21-12-2005, 19:02
Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Amaçlı
Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 36/2 Numaralı Sirküler
Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 36/2 Numaralı Sirküler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Tanımlar
1.- Denizlerimizde ve iç sularımızdaki doğal yaşam alanlarının korunması, buralardabulunan su ürünleri kaynaklarımızdan amatörce yararlanılması, sorumlu ve sürdürülebilir avcılık için amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasının sağlanması amacıyla, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna ait Su Ürünleri Yönetmeliği'nin 6 ncı maddesi gereğince; 1 Eylül 2004 - 31 Ağustos 2006 tarihleri arasında geçerli olmak üzere
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca, aşağıda belirtilen yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirilmiştir.
Tanımlar
Madde 2.-
Bu sirkülerde geçen terimlerin tanımları aşağıda belirtilmiştir.
2.1. - Genel Tanımlar:
Amatör Balıkçılık: Sadece spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddî ve ticarî kazanç gayesi gütmeyen balıkçılık etkinliğidir.
Amatör Balıkçı: Maddî ve ticarî kazanç amaç gütmeden, sadece spor ve dinlence amacıyla su ürünleri avcılığı yapan gerçek kişidir.
Amatör Balıkçı Yarışması: Amatör balıkçılar arasında, amatör balıkçılığı
özendirmek amacıyla düzenlenen ve belirli kurallara uygun olarak yapılan balık tutma yarışmasıdır.
Amatör Balıkçılık Turizmi: Amatör balıkçıların maddî kazanç sağlamaksızın, bu
sirküler ile belirlenen kurallar çerçevesinde, iç sular ve denizlerde yaptıkları balıkçılık turizmi etkinliğidir.
Sportif Balıkçılık: Spor amacıyla, maddî ve ticarî kazanç gayesi gütmeyen ulusal yada uluslar arası balık avcılığı federasyonları kurallarına uygun olarak yarışma amacıyla bireysel ya da takımlar hâlinde yapılan amatör balıkçılık etkinliğidir.
Sportif Balık Avı Yarışması: Ulusal ya da uluslar arası balık avı federasyonlarınca konulan kurallara göre yapılan balık avı yarışmasıdır. Ulusal kurallar uluslar arası federasyon kurallarına uygunsa elde edilen rekorların Türkiye ya da Dünya rekorları olarak kabul edildiği yarışmalardır.
Su Ürünleri : Denizler, iç sular ve sun’î olarak yapılmış havuz, baraj, depolama, gölet, dalyan ve çiftlik gibi tesislerde tabiî veya sun’î olarak istihsal edilen, yetiştirilen su bitkileri, balıklar, süngerler, yumuşakçalar, memeliler, sürüngenler, kabuklular gibi canlılarla, bunlardan imal edilen ürünlerdir.
İstihsal Yerleri : Su ürünlerinin yetiştirildiği veya doğal olarak ürediği, avlanma, üretim, yetiştirme ve istihsal yapılmak üzere içinde veya üzerinde herhangi bir istihsal vasıtasının veya tesisinin kurulabildiği, kullanılabildiği su sahalarıdır.
Balık Boyu (Toplam Boy) : Ağzı kapalı iken balığın alt çenesinin ön ucu ile kuyruk yüzgecinin arasındaki ölçülebilen en uzun mesafesidir.
Boy Limiti: Balık türlerinin nesillerini devam ettirebilmeleri için bir balığın en az 1 kere yavru vermiş olarak kabul edildiği en küçük yasal avlanma boyudur.
Sayı limiti: Her amatör balıkçının yasal metotlarla avlanarak beraberinde
götürebileceği en fazla balık sayısıdır.
Zaman Yasağı: Avlanma zamanına ilişkin düzenlemenin yapıldığı yılda su ürünleri avcılığının yasak olduğu tarihleri ifade eder. Bu yasakların başlangıç ve bitimini gösteren günler, getirilen düzenlemeye dâhildir.
Gönüllü Amatör Balıkçılık Kuruluşları : Amatör balıkçılık yapan kişilerin bu
etkinliklerini sürdürmek ve geliştirmek üzere kurdukları tüzel kişiliklerdir.
Amatör Balık Avı Rehberi: Bakanlık ile Bakanlıkça yetkin kılınan Gönüllü Amatör Balıkçılık Kuruluşları tarafından eğitilen ve bu eğitimin sonunda Bakanlığın yapacağı sınavı başarıyla geçerek Amatör Balık Avcılığı Rehberi belgesini almaya hak kazanan gerçek kişiyi ifade eder.
Bakanlık : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nı ifade eder.
İl - İlçe Müdürlüğü : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü’nü ifade eder.