Bu hızlı bir şekilde ve tek tek olmak şartıyla istavrit ve gümüş almak için kullandığımız bir yöntem. Mesela bol sarıkanat var ve taze istavrit gerekiyor. O zaman ihtiyacımız olan kuyrukaltı olta takımı.
Bu olta yine ılık yaz geceleri. İskele gibi yerlerden iş yapar. Etrafta loş bir ışık olmasıda denizi net görmemizi sağlar.
Malzemeler:
*2 metre kadar saz kamış. Bu kamışlar normal kullandığımız kamışlardan değil. Bunlar tek parça.Özellikle çok ince olmalı. Tek istavrit bile kamışı bükebilmeli. Tabiki tutma yeri kalın ve ucuna doğru incelen cinsten olmalı.
*Misina çok ince olmalı 0.10 olabilir.
*Fırdöndü 2 cm kadar olabilir. Çünkü bu oltanın tek ağırlığını fırdöndü yapacak.
*İğne 12 no çapraz sinek olabilir. Özellikle çok küçük olmalı.
* Yem istavritin kuyruğundan anüsüne doğru uzanan parlak et parçasıdır.
(Bunun kesilişi: Keskin bir bıçak veya jiletle kuyruğun altından başlayarak anüse doğru uzunlamasına kesiyoruz.) Sonuçta yem iğne balığına benzeyen bir görünümde oluyor. İnce ve uzun ...
Hazırlık:
Saz kamışın ucuna misinayı sararak düğüm atıyoruz. Öncelikle Kamışın ucuna bir çentik atarsak, bağlaması kolay olur.
Misinanın boyu kamışın boyunu biraz geçebilir. (Kol boyuyla beraber sudan kaldırmak için yeterli)
Misinaya iğneyi bağlıyoruz. Fırdöndüyü ise iğneden 80 cm kadar geri bağlıyoruz.
En önemli kısım yemin takılması:Yemi kalın tarafından iğnenin ucuna bir kere yemin şeklini bozmayacak şekilde geçiriyoruz. Bu taktığınız yemle kaç tane balık alacağınız size kalmış.
Buradaki maharet şu: Hiç yem değiştirmeden kaç tane balık alabiliyorsunuz. Benim hatırladığım 15-20 tane falan alıyorduk. Sonra yemi değiştiriyorduk. (Yem düzgün olursa ve balığa kaptırmazsanız oluyor.)
İncelikleri: Yemide taktıktan sonra oltayı önümüze atıp yürüyerek veya olduğumuz yerden sazın ucunu titreterek yemi suyun üzerinde gezdiriyoruz. Ne kadar iyi titrerse o kadar gerçekçi bir sahte balık oluyor Olta olmadığını bilmeyen biri bile küçük balık sanır. Balık yeme hemen atlıyor. İstavrit veya gümüş. Bazende çinekop veya zargana.Çinekop hemen keser hiç affetmez. Ama istavrit gümüş sabaha kadar kesemez.
Ne kadar ince olursa olsun.
Balık atladığı zaman yemi yutamıyor. İğne sadece ağzının ucuna takılıyor. Sonra aynı yemle devam. At- titret ve çek. Bana göre istavrit yakalamanın en zevkli yolu bu. Kıl gibi misina ve incecik kamışla balığı tam olarak hissediyorsunuz.
Bu olta yine ılık yaz geceleri. İskele gibi yerlerden iş yapar. Etrafta loş bir ışık olmasıda denizi net görmemizi sağlar.
Malzemeler:
*2 metre kadar saz kamış. Bu kamışlar normal kullandığımız kamışlardan değil. Bunlar tek parça.Özellikle çok ince olmalı. Tek istavrit bile kamışı bükebilmeli. Tabiki tutma yeri kalın ve ucuna doğru incelen cinsten olmalı.
*Misina çok ince olmalı 0.10 olabilir.
*Fırdöndü 2 cm kadar olabilir. Çünkü bu oltanın tek ağırlığını fırdöndü yapacak.
*İğne 12 no çapraz sinek olabilir. Özellikle çok küçük olmalı.
* Yem istavritin kuyruğundan anüsüne doğru uzanan parlak et parçasıdır.
(Bunun kesilişi: Keskin bir bıçak veya jiletle kuyruğun altından başlayarak anüse doğru uzunlamasına kesiyoruz.) Sonuçta yem iğne balığına benzeyen bir görünümde oluyor. İnce ve uzun ...
Hazırlık:
Saz kamışın ucuna misinayı sararak düğüm atıyoruz. Öncelikle Kamışın ucuna bir çentik atarsak, bağlaması kolay olur.
Misinanın boyu kamışın boyunu biraz geçebilir. (Kol boyuyla beraber sudan kaldırmak için yeterli)
Misinaya iğneyi bağlıyoruz. Fırdöndüyü ise iğneden 80 cm kadar geri bağlıyoruz.
En önemli kısım yemin takılması:Yemi kalın tarafından iğnenin ucuna bir kere yemin şeklini bozmayacak şekilde geçiriyoruz. Bu taktığınız yemle kaç tane balık alacağınız size kalmış.
Buradaki maharet şu: Hiç yem değiştirmeden kaç tane balık alabiliyorsunuz. Benim hatırladığım 15-20 tane falan alıyorduk. Sonra yemi değiştiriyorduk. (Yem düzgün olursa ve balığa kaptırmazsanız oluyor.)
İncelikleri: Yemide taktıktan sonra oltayı önümüze atıp yürüyerek veya olduğumuz yerden sazın ucunu titreterek yemi suyun üzerinde gezdiriyoruz. Ne kadar iyi titrerse o kadar gerçekçi bir sahte balık oluyor Olta olmadığını bilmeyen biri bile küçük balık sanır. Balık yeme hemen atlıyor. İstavrit veya gümüş. Bazende çinekop veya zargana.Çinekop hemen keser hiç affetmez. Ama istavrit gümüş sabaha kadar kesemez.
Ne kadar ince olursa olsun.
Balık atladığı zaman yemi yutamıyor. İğne sadece ağzının ucuna takılıyor. Sonra aynı yemle devam. At- titret ve çek. Bana göre istavrit yakalamanın en zevkli yolu bu. Kıl gibi misina ve incecik kamışla balığı tam olarak hissediyorsunuz.