TURNA BALIĞI
(Esox lucius.L)
(Esox lucius.L)
Tanıyalım :
Silindirimsi uzun gövdeli, kemikli bir balıktır. Ağzı ördek gagası şeklinde, üst kısmı iyicene basıktır. Sırt ve anus yüzgeçleri vücudun gerisinde bulunur. Dişleri çok (yaklaşık 700 adet) ve keskindir.Uzunlukları erkeklerde 1m..dişilerde ise 1.5 m olabilir.Avrupa’da bulunan tek türü "adi turna balığı" dır ( Esox lucius.L.). Turna balığının ağırlığı 25kg. a kadar çıkabilir. Turna balığı Şubat-Mart-Nisan aylarında yumurta atar. Bu mevsimde eti iyi olmaz. 15 metrelik alan içerisinde hareket eden herseye saldırırlar.Bunlara buyuk bır yayın , balıklar veya kuslar da dahıldır.Aynı boydaki turnalar beraber dolaşırlar.
Avcılığı ::
Turna balığının en iyi yakalandığı zaman güneşin doğuşu ile batışının ortalamasıdır.Ayrıca eylül ve ekim ayları turna balığının en bol olduğu zamandır.
Av Teknikleri :
Turna avcılığı, temel olarak sabit avlanma ve hareket halinde avlanma olarak ikiye ayrılır. Sabit avlanma sandal veya karadan belirli bir alanda avlanmak şeklinde olur. Hareketli avlanmada ise, tekne ile hareket halindeyken, sürtme, atıp-çekme veya yemli gezdirme şeklinde olur.
1 – Hareketli Avlanma :
Her çeşit sürtme bu sınıfa girer. Sürtme için, çok çeşitli kaşık, seğirtme, mepps(döner) ve suni yemler vardır. Hareketli avlanmada diğer bir yöntem ise, canlı veya ölü yemle yapılan sürtmedir. Bu tip avcılıkta, genellikle kaya balıkları iyi sonuç vermektedir, ama istavrit, kolyoz gibi deniz balıkları da kullanılabilir.
2 – Sabit Avlanma
Sabit avlanma; Dip yemlisi ,ölü yem ,çökertme ,canlı yem şeklinde olur. Söz konusu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, eğer bir den fazla olta ile avlanılacaksa, oltalar arasında en az 10m mesafe bırakmak lazımdır.
Özellikle, ölü yem kullanıldığında, eğer zemin müsaitse (atılan yemi örtecek yosun, balçık bulunmaması halinde) çevreye abartmadan yemleme yapmakta fayda vardır.
-Dip Yemlisi
Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3’lü iğne ağızda kalır, tercihen çelik beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.
-Ölü Yem
Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile yakın olan halkasına bağlanır.
Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip yemlisinde olduğu gibi takılır.
Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kısa tutulmaz.
-Çökertme
Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık 40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.
Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.
Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tespit edilir.
-Canlı Yem
Canlı yem kullanıldığında, çift 3lü iğneli bir beden kullanılır.
Yem bedene, ya fırdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta olmak üzere, ya yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde , ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.
NERELERDE BULUNUR?
Turna balığı daha çok dibi çamurlu yerlerde bulunur.Kendisini saklamak için nilüfer , sazlık ,eloeda bitkilerinin bulunduğu yerleri çok sever. Kışın sular soğuduğu için derin sulara çekilirler.
Önemli Not : Turna balığı tutulduğu zaman iğneyi balığın ağzından çıkarmak için asla elimizi sokmamalıyız.Aksi takdirde balık parmağımızı ısırabilir ve ciddi şekilde yaralayabilir.Turna balığının ısırdığı yerler iyileşse bile oraya dokunduğumuzda hep acı hissederiz.Bunların olmaması için balığın ağzından iğneyi pres yardımı ile çıkarmalıyız.