30-04-2007, 15:21
TUZLULUK
Az tuzlu denizlerde balık çeşidi daha az oluyor. Ama lezzetleri çok iyi oluyor. Mesela en az tuz oranına sahip karadeniz. Ama en lezzetli balıklar orada. (Tuzun az olma sebebi çok yağmur yağması ve az güneş olması. Yani Akdeniz de ki gibi Buharlaşma yok.)
LEZZET
Balık Karadeniz de planktonlarla beslenip yağlanıyor. Bir de soğuk denizde ki balıklar omega3 salgılıyor. Bu da yağlanma anlamına geliyor. Esasında balık omega3 ü ısınmak için salgılıyor. Ama lezzeti artıyor haberinde yok.![Smile Smile](https://www.amatorbalikci.net.tr/images/smilies/smile.png)
Ben hep diyorum hamsinin lezzeti çok fazla , eğer hamsinin boyu palamut kadar olsaydı Lezzetinden yenmezdi. Hamsi de soğuk suyu seven bir balık. Çinekop, lüfer ve palamut ta Sonbahar da Karadeniz den göçerken en yağlı ve lezzetli döneminde oluyor.
ISI
Karadeniz in dezavantajı da, sıcak suyu seven taş balıklarının çok az miktarlarda olması. Bazı yerlerde hiç yok. Mesela İstanbul un Kuzeyi ile Güneyi arasında çok fazla Fark var. Hem ısı ,hem tuzluluk, hem de balık çeşitleri bakımından... Kuzey daha sakin ve daha temiz olmasına rağmen yukarıda yazdığım gibi çeşit daha az. Kuzeyde derinliğin fazla olması ve kayalıkların az olması taş balıklarına uygun korunaklı alan olmaması da bir etken olabilir.
KARADENİZ DE Kİ METAN GAZI
Karadeniz de belli bir mesafe altında yaşam olmadığını da biliyoruz. Yaklaşık 200 metre . Bu da metan gazından dolayı.
(Karadeniz kıtalar ayrılmadan boğazlar oluşmadan önce göldü yani tatlı suydu. Tatlı su balıkları yaşıyordu. Boğazlar ayrılınca tuzlu su girişi oldu ve tüm tatlı su balıkları öldü. Dibe çöktü. Milyarlarca balığın leşleri zamanla gaza dönüştü. Yani metan gazına. Bu gazda yavaş yavaş yükselmekte. Şu an 200 metre seviyesinin altında canlı yok. Bu gaz oksijenle kavuşursa bütün Karadeniz de patlama olacak. Allah tan bu gaz belli bir derinlikte onun için böyle bir tehlike yok.)
Aklıma gelenleri yazdım. Herkese rastgele…
Az tuzlu denizlerde balık çeşidi daha az oluyor. Ama lezzetleri çok iyi oluyor. Mesela en az tuz oranına sahip karadeniz. Ama en lezzetli balıklar orada. (Tuzun az olma sebebi çok yağmur yağması ve az güneş olması. Yani Akdeniz de ki gibi Buharlaşma yok.)
LEZZET
Balık Karadeniz de planktonlarla beslenip yağlanıyor. Bir de soğuk denizde ki balıklar omega3 salgılıyor. Bu da yağlanma anlamına geliyor. Esasında balık omega3 ü ısınmak için salgılıyor. Ama lezzeti artıyor haberinde yok.
![Smile Smile](https://www.amatorbalikci.net.tr/images/smilies/smile.png)
Ben hep diyorum hamsinin lezzeti çok fazla , eğer hamsinin boyu palamut kadar olsaydı Lezzetinden yenmezdi. Hamsi de soğuk suyu seven bir balık. Çinekop, lüfer ve palamut ta Sonbahar da Karadeniz den göçerken en yağlı ve lezzetli döneminde oluyor.
ISI
Karadeniz in dezavantajı da, sıcak suyu seven taş balıklarının çok az miktarlarda olması. Bazı yerlerde hiç yok. Mesela İstanbul un Kuzeyi ile Güneyi arasında çok fazla Fark var. Hem ısı ,hem tuzluluk, hem de balık çeşitleri bakımından... Kuzey daha sakin ve daha temiz olmasına rağmen yukarıda yazdığım gibi çeşit daha az. Kuzeyde derinliğin fazla olması ve kayalıkların az olması taş balıklarına uygun korunaklı alan olmaması da bir etken olabilir.
KARADENİZ DE Kİ METAN GAZI
Karadeniz de belli bir mesafe altında yaşam olmadığını da biliyoruz. Yaklaşık 200 metre . Bu da metan gazından dolayı.
(Karadeniz kıtalar ayrılmadan boğazlar oluşmadan önce göldü yani tatlı suydu. Tatlı su balıkları yaşıyordu. Boğazlar ayrılınca tuzlu su girişi oldu ve tüm tatlı su balıkları öldü. Dibe çöktü. Milyarlarca balığın leşleri zamanla gaza dönüştü. Yani metan gazına. Bu gazda yavaş yavaş yükselmekte. Şu an 200 metre seviyesinin altında canlı yok. Bu gaz oksijenle kavuşursa bütün Karadeniz de patlama olacak. Allah tan bu gaz belli bir derinlikte onun için böyle bir tehlike yok.)
Aklıma gelenleri yazdım. Herkese rastgele…