Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kanal- Anavasya- Katavasya
#1
(Kanal diye tabir ettiğimiz: Ege’den Boğazlar vasıtasıyla Karadeniz’e doğru derinden akan sıcak su akıntısıdır. Balıkların Karadeniz’e göç yoludur. Sıcak suyun dibe çökmesinden dolayı balık bu yolu kullanır ve derinden gider. Ters akıntıyla eğer bu suya yukarıdaki soğuk su karışırsa balıklar soğuktan ölür. Bu olay sular ısınmadan önce gerçekleşir.)

1-Anavaşya; yazın balıkların sürü halinde boğazlardan geçerek Karadeniz'e çıkmasıdır.

2-Anavasya: (Yunanca ana: aşağıdan yukarıya; vasis: kanal'dan) göçücü balıkların Boğazlar yolu ile akdenizden karadenize göç etmesidir.


3-Anavasya: Derin sularda gerçeklesen göç olayıdır.. Yaz başında kıştan yeni çıkıldığı için kıyıya yakın sular henüz soğuktur ve canlılık henüz yoktur. Bu sebeple balıklar sıcaklıkların çok fazla değişmedigi ve besinin daha fazla oldugu derin sulardan kuzeye göc ederler.




1-Katavaşya; yazı Karadeniz'de geçirmiş balıkların** kışa doğru Boğazlardan Marmara'ya hatta Akdeniz'e inmeleridir.

2-Katavasya: Evden çıkmanin, mont mu yoksa palto mu giymeli; botlara geçsem fena olmayacak ya da semsiyeyi yanima alsam mi sorulari nedeni ile oldukça güçleştiği ekim sonu-kasim başı günlerine denk gelir...
Eskilerin tabiriyle, akşam oturmasına gelecek komşudan bahsediliyor izlenimi uyandıran, "bu yıl kış geç gelecekmiş" söz öbeğini duyduğunuz zaman, vapurda elinize çayınızı alıp -özellikle sarayburnu ve kız kulesi civarındaki balıkçıları seyre dalacağınız mutluluk verici balik göçü hadisesi...

3-Sonbahar aylarında deniz sulari yazdan çıkıldığı için sıcaktır ve kıyıya yakın bölgelerde canlılık fazladır, bu sebeple balıklar sığ sulardan göç ederler. Yüksek bir falezde durup denize bakıldığında belki bir levrek görmek mümkündür. Anavasya ise derin sularda gerçekleşir.

(Bu bilgiyi niye mi gönderdim? Bu son 1-2 haftadır yavaş yavaş ilk belirtiler başlıyor. Yani bize balık getiren katavasya olayı. Yada Türkiye nin en büyük göç olayı. Uzun oltacılar ilk porsiyonluk lüferleri almaya başladı. Gece Lüx ile yemlik zarganalar alınmaya başlandı. Ama bunlar öncü balıklar. Katavasya ya biraz daha var. Karadeniz'de yağlanmış ve lezzetlenmiş Lüferler ve palamutlar yol hazırlıklarına başladılar.)

Parantez içini ben yazdım.
Diğer yazılar: http://sozluk.sourtimes.org/
Fotoğraf yeni değil.


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul
Cevapla
#2
bilgiler için teşekkürler hüseyin ilk defa duydum
Bul
Cevapla
#3
teşekkürler hüseyin yeni bir şey daha duyduk.
Bul
Cevapla
#4
emegine teşekkürler hüseyin
Bul
Cevapla
#5
başlıbaşına bir olay anavaşya-katavaşya.
balıklar gece serinliklerinin etkisiyle karadenizden boğaz ağzına doğru yol almaya başlıyorlar.avcılar da hazırlanmış onları bekliyor. bu yıl lüfer erken görünsede asıl kıyıdan lüfer avı eylül sonu ve ekimde başlayacak tahminimce .herseneki gibi.çinekop avı da eylül 12 de ufak ufak başlar.
Bul
Cevapla
#6
Hüseyin güzel paylaşım faydalı olacaktır teşekkürler
Bul
Cevapla
#7
Paylaşım için teşekkürler..
Bul
Cevapla
#8
süper bilgi teşekkürler
Balıkçılar arasında ise durum anavaça ve kakavaça olarak tabir ediliyor halk dili tabii...
Cevapla
#9
teşekkürler hüseyin faydalı bilgiler.
Bul
Cevapla
#10
Teşekkürler paylaşım İçin
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi