Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İzmarit ve İstavrit Balığı Nasıl Avlanır ?
#1
[COLOR="#000080"]İzmarit ve İstavrit Balığı Nasıl Avlanır ?
[/COLOR]





[ATTACH=CONFIG]47946[/ATTACH]


İzmarit

Bu balığın avlanma mevsimi ekim-nisan ayları arasındadır. Dip balığı olarakta bildiğimiz bu balık dip zeminden 40 - 50 cm üstünde dolaşmaktadır. Bu durumu gemimizdeki balık bulucu dikey cihazlarımızlada tesbit etmeniz mümkündür.

Düşmanı olan lüfer akını başlayınca otomatik olarak ortadan kendini yok eder ve saklanır. İzmarit oltasında 6 veya 7 nolu siyah sinek iğnesi dediğimiz küçük iğneler kullanırız . Ağırlık olarak 150-200 gramlık kurşun kâfi gelmektedir.

İzmarit avında 3 iğne idealdir bir de fırdöndü taktınız mı oltamız hazır demektir. Misina kalınlığı 0.30 mm. olmalıdır. Aksi halde kalın olacağından dolayı balık avlamanız mümkün değildir.

Yem olarak, istavrit, midye, küçük parçalara bölünmüş kurtçuklar kullanılır.

Haydi rast gelsin...


İstavrit

İstavrit balığını iyi avlayabilmemiz için, hindi veya martı tüyünden yapılmış çapari kullanmalıyız.

İstavrit oltasına kırçıllı tüy taktığımızda bazen kolyos vede uskumru yakalamamız mümkündür. Soğuğu seven bu balık orta derinlikte dolaştığı gibi dipte 30-40 kulaç suda, dibine yapışmış olarakta yaşayabilmekte ve avlanmaktadır..

Oltamız 15 veya 20 iğneli olabilir. İlk atışta dibe kadar inen oltamızı sonra yoklayarak yukarı çekeriz.. Hangi seviyede balığa rastlarsak misinemizi işaretleyerek o derinlikte avlanırız. İstavrit avında misinayı tutan el devamlı hareket halinde olmalıdır. Ağırlık olarak 200 ile 250 gramlık kurşun idealdir. Ancak avlandığımız bölgede akıntı varsa ozaman 300 gramlık kurşun ağırlık kullanabiliriz.

Oltamızın rengi gri kurşun açığı renginde olmalı ve kullanılan ipek kırmızı vede tüy beyaz martı tüyü olmalı ve bu tip çapariler tercih edilmelidir. Balık ; kırmızı, beyaz rengi gördüğünde yem zannedeceğinden dolayı tüm dikkatini oraya verecek ve hücüm edip yemi yakalıyorum zannederek oltayı yutacaktır.

Misinemizin kalınlığıda 0.30 mm. olmalı daha kalın olmamalıdır. Aksi halde izmaritte olduğu gibi balık avlayamazsınız..

Haydi rast gelsin , bol avlar...

Kaynak:Nuri Deniz


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla
#2
şimdilerde artık birçok simli çapariler yapılıyor,eskiden babamla beraber martı tüyünden yapardık,kanca boyuna bakmazzdık çünkü her türlü kancayla tutulabilirdi.balıklarda evrimmi geçiriyor nedir ki artık kanca illaki sinek kanca olacak Smile
Bul
Cevapla
#3
LeVrEkCi yazdı:şimdilerde artık birçok simli çapariler yapılıyor,eskiden babamla beraber martı tüyünden yapardık,kanca boyuna bakmazzdık çünkü her türlü kancayla tutulabilirdi.balıklarda evrimmi geçiriyor nedir ki artık kanca illaki sinek kanca olacak Smile
....................................................................................................................................................

Evvelki sene, Artvin/ Arhavi'ye 15 günlüğüne tatile gittim.Dostumuz Reşat hocamızın 7,5 metre uzunluğunda içten takma 15 beygir gücünde bir teknesi vardı.Onunla haftanın 3 günü Karadeniz'e istavrit avına çıktım...Benim çaparim 20 olta martı ve hindi tüyündendi..1 ave 2 adet geliyordu...Onun ki 12 oltalı fakat simli tüylü parlak çaparisi ile 5 -8 adet arasında yakalıyordu...Ben rezil oldum...
Anında çapariyi terk ettim...
Gerçekten de İstavritler de çağ atlamışlar anlaşılan.ayrıca benim de İstanbul'lu olduğumu anlamışlar demek ki....O gün 13 kilo yakalamıştık...bu anımı hiç unutmam...
İstanbul - 0RH pozitif -1949
Balıkçı Reisi: Nuri Deniz (Kimya ve İşletme müh.)
[SIGPIC]http://www.amatorbalikci.net/images/avatars/genel/1bateau9zz.gif [/SIGPIC]
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  barakat nasıl yapılır poseydon 1 5,030 10-11-2007, 16:07
Son Yorum: AFALA
  Kılıç ve Orkinos balığı kemalekdal 27 9,147 02-06-2007, 22:51
Son Yorum: kemalekdal

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi