Yorumları: 83
Konuları: 18
Merhabalar;
Aslında sorumun cevabı bir çok yerde mevcut fakat bu işe yeni başlayanlar yada başlayacak olanlar için faydalı olacağına inanıyorum şöyle ki ben uzun yıllar balık avına çıkıyorum ama çok amatörce yaptığımı bu site sayesinde öğrendim malesef malzemeciye gidip bana güzel bir kamış ve makina ver demiştim şuanki aldığım kamış ve makinam için atarı nedir nerde kullanıcam ne tutacağımı bilmeden 3-4 yıldır da yeri geldi levrek yeri geldi istavrit yeri geldi zargana avladım ama bir çok avımda takımın sıkıntılı olduğunu anlaya biliyordum sarmada, atmada vs.. Bu uzun girişten sonra şunu sormak istiyorum bu işe yeni başlayacak olan ve benim gibi işin iç yüzünü yeni öğrenmeye başlayanlar için bir çok avda kullanabileceğimiz genelde tuzlu su avlarında işte şu boyda şu atarlı şu kamış türü ve makina tavsiyesi verebilirmisiniz profesyonelliğe geçene kadar tek kamışla işi öğrenmiş hemde zevk yapmış oluruz. Birde bu kamışların ATAR meselesi tam olarak nedir yani 100 gram atarlı bir kamışla 20 gr kurşun atılmazmı yada 40gr atarlı ir kamışla 100 gr kurşun atılmaz mı gibi. Teşekkürler ederim...
Yorumları: 22,029
Konuları: 258
Gökmen basit anlatımla kamış üzerinde bulunan rakamlar o kamışın ileri atışlarda maksimum fayda sağlayacağı ağırlıkları gösteriyor

100-200gr kamışla 40gr ağırlık kullanımda ileri atış yeterli olmayacağı gibi 10-30gr kamışlarla 100gr atış kamışa zarar verecektir.
Bornova - izmir
Yorumları: 6,298
Konuları: 143
orhanekmekci yazdı:Gökmen basit anlatımla kamış üzerinde bulunan rakamlar o kamışın ileri atışlarda maksimum fayda sağlayacağı ağırlıkları gösteriyor
100-200gr kamışla 40gr ağırlık kullanımda ileri atış yeterli olmayacağı gibi 10-30gr kamışlarla 100gr atış kamışa zarar verecektir.
gökmen arkadaşım merhaba ,orhan abimin dediğine harfiyen katılıyorum.
A▒N▒T▒A▒L▒Y▒A J▒İ▒G▒G▒İ▒N▒G
>((((0> ▒T▒E▒A▒M▒ ><((((0>
Yorumları: 7,892
Konuları: 199
10-09-2012, 16:05
(Son Düzenleme: 10-09-2012, 16:08, Düzenleyen: MaVrUşGiL.)
Kamışların küçük atarlı olması hafif atışlarda yani 5-30 gr. arası değişiklik gösteren kaşık vb. atışların daha verimli yapılmasını sağlar, misal 150 gr atarlı bir kamış ile 30 gr atışı esnakliğin az oluşundan dolayı daha verimsiz yani kısa mesafeli olacaktır.
Çoğu kamışta atar aralığı verir (40/90, 90/150 vb.) bu aralık o kamışın verimli atış ağırlıklarıdır.
Yani o sınırların altında kalmak atış verimini düşürdüğü gibi üstünede çıkmak kamışın kaldıracağından fazla yük binmesi anlamına gelir.
Esneklik ve hassasiyet artdıkça atış ağırlığı düşer, esneklik ve hassasiyet azaldıkça atış ağırlığı yükselir.
Tabi şunuda eklmek gereklidirki atarı düşük kamış büyük balık çekemez diye düşünmeyin çünki atışta tüm yük kamışın ucuna binerken çekişte halkalar vasıtası ile yük tüm kamışa dağılmaktadır.
Ben, boğaz at çek avlarında akıntıya direnebilmek için 125/175 gr. arası kurşun kullandığım için 225 max atarlı 4.20m. lineaffe kamış,
Yemli at yatır akıntısız kıyı avlarında max 40/70 gr. arası kurşun kullandığım için max. 90 gr. atarlı 3.90m. lineaffe teleskobik kamış,
Kaşık atışlarında 20/50 atarlı 2.70m. Fladen ve 30/60 atarlı 1.60m. remixon kullanıyorum.
Rast gelsin...
Yorumları: 247
Konuları: 5
11-09-2012, 11:36
(Son Düzenleme: 11-09-2012, 11:39, Düzenleyen: bill74.)
Gökmen usta arkadaslar kamislarin atari ile ilgili gayet yeterli biligileri aciklamislar. Bende biraz yazayim dedim. Senin gibi bir zamalar bende dogru kamisi buluncaya kadar ugrasmistim.
At-cek avlarinda genelde hafif atarli kamislar kullanilir. Hafif atarli kamislar Serkan abinin dedigi gibi uc bölümlerine dogru daha esnektir.
At-cekte kullandigimiz sahte yemler, silikonlar, rapalalar vs. agirliklari genlede 3gr-25 gram arasindadir.
Bu agirliklari istedgimiz uzakliga ulastirabilmek ve en önemliside bi isi yorulmadan yapabilmek icin 5 gr- 40gr arasi kamislar kullanilir.Genelde boylari 1.60m-2.70m arasindadir.Ideal boyu 2.40 veya 2.70 olanlaridir. Daha uzunlari veya kisalari tavsiye edilmez.
Marka ve modeller degisiklik gösterebilir. (7-21gr, 10-30 gr, 3-15 gr gibi) Bu secim senin kullanacagin avlaga, hedef baligina ve sahtene göre secilmelidir.
80 veya 100gr atarli bir kamisla 15 gramlik bir sahteyi atmaya calisirsan o kamis seni bu isten sogutur ve yorar.
Birde Surf Casting tekniginde kullanilan kamislar vardir. Bunlarin atarlari yüksektir. 100-150-200 gram atarlari bulunur.Fakat bu teknik at cek teknigi degildir. Sadece oltayi agirligiyla beraber 100-200 metre uzakliga atabilmek icindir.
Eger benden bir tavsiye istiyorsan, levrek lüfer gibi balik avlarinda sana en az 2.40m en fazla 2.70m boyunda 10-30gr veya 10-40gr atarli bir kamis öneririm.Iki parcali olmasi daha iyidir. Test edilip onaylanmistir. 5 senedir bu tarz kamislari kullaniyorum. Kiyidan at cek avi icin birebirdir. Daha agir sahteler kullanacagim diyorsan Serkan abinin kullandigi gibi bir kamis bulursun. Kolay gelsin.
Yorumları: 3,283
Konuları: 164
OKUMA V SYSTEM SPİN KAMIŞ 270cm20-60 gr atarlı.çok rahat ve aksiyon oluşturma açısından çok verimli..Shimano Exage 3000 devir oranı yüksek bir makina.yüksek devir rapalanın kandırıcı özelliğini 2 katına çıkarır.çünki yüzüş daha kısa ve seri şekilde olur.bu ikiliyi tavsiye ederim.
Yorumları: 1,495
Konuları: 56
Teleskopik kamışlar yerine parçalı kamışların duyarlılığı atış erimi daha iyidir. mesela 100 gram atarlı bir kamışla en az 40 gramla istenilen mesafeye ulaşılabilir. Bence bir parçalı kamış alıp uzak atışın keyfini çıkarın.
Yorumları: 83
Konuları: 18
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim anlaşılan bu işe gönül verdiysen en az 2 kamış setinin olması gerektiğini anlamış bulunmaktayım, iyi forumlar...
Yorumları: 247
Konuları: 5
Gökmen usta, 2 bile yetmiyor bazen. avlagina ve baligina göre olta ve takim edinmek gerekiyor.

oda bu hastaligin cilvelerinden iste. almadan duramiyor insan. Bu balik sevdasi böyle birsey. yil icinde avini yapmak istedigin baligin belli zamanlari oldugundan, hangisine gidiyorsan o baliga göre olta takimin olmasi lazim. Sonra bunlar koleksiyon oluyor.

Bir bakmissin servet degerindeler

güzel hastalik ama...