Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tropheuslar
Akvaryum kısmı ile malesef yoğunluktan pek ilgilenemedim. İnternetten alıntı konularla da doldurmak istemedim. Fırsat buldukça artık elimden geldiğince akvaryum kısmını dolduracağım. Umarım sizlere faydalı olurum.

Tropheuslar
Yaşadığı yer: Tanganyika gölünün kayalık ve yosunlu bölgeleri
Boyları: Erkek 14 cm-Dişi 10 cm
Beslenmeleri: Otçul
Üreme: Ağızda kuluçka
Yüzme seviyesi :Orta ve taban
Su sıcaklığı: 4°-28°C
Su şartları: pH 7,8 - 9.0,Üreme ve sağlık açısından nitrit-nitrat düzeylerini düşük tutmalıyız.
Bakımı diğer balıklara göre daha zordur
Tropheus'lar cıchlıd türlerinin bakılması zor ve bir o kadar da beslenmesi ve akvaryumda seyri açısından çok güzel balıklardır.
Tropheus akvaryumu kurulumu:
Tropheus'ları koyacağımız akvaryum geniş, derin ve büyük olmalıdır. Hacim olarak bence en az 500 litre yeterlidir. Sert suyu (ph 7,8 – 9.0) sevdiklerinden akvaryumumuzda bolca kaya bulunmalı hatta su düzenleyicilerle takviye yapmakta fayda vardır. Çünkü ülkemizdeki çeşme sularının pH derecesi 7,0 – 7,5’ tur. Kayalıklar sadece bir köşeye üst üste koymak yerine akvaryumun 2-3 köşesine ayrı ayrı koymak gerekmektedir. Böylelikle akvaryumda baskın olan tropheus erkekleri diğer balıkları rahatsız edemeyecektir. Eğer kayaları belli bir bölgeye yığarsak, akvaryumda hakim olan balığımız diğer balıklar ile sürekli kavga edebilir ve bu kavgalar ölümler ile sonuçlanabilir. Akvaryumdaki dişi ve erkek tropheuslar'ı mümkün olduğunca aynı anda akvaryuma koymak gerekmektedir. Yanlarına sonradan dahil edilen balıklardan hiç hoşlanmazlar, sürekli kavga ederler, Suyun ısısının ortalama 24-27 derece olması yeterlidir. Kum tercihimiz, akvaryum suyumuza suyun sertliğini düşürmeyecek bir kum olmalıdır. İdeal olanlar aragonit, mercan kumu, midye kırığı ve silis kumdan biridir. 2 cm’lik bir kaınlık yeterli olacaktır. Işıklandırma önemli konulardan biri olup hassasiyet gösterilmesi gereken konuların içerisindedir. Cıvıl cıvıl gözüken bir ışıklandırma olmamalıdır. Aydınlık ile loş arasında bir tercih yapılması idealdir. Mavi ışık kullanılmamalıdır. Çoğu zaman stresin başlıca kaynağı mavi ışık olmaktadır. Daylight gün ışığı ideal seçim olmaktadır.
Tropheus'lar da beslenme:
Tropheslar doğal ortamlarında kayaların üzerindeki yosun ve algleri yiyerek beslendiklerinden vejeteryan balıklardır. Akvaryumdaki kuvvetli aydınlatma sonucunda kayaların üzerinde oluşan yosunlar tropheuslar için vazgeçilmez yiyecek kaynağıdır. Bu balıklar ağız ve çene yapıları itibari ile bu yosunları oldukları yerinde adeta jilet gibi kazırlar. Ama balıklarımıza zaman zaman etçil besinler vererek balıklarımızın gelişiminde önemli rol oynayabiliriz. Tropheus'ları yemlerken aşırı derecede yemleme yapmamalı, yemlemeyi az ve sık aralıklarla yapmalıyız. Siprulina ağırlıklı yemler vermek balıklarımızın sağlığı açısından iyi olacaktır. Haşlanmış ıspanak, bezelye, havuç gibi sebzeler de verebiliriz. Uygun şartlarda 10-15 yıl yaşayabilirler.

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Sazanları özledim...
Bul
Tropheus'lar da üretim ve üreme:
Tropheuslar doğal ortamlarında koloniler halinde yaşarlar ve akvaryumda da koloniler halinde beslemek akvaryumumuzun sağlığı açısından faydalı olacaktır. Çünkü erkekleri bölgeci ve kavgacıdır. Akvaryumda onlar için yeterli alanlar oluşturmazsak ve erkek-dişi oranını iyi ayarlamazsak ölümcül kavgalar yaşanabilir. Benim tavsiyem 10-15 dişi 2 erkek bir koloni idealdir. Tabi dişi sayısı istendiği kadar akvaryumumuzun büyüklüğüne göre arttırılabilir. Tropheus üretimi oldukça zordur, dişileri üreme çağına getirmek için yemlemeyi çok güzel bir şekilde yapmamız gerekmektedir. Tropheuslar ovophile (ağızdan kuluçka) yöntemiyle ürerler. Bu da demektir ki Dişi yumurtaları kendi ağzında kuluçkaya yatırır. Üremek için birbirlerini seçen erkek ve dişi düz bir alanda tüm vücut hatlarıyla titreyerek (üremek için, kur yaparak) kendi etraflarında dairesel bir biçimde dönerler, hazır olan dişi, düz bir alanda yumurtalarını bırakır ve anında hemen ağzına alır, sonra çiftler "T" formu alarak; erkek üreme kapakçığından dişinin ağzında bulunan yumurtalara spermlerini bırakarak döller. Dişi balığın ağzında en fazla 25 yumurta bulunur. Bu sayı ortalama 5-15 arasında da olabilir. Dişinin ağzında döllenen yumurtalar ortalama 28 gün süreyle anne ağzında kuluçkaya yatırılır. Kuluçka sonunda çıkan yavrular 10 ila 12 mm boyundadır. Anne balığı ayrı bir akvaryuma almaya gerek yoktur, balıklar güzel beslendikleri sürece yavrulara dokunmazlar. Eğer dişi balığımızı ayırırsak tekrar geri koyduğumuzda sorunlar yaşanabilir. Koloni balığı dışlayabilir ve hamileliği boyunca form kaybeden, güçsüz kalan balığımıza saldırabilirler. Dişi tropheuslar tehlike anında yavrularını çok iyi korurlar. Yavrular iyi beslendikleri sürece çok çabuk büyür ve olgunluğa erişirler. Dilerseniz hamile balığı kusturabilirsiniz. Fakat tropheusların ağız yapısı itibariyle bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız.

Tropheus'lar da cinsiyet ayrımı:
Erkekler dişilere göre çabuk büyür ve gelişir. Erkek balıklar sürekli yer kazıp kendi bölgelerini belirlese de ben bu şekilde kesin ve sağlıklı bir cinsiyet ayrımı yapılabileceğine inanmıyorum. En kesin çözüm aşağıdaki resimdeki gibi anüs-vent bölgesini kontrol etmektir. Ağız yapılarına bakılarak da cinsiyet ayrımı yapılabilir.

Sazanları özledim...
Bul
Tropheuslarda sağlıklı bakım için gerekli 10 madde
Yazan: John N. Davidson

1-Suyunuzu sıklıkla değiştirin. Tropheus’ların iyi su şartlarına gereksinimleri vardır. Bizim bulgularımıza göre haftalık 30 % su değişimi düzgün su şartları sağlanmasına yardım eder. Buna karşın bu orandaki su değişimlerinin biyolojik filtrasyona herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

2-Spirulina ağırlıklı besleyin. Biz balıkları günde 6 defa yemliyoruz. Bunun dört öğünü spirulinadan oluşuyor. Diğer ikisi ise çiklitler için üretilmiş pul yemlerden. Evet; onları kan kurdu gibi yemlerle de besleyebilirsiniz fakat ne diye riske girilsin ki?

3-Onları sıklıkla ve azar azar yemleyin. Balıklarınızı her zamanki saatlerde yemleyin fakat normalden daha az miktarda. 15 dakika sonra dönün ve tekrar yem verin. Tropheuslar artık yiyemeyecek hale gelene kadar yiyecektir. Onları yem yerken izlemek çok eğlencelidir. Başkalarından yemlemeden kaynaklanan balık ölümleri hakkında bir çok hikaye duyduğunuza eminim. Ben bu durumun aşırı yemlemeden kaynaklandığını tahmin ediyorum.

4-Tropheusları büyük gruplar halinde besleyin. En az on iki balık. Böylece tanktaki baskın balığın baskın olmayanlara musallat olma ihtimali düşecektir. Eğer yeterli sayıda balığınız yoksa tanktaki agrasyon dağılamayacaktır.

5-Tropheuslarınıza en az 120 cm’lik tanklarda bakın tercihen 500 lt ya da daha geniş hacimli olanlarında. Aldığınız balığın boyu o balığın sahiplenmek isteyeceği alanın genişliğiyle doğru orantılıdır. Daha küçük tanklar baskın balık tarafından kovalanan balığın rahatça saklanabileceği alanların olmasına imkan vermez. Nihayetinde bu durum ciddi yaralanmalara sebebiyet verir.

6-Tropheuslarınıza sadece çok benzer balıklarla bakın. Tabi eğer buna mecbursanız. Çok benzerden kastımız beslenme ve sindirim sistemi ile ilgili. Eretmodus buna iyi bir örnektir. Frontosa ile Tropheus bir arada bakılabilir ama beslenme şekilleri farklıdır. Tropheusları benzeri olmayan balıklarla birlikte beslemek Bloat hastalığını tetikleyici bir unsurdur.

7-Balıklarınızın canlarının sıkılmasına izin verin. Onların üzerinde stres yaratmayın. Suyu aynı gün aynı saat ve aynı zaman dilimi içerisinde değiştirin. Akvaryumun ışıklarını aynı saatte açın aynı saatte kapatın. Tropheuslarınızı aynı saatlerde yemleyin. Her şeyi zamanında yapın.

8-Tropheuslarınızı her yemlemeden sonra izleyin. Yem yemeyen balığın tedavisi onu bu evrede tespit ettiğinizde daha kolaydır.

9-Tankınıza yeni Tropheus eklediğinizde çok dikkatli olun. Tankınıza Tropheus ekleyebilirsiniz. Bunun en iyi zamanı gecedir. Işıkları kapatın ve tankınızın üzerini 24 saatliğine örtün.

10-Eğer Hiper-Agresif bir balığınız varsa onu bir süreliğine çıkarın. Eğer bu hiper-agresif balık haddini aşarsa başka bir tanka alın. Birkaç gün orda kalmasına izin verin. Tropheus sosyal bir yapıya sahiptir ve bu yalnızlık onu kendine getirecektir. Onu eski tankına geri koyduğunuzda emin olun eskisi gibi olmayacaktır. Bu yüzden bir sakinleştirme tankı edinebilirsiniz.
Sazanları özledim...
Bul
Tropheus türleri örnekleri

Sazanları özledim...
Bul
Bilgilendirici paylasim icin tesekkurler RUSAN kardesim...
Bul
Güzel bilgiler emeğine sağlık Alkis
Bul
eline sağlık çok enteresan balıklar.bilgilerde çok güzel tabiidirki.teşekkürler.Alkis
Bul
eline emeğine sağlık rusanım,
bende lepisteslerle eğleniyorum haftada 1 tanesi doğuruyor doğurmak üzere ola lepistesi fanusa alıp içine misina ve ipler atıyorum balık doğurunca yavruları yakalıyamıyor sonra yavruları 2. akvaryuma alıp büyütüyorum çocuklar bayılıyorlar Gulumse
Bul
LeVrEkCi yazdı:eline emeğine sağlık rusanım,
bende lepisteslerle eğleniyorum haftada 1 tanesi doğuruyor doğurmak üzere ola lepistesi fanusa alıp içine misina ve ipler atıyorum balık doğurunca yavruları yakalıyamıyor sonra yavruları 2. akvaryuma alıp büyütüyorum çocuklar bayılıyorlar Gulumse

Maşallah Nihat abiGulumse Lepistes akvaryumlarına bitki de ekebilirsin abi çok güzel görünüyor hem de yavrular yaprakların arasında saklanıyor. Genel de bayanların çok ilgisini çekiyor Gulumse Bizim iş yerinde biri yeni kurdu bitkili akvaryum hem çok güzel oldu hem de akvaryuma karşı olan annesi şimdi başından ayrılamıyor.

Sazanları özledim...
Bul
Çok değerli ve ilginç bilgiler var teşekkürler abicimAlkisAlkis
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi