08-03-2007, 02:24
sayın arkadaşlar. denizlerimizin ateş balığı(arerina) mevsimi mart sonu nisan başı başlıyor. olta ile yakalanması biraz zor. fakat mevsimin en lezzetli balığıdır. ve günlük taze tüketilirse tadına doyum olmaz . diğer tava balıklarında olduğu gibi gümüş una batırılmadan derin bir tavada az pişirilerek yenmelidir.
nisan başlarında gümüş balıkları gece kıyılara iyice sokularak yosunsuz kırlık(taşlık) bölgelere havyar dökmeye gelirler.ve gece boyun ca havyar dökerler. gün ağımaya yakın havyar dökme işi biter fakat balık sürü halinde üstüste yığılarak güneş çıkana kadar, yada gün iyice aydınlanana kadar hareketsiz bekler. bu sırada kıyı germesi ağlar yada, süzme dediğimiz sistemle avlanırlar bu balıklar en iri ve ergin balılardır. piyasada ekonomik itibari değeri pek olmadığından . çok avlanmazlar ve bu suretle hızla çoğalırlar..
en zor tarafı balık pişirilmeden önce vücuda intibak etmiş pullarının temizlenmesidir. bu konuda sizlere çok basit bir yöntem anlatıp bu meşakatli işi kolay hale getireceğim.
gümüşler bir naylon torbaya konur(Örn. 1 kg) ve torbanın içine iki avuç ince yada kalın tuz konularak balıklarla harman edilir. sonrada bu torba bir yere asılarak 30 dakika beklenir. sonunda birdaha harmanlanarak bir gevgire konularak yıkanır. hiç pul kalmadığını göreceksiniz. artık temizlenerek tava ya atabiliriz. Afiyet olsun.
nisan başlarında gümüş balıkları gece kıyılara iyice sokularak yosunsuz kırlık(taşlık) bölgelere havyar dökmeye gelirler.ve gece boyun ca havyar dökerler. gün ağımaya yakın havyar dökme işi biter fakat balık sürü halinde üstüste yığılarak güneş çıkana kadar, yada gün iyice aydınlanana kadar hareketsiz bekler. bu sırada kıyı germesi ağlar yada, süzme dediğimiz sistemle avlanırlar bu balıklar en iri ve ergin balılardır. piyasada ekonomik itibari değeri pek olmadığından . çok avlanmazlar ve bu suretle hızla çoğalırlar..
en zor tarafı balık pişirilmeden önce vücuda intibak etmiş pullarının temizlenmesidir. bu konuda sizlere çok basit bir yöntem anlatıp bu meşakatli işi kolay hale getireceğim.
gümüşler bir naylon torbaya konur(Örn. 1 kg) ve torbanın içine iki avuç ince yada kalın tuz konularak balıklarla harman edilir. sonrada bu torba bir yere asılarak 30 dakika beklenir. sonunda birdaha harmanlanarak bir gevgire konularak yıkanır. hiç pul kalmadığını göreceksiniz. artık temizlenerek tava ya atabiliriz. Afiyet olsun.