Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tehlikeli sayılan bazı balıklar

* KÖPEK BALIĞI
* ÇİÇİNA - İRİNA
* MÜREN
* VARSAM
* TRAKONYA

Sportif balık avcılığı zevk için yapılır. İyi bir gün gecirmek için çıktığınız balık avının size kötü anlar yaşatmaması için yukarıda saydığımız balıklara karşı dikkatli olmalısınız.
Bu balıkları tanıyan avcı için tehlike ihtimali çok zayıftır. Ancak bilinçsizce yapılan yanlış bir hareket hem canınızın yanmasına, hemde o gününüzün berbat geçmesine neden olur.

Tatlısularda zehirli balık bulunmazken Denizlerimizde vucuda değdiğinde çok acı veren, hatta alerji, kalp hastalığı gibi rahatsızlığı olanları nadirende olsa ölüme götüren balıklar vardır.

Tanımadığınız balığı yakaladığınızda, balığın sağa sola çırpınıp kolunuza bacağınıza değmemesine dikkat ederek keskin uzun saplı bir bıçakla misinayı kesin ve balığı denize bırakın.

Köpek Balığı: Ülkemiz sularında kıyılara gelmez. Bazen amatörlerin kayıkla açılıp avlanmaları esnasında tehlikesiz çok ufak boylarının oltaya takıldığı görülür. Bunlar oltaya takılıp yakalandığında adeta yay çizerek saga sola kıvrılır.

Trakonya:Amatörlerin oltasına zaman zaman takılır. Solungaçların yanındaki ve sırtındaki yüzgeçlere dokunmamak gerekir.Buradaki iğnelerle temas edildiğinde çok ağrı verir.

Bu balıklar öldüğünde bile iğnelerine dokunulduğunda acı verir. Etinin lezzetli olmasından dolayı birçok avcı, tarokanya avlamaktan hoşlanır.

Varsam: Yapı olarak Trokanyaya çok benzer onu Trokanyadan ayıran enbüyük özellik iğnelerine temas edildiğinde daha korkunç ağrılar vermesidir.

Çiçina:
Özellikle güney sahillerimizde bolca bulunan vatoz'a benzer, ancak kuyruğu vatoza göre ince ve keskindir.
Oltanıza takıldığında kuyruğunu sağa sola çarpmasını engelleyecek şekilde üzerine basıp misinayı kesin ve denize bırakın.

Müren: Ege ve akdeniz bölgesinde kayalık bölgelerde çok sık raslanır.
Görüntüsünün ürkütücülüğünün yanında denizlerde sakin sakin durur. Ancak uzerine basılıp yada rahatsız edildiğinde keskin dişleriyle ısırdığı yerde büyük yara açar.
Eti lezzetlidir. Oltanıza takıldığında, eğer etini yemek istemezseniz boyun bölgesine basıp iğneyi çıkartıp salıverin.
[attachment=128][attachment=129][attachment=130][attachment=131][attachment=132]

alıntı Confusedn orhan yılmaza teşekkürler
Bul
tehlikeli balıklar hakkında bilgiverdiğin için teşekkür ederim
Bul
iskorpit (Dragon fish)'de tehkileli sayılabilir. Onunda dikenleri acı verir.
Eti lezzetlidir. (hele mangalda)

Ama benim favorim Trakonyadır. 4 cm leri bile çok kötüdür.
Acısını çeken bilir.
Renkli cinsleri mevcuttur.

Balık çok renkli ise ve tanımıyorsanız asla elinizle temas etmeyiniz. Bana 4 cm trakonya bol acılı bir gece yaşatmıştı.

Kimsenin böyle bir hatıra başına gelmemesi temennileriyle bol avlar.

Bul
trakonyanın iğnesi herhangi bir yerinize battığında yapılacak ilk şey biraz sıkıp kanın akmasını sağlamak ve yaranın üstüne amonyak sürmek iyi gelir. amonyağıda nereden bulacagız demeyin herkezin yanında mutlaka vardır.
Bul
buçiçina denilen balığa buralarda edreneke deniliyor. gerçektende etkili zehiri var .Benim abimi zehirlemişti doktora yetiştirmemize rağmen kolu iki hafta mor gezdiSmile)
ben bu akdeniz bulunan bi balığı daha solim hemen; sokar denilen bi balık eti lezzetli ama her tarafında iğnesi olan kahverenkli bi balık. BU edreneke gibi yapmaz ama hoplatırSmile)
bu tür balıkları yakalamayı sevenler yanlarında mutlaka kargaburun pense bulundurmaları gerekli.
bilgiler için sağol!!!!!
Bul
bu konuda denize bir gün balığa gidersem hapı yuttum gibi geliyor ne nedir bilmem balıkmı balık at livara atarkende dediklerinizden biriyse vay bana Confused
Bul
KAREBALIKÇI tlf. denen bi icat varSmile hemen ara bizi.
her tuttuğun balığı bize sorarsın ehuehu.
Bul
kamil abi aman abi sakın abi o iskorpit varya süper corbası olur ama elinle tutmayacaksın dikenlerine,:0514: trakunya bazı cinsleri cok güzel renklerdedir tuttugun anda elektrik carpmısa dönersin döndürür yani bazı cinslerinin alerjik olan bünyelerde öldürücü etkisi bile vardır olta cantasında amonyak bulundurmak lazım amonyak olmadıgı durumlarda kanı mümkün oldugu kadar sıkıp işemek lazım dogal amonyak yani sen sen ol denize bile girerken trakuyalara dikkat et kenarda kücükleri kuma saklanırlar bastınmı yandım allah Smile olurda birgün tutarsan cek resmini gönder bana cepten hemen sölerim sana tut veya tutma diye acemi denizciye ders verilir yani Smile) hehehehe
Bul
abi sene 1992 falandı .o zamanlar balıktan pek anlamayız.Alanyada dip oltası ile balık tutmak istedim.tutacağımdan değilya.Attım işte. 10 dk kadar sonra çekmeye başladı.heyecanla çekmeye başladım.Denizdeki ilk balığım diyebilirim.Gele gele el kadar bir balık geldi.Ama ne olduğunu anlamadım.Elime dahi alamadım.Zehirli falan olur korkusu.balıkta 6-7 çeşit renk vardı .Renkler dikine bir şekildeydi.Ordan yerli halktan baktılar.onlarda anlamadılar.Onlar anlamazsa ben ne yapayım dedim.İğne hala balığın ağzında.O zaman dedim tatlı suyun gözünü seveyim.ne bu ya .Balığı bir şekilde iğneden kurtardım.denize attım.Ne yapacaktım ki...
Bul
sizler geçin dalganızı benle:Verwirrtzaten denize balığa gidersem mutlaka sizlerden biri olacak yanımda yakaladığım balığı siz çıkarırsınız oltadan çarpacaksa sizi çarpsın nasılsa alışıksınızdırRedface
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  hangi balıklar boru kurdu sever? merso7525 11 3,651 09-09-2013, 19:10
Son Yorum: ishak BALLICA
  balıklar genellikle ne yem sever merso7525 3 1,794 04-09-2013, 20:31
Son Yorum: merso7525
  Tehlikeli türler Mufi 13 2,923 16-06-2012, 15:43
Son Yorum: juxtance
  BALIKLAR ve ANFİBİYENLER LeVrEkCi 3 1,882 10-12-2008, 02:45
Son Yorum: MaVrUşGiL
  akcigerli balıklar LeVrEkCi 6 1,954 10-12-2008, 01:38
Son Yorum: çatalca 84
  Türkiye'de ki Kemikli Balıklar... Boğaziçi 15 13,886 08-07-2008, 01:33
Son Yorum: FreeSouL
  en özel balıklar LeVrEkCi 16 4,336 25-02-2008, 18:14
Son Yorum: Kamil ILIPINAR
  Bazı Balıkların Yaş, Ağırlık ve Boy Oranları Hakkında Boğaziçi 10 2,940 26-11-2007, 11:22
Son Yorum: ANTALYALI07
  Balıklar hakkında ilginç bilgiler LeVrEkCi 6 2,757 06-10-2007, 02:13
Son Yorum: beyazgolge55
  acemicilerce karıştırma ihtimali yüksek olan balıklar big fish onur 20 3,361 28-07-2007, 08:20
Son Yorum: ANTALYALI07

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi