Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
israil sazanı hakkında
yeni yapılan her göletimize veya barajlarımıza israil sazanı bırakılıyor

sizce baraj ve göletlerimize israil sazanı bırakılmalımı?
Bul
israil sazanı nedir normal sazandan farkı nedir iyimidir kötümüdür bi bilsem yorum yapacagımda ne yazık hiç anlamam sazandan
Bul
Levrekci yazdı:israil sazanı nedir normal sazandan farkı nedir iyimidir kötümüdür bi bilsem yorum yapacagımda ne yazık hiç anlamam sazandan

işte size israil sazanı hakkında bilgi

Göle devlet bırakmıştı... İsrail sazanı Kuşgölü'nde başka balık bırakmadı...

BANDIRMA'DA, KUŞCENNETİ GÖLÜ'NÜN EN BÜYÜK BALIK POPÜLASYONU İSRAİL SAZANI OLDU

- İSRAİL SAZANI, EN BÜYÜK GEÇİM KAYNAĞI OLDU

- - DİĞER BALIK TÜRLERİNİ AZALTTIĞI İÇİN UZMANLARIN ÇEVRE FELAKETİ OLARAK NİTELENDİRİLDİĞİ BALIK, 8 YIL ÖNCE DEVLET TARAFINDAN GÖLE BIRAKILDI

- BİR GÜNDE AVLANAN YAKLAŞIK 40 TON İSRAİL SAZANI, KİLOSU 40 YKR'DEN GÜNEYDOĞU BÖLGESİ'NE SATILIYOR

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde, Kuşcenneti Gölü'ne 8 yıl önce devlet tarafından bırakılan ve gölün en büyük balık popülasyonu haline gelen 'İsrail sazanları', uzmanların çevre felaketi olarak nitelendirmesine rağmen bölge halkının en büyük geçim kaynağı haline geldi. Hızla çoğaldığı için balık nesillerini tehdit ettiği ve ekonomik değerinin olmadığı söylenen İsrail sazanı, gölde günde 40 tona yakın avlanarak, kilosu 40 YKr'den Diyarbakır ve Batman'a satılıyor.

Kuşcenneti Gölü'nde yaklaşık 6-7 yıl önce ilk defa görülen ve hızla çoğalan İsrail sazanı, halen göldeki en büyük balık popülasyonunu oluşturuyor. Balıkların ilk olarak 8 sene önce Tarım Bakanlığı yetkilileri tarafından balıklandırma çalışması amacıyla göllere bırakıldığı belirtiliyor. Kuşcenneti Gölü çevresindeki balıkçılar ise, İsrail sazanının Trakya bölgesinden Kuşcenneti Gölü'ne gelen kuşların ayaklarına yapışan yumurtalarla beraber geldiğini iddia ediyor. 3 ile 4 gün arasında susuz olarak yaşayabildiği belirtilen bu balıkların yılda 3 defa yumurta bırakması sayesinde hızla çoğaldığı kaydediliyor. Balıkçılık kaynaklarında ise kesin olarak menşei bilinmeyen İsrail sazanlarının genetik yapılandırma sonucu oluşan bir balık türü olduğuna dikkat çekiliyor.

Bölgedeki en yoğun balık avının yapıldığı köy olan ve 90 kişinin balıkçılıkla uğraştığı Bereketli Köyü'nde, günde 25 ile 30 ton arasında İsrail sazanı avlanıyor. Göl çevresindeki köylerde bulunan 3 kooperatifin üyeleri tarafından avlanan toplam İsrail sazanının ise günde 40 tona yaklaştığı tahmin ediliyor. Denize kıyısı olan bölgelerde tüketilmeyen İsrail sazanları, Bereketli Köyü Su Ürünleri Kooperatifi tarafından her gün TIR'larla Diyarbakır, Batman ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer illere gönderiliyor.

Kilosu 40 YKr'den satılan İsrail sazanlarının gölde görüldüğü ilk yıllarda balıkçılar tarafından avlanmadığı ve diğer balıklar için tehdit olarak düşünüldüğü, ancak daha sonraki yıllarda balığa değişik yörelerden talep gelmesi üzerine ekonomik değer kazandığı ifade ediliyor. Çok kılçıklı ve lezzetinin fazla olmaması yüzünden fazla tüketilmeyen balık, ucuz olduğu için Güneydoğu Bölgesi'nde tercih ediliyor.

Bereketli Su Ürünleri Kooperatif Başkan Yardımcısı Reşit Çetin, İsrail sazanından çok memnun olduklarını, bu balık sayesinde geçimlerini sağladıklarını söyledi. Çetin, uzmanların söylediğinin aksine göldeki diğer balık türlerinin azalmasının İsrail sazanlarının diğer balıkların havyarlarını yemesinden değil, göl çevresindeki fabrikaların atıklarını göle bırakması ve göl suyunun zamansız çekilmesinden kaynaklandığını savundu. İsrail sazanlarını gelen talebe göre avladıklarını ifade eden Çetin, "Gölde bu balığı 4 senedir avlıyor ve kilosunu 40 YKr'ye satıyoruz. Günde 25-30 ton arası İsrail sazanı avlanıyor. Bu balık sayesinde karnımız doyuyor, ailemizin geçimini kazanıyoruz. İsrail sazanının balıkçılar için kabus olduğu doğru değil, biz çok memnunuz. Pişirmesini bildikten sonra çok lezzetli bir balık. Üzerinde ince kılçıkları var, ancak düzgün pişirmede kavrularak yenilebilir hale geliyor. Kendimiz de bu balığı yiyoruz. Diğer balıklar bölgedeki fabrikalar olmadan önce çok boldu, ancak fabrikaların atıkları nedeniyle azaldı. Şu anda en çok İsrail sazanı var, onun yanında az miktarda normal sazan ve turna çıkıyor" dedi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez de, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, İsrail sazanı tehlikesine dikkat çekmişti. İsrail sazanlarının çabuk ürediğini, ekonomik değerinin bulunmadığını ve diğer balık türlerinin havyarlarını yemesi nedeniyle balık çeşitlerini yok ettiğini belirten Çömez, gölde uzmanlar tarafından inceleme başlatıldığını söylemişti. Kuşcenneti Gölü'nde geçimini balıkçılıkla sağlayanların son yıllarda İsrail sazandan şikayetçi olduğunu ifade eden Çömez, açıklamasında şunları söylemişti:

"İsrail sazanı, çapak, sazan ve kerevit popülasyonunun giderek azalmasına sebep olarak büyük bir tehlike arz ediyor. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda göldeki balık türleri tamamen ortadan kalkabilir. Doğal yoldan yetişmeyen ve İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından üreme amaçlı olarak Kuşcenneti Gölü'ne bırakılan bu balıklar o kadar hızla ürüyor ki adeta bir canavar. Gölün bütün tabii hayatını yok ettiler. Gölde bu balık ve diğer balık türlerinin incelenmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Ciddi bir çevre felaketi olan İsrail sazanlarını gölümüzden kurtarmak için çalışacağız. Çok ucuza satılmasına rağmen bu balıkları kimse almıyor."

Kaynak: İHA
Bul
israil sazanı 1995te ankara kurt boğazı barajına da salınmıştı ama şartlara mı ayak uyduramadı nedir bilinmez ben 1 2tane osene yakaladım ondan sonrada kurt boğazında hiç görmedim birde şu sorun var ben kendim şahit oldum boyun bölgesi ve karnında balığın kurtlanma oluyor bencede kurtlanma yapan bir balık gıda yönünden sağlıklı değildir
Bul
kaşalot yazdı:yeni yapılan her göletimize veya barajlarımıza israil sazanı bırakılıyor

sizce baraj ve göletlerimize israil sazanı bırakılmalımı?

bence bırakılmamalı ne gerek var yurdumun balıklarına iyi baksakda çogalsalar türkiyenin dört bir tarafına balık gitse hemde kendi yerli balıklarımız ama neredeee geldik aynı noktaya
Bul
bu israil sazanı denilen balık çok obur bir balık türü

diğer canlı türlerinin larvalarını ve yumurtalarınıda yediğinden dolayı diğer canlı türlerinin azalmasına sebep olmaktadır. çok hızlı bir şekilde ürediği için bulunduğu ortamın baskın türü olmakta gecikmemektedir.
yayın balıkları ve turnalar bile bu balıkların olduğu ortamda azalma göstermektedir

yakalamak için diğer sazan türleri gibi özel yöntemler ve yemler gerekmektedir
oltaya ne takarsanız takın yada nasıl bir oltanız olursa olsun sürü halde olduklarından çok kolayca yakalanmaktadır

eti çok lezzetli tutulan bir balık türü değildir ve aışırı kılçıklıdır

eğer yakalarsanız çorbasını yapmanızı tavsiye ederim

allahtan denizlere böyle türler yayılmıyor
Bul
abi adı üstünde(israil)başka söze gerek varmı!!!ben de şunları söyliim.bu balığı her kim musallt ettiyse en büyük bedduaları ediyorum.şu yüzden ki:fazla büyümemekte,çok üremekte,diğer balıkların üremesine engel olmakta,gözlerimle gördüm pullu sazan yumurta bırakırken arkasındaki israil sürüsü yumurtaları kapmak için ortalığı toz duman etmekte.tıpkı piranha sürüsü gibi.mutasyon bir balık olduğu söylenmekte.insanı ayar etmekte.kılçık deposu.tadı fena değil ama orjinal değil işte ya suni bir balık daha ne desem ki.
Bul
allahtan denizlere böyle türler yayılmıyor

arkadaşım denizler daha kötü bu durmlarda balıklar birbirlerini yiyor..belki yanılıyorum ama hem tatlı su hemde deniz avcı olduğum için söylüyorumm..ama tamamen benim kendi düşüncem tabiiii..
Bul
ben geçen sene 5-6 kilo tutmuştum.Akşama mangalı yaktık.ama tadı berbattı.ot gibi bişeydi.yiyemedik.nerde o güzelim sazanların tadı.
Bul
buna sazan demek bile hata sazanın tadı nerde bunun tadı nerde çamur gibi bi şey
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  site polisi hakkında LeVrEkCi 41 22,553 30-05-2012, 20:45
Son Yorum: AmatörBalıkcı19
  org hakkında yalova tatar 10 3,807 14-03-2010, 23:53
Son Yorum: tedirgin SaZaN

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi