Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık nasıl temizlenir???
#1
Balık nasıl temizlenir?

Balıkları balıkçınızdan temizlenmiş ve isteğinize göre parçalanmış alabilirsiniz. Ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler. Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.Balıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz. Bu işlem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir. Bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları açık veya kapanmış olarak kullanabilirsiniz. Bunun istisnaları ile filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmiştir. Sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar.
Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir.
Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır. Lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve işlem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur.
Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir.
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Bu işlem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır. Sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur.
Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.
Bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit veya dil balığı gibi. Bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma denir. Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir. Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz. Bu iºlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir.
Pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır. Bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmelisiniz, yoksa bu işlemi evli bir erkek olarak yapıyorsanız karınızdan yiyeceğiniz aile boyu fırçaya peşinen hazır olmalısınız.,


Meyhanem internet sitesinden alıntıdır.
Bul
Cevapla
#2
bu yüzme işi geçerli herhalde ben bilmiyorum tatlı su balıklarını o şekilde yüzerseniz balığın yarısı gider, tatlı suda balıklarında tecrübeme göre bunun tersi yapılır, önce balığın solungaç ve sırt yüzgeci kafadan kuyruğa kadar keskin bir bıçakla çizilir sonra bir pense veya bez yardımıyla kafa tarafıdan tutularak deri kuyruğa doğru çekilir sonrada içi temizlenir76
Bul
Cevapla
#3
ama çok güzel bilgiler deniz balıklarında uygulamakta yarar vardır,

Allah yazın ayransız, kışın yorgansız illede balıksız bırakmasın.
Bul
Cevapla
#4
balıgı kendim temizlemeyi tercih ederim hayatta balıkçıya bırakmam o işi o da zevktir benim için hele kendi tuttugum balıgı temizlemek büyük zevktir bi levregi temizlerken gönderecem ayrıntılarını aşamalarını hatta balıgın sudan çıkmış halinden masaya konmuş haline kadar bi fotoroman yapıım size en kısa zamanda Smile))
Bul
Cevapla
#5
Levrekci yazdı:balıgı kendim temizlemeyi tercih ederim hayatta balıkçıya bırakmam o işi o da zevktir benim için hele kendi tuttugum balıgı temizlemek büyük zevktir bi levregi temizlerken gönderecem ayrıntılarını aşamalarını hatta balıgın sudan çıkmış halinden masaya konmuş haline kadar bi fotoroman yapıım size en kısa zamanda Smile))
ustam sen levreği öylece göndersen olmazmı. biz onun fotoromanını bir ufakla çıkarırız. sen hiç merak etme. selamlar rastgele
Bul
Cevapla
#6
vala bem 5 kilo hamsi temizledim bir saat belimi doğrultamadım .hamsi temizlemek zor ama diğerleri öğle değil
Bul
Cevapla
#7
deniz balıklarının tamamı kafadan başlanarak ayıklanır önce solungaçlardan aşağı doğru çek iç organlar dışarı bağırsaklar sonuna kadar getirilmeli. lüfer hariç benim sistemim budur. Hiç bir balığın kılçığınıda bugüne kadar çıkartmadım. o zaman sadece et yerdim. balık değil.

sevgiler
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Misina Nasıl Üretilir? nurideniz34 4 1,140 24-08-2016, 07:57
Son Yorum: bucalıfikret
  üçlü mercan takımı boncukluyu nasıl oltaya takarım? merso7525 0 1,236 20-10-2013, 11:02
Son Yorum: merso7525
  Barometre nedir , nasıl kullanılır? Woiwodia 16 5,093 23-12-2012, 23:21
Son Yorum: Woiwodia
  Tekne ile Balık avlamayı nasıl öğrendim. Öğreniyprum. Torik Orhanbaba 31 5,774 10-12-2012, 10:35
Son Yorum: Torik Orhanbaba
  mucizevi balık Can ARSLAN 6 2,538 26-10-2012, 14:48
Son Yorum: ring
  İsTanbul için balık durumu FuRkAn * 40 8,035 22-10-2012, 10:01
Son Yorum: LeVrEkCi
  Yalpa Müşiri (Clinometer) Nasıl Yapılır? Woiwodia 7 2,029 13-10-2012, 00:40
Son Yorum: Woiwodia
  BALIK AĞLARI... LeVrEkCi 14 5,308 10-09-2012, 10:54
Son Yorum: samuray
  Balık Takvimi ( Kemal Mutlu) Lapsetur 11 4,268 01-10-2011, 20:59
Son Yorum: ufuktan26
  garip bir balık 4 muhammed tr 9 1,931 16-09-2011, 19:57
Son Yorum: muhammed tr

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi