzunca ve füze şeklindedir. Yan tarafları biraz yassıdır. Boyları ortalama 15 cm'dir aynı zamanda 20-22 cm büyüklüğünde uskumru iriliğinde olanları vardır.
İstavrit balıklarının pulları ufak olup ince olan derisine az yapışıktır ve varmı yokmu belli değildir. Yüzgeçlerinde batıcı dikenler bulunmaz. Sadece birinci sırt yüzgecinin önünde başı yönüne uzanmış küçük kılçık gibi bir diken vardır.
Her mevsimde bulunması bol miktarda tutulması etinin oldukça lezzetli olması dolayısıyla balık severler tarafından çok rağbet edilir.[/align]
A V C I L I Ğ I (OLTA)
Çapari:
Beden 30 köstekler 20-25 numara misinadan yapılır. Kösteklerin uzunluğu iğne boyu hariç 13 cm olarak hesaplanır. İstavrit'in ağzı ve dudakları körüklü olduğundan 6 numara iğne kullanılmalıdır. İstavritler biraz iri boy oldukları durmda 5 numara iğne kullanılır.
Çaparinin bedeni genelde 20-25 adet iğneden oluşur. İğnelere beyaz renkte hindi, kaz veya martının kuyruk veya kanat tüyünden 3 mm genişliğinde kırmızı naylan iplikle küçük parçalar bağlanır. İğnelerde bedene takıldıktan sonra alt ucuna 100-150 gr kurşun takılır ve diğer üst ucada bir fırdöndü takılarak ana oltaya bağlanılır. Avcılığı uskumru usulündedir.
Sürtme :Çaparinin bedeni genelde 20-25 adet iğneden oluşur. İğnelere beyaz renkte hindi, kaz veya martının kuyruk veya kanat tüyünden 3 mm genişliğinde kırmızı naylan iplikle küçük parçalar bağlanır. İğnelerde bedene takıldıktan sonra alt ucuna 100-150 gr kurşun takılır ve diğer üst ucada bir fırdöndü takılarak ana oltaya bağlanılır. Avcılığı uskumru usulündedir.
Bir kamışın ucuna 3-4 metre uzunluğunda 25-30 numara misina takılır misinanın ucuna 6 veya 7 numara iğne takılır. Avcılığı akşam fazla ışık almayan yerlerde yapılır. İğnenin ucunada istavritin alt yüzgecinden kuyruk bölümüne olan kısımdan ince bir şekilde kesilerek (Deniz kurdu süsü verecek şekilde) iğnenin ucuna kalır ve deniz üzerinde sürttürmek suretiyle avcılığı yapılır.