Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Barbun -Tekir
#1
Benim yaptıgım bir çalışma ,,

Barbunya balıkları

Barbunya balıkları

Bu tür mullide ailesinden olup Akdeniz Ege Marmarada yaygın halde bulunur..boyları en fazla 35 cm ye kadar olabilir. Yaşam ömrü 9-10 yıl gibi saptanmıştır

Bu türlerin yumurtlama yaşı net olarak 2 dir 2. yaştan sonra verimli şekilde üreme yapar ilkbahar yaz ayları üreme dönemidir sıg sularda dipte yumurtlar

Üreme sıcaklıgı 23-25 derece arasıdır.. kış aylarında bu balıklar derin sulara çekilir ve dahi 25-300 m derinliklere kadar yayıldıkları gözlenmiştir..

Ege denizi ortamında yapılan araştırmada sonuçlara bakarsak bu balıgın yaklaşık yaş ve boy ilişkisi şöyledir.

1. yaş gurubu 11-12 cm arası
2.yaş gurubu 12-13.5 cm arası
3.yaş gurubu 13.5-15 arası
4. yaş gurubu ise boy 16 cm ye kadar olabiliyor..

ancak bilinmelidirki yaş-boy-agırlık oranları bölgelere göre değişebilir..zira yaşam ortamındaki biyolojik çeşitliliğin önemi vardır.

Mullus Barbatus * Asıl Barbunya balıgı..

[Resim: Mubar_u1.jpg]

Bu balık oldukça iri bir başa bölgesine sahiptir. Çene dişsizdir. Vücut yanlardan basık renk sarı-kırmızı-portakal karışımıdır.


Nadiren de olsa 600-700 gr lık olanlara rastanır.. yaşam ortamı kumluk ve çamurluk diplerdir
Akdenizde kumluk yerlerde mercan ile beraber oltaya gelir..

Tekir Balıgı: Mullus Surmelithus.

[Resim: Musur_u3.jpg]

Baş daha kısadır çenede 2 uzun bıyık bulunur aşagıya dogru bakar ve dipte gezinirken bu organ ile kumu karıştırır.. çene dişsizdir
Gövde itibari ile Barbunyadan daha narin gibi durması ile ayrılır. Akdenizde çoktur renk daha mattır.

Nil Barbunyası: Upeneus Moluccensis

[Resim: Upmol_u0.jpg]
Lesepsiyen bir tür olan Nil Barbunu digerlerinden kuyruk taki çizgiler ve üst çene dişlerinden ayrılır.

Diger türlerden ayıran özellik vücudunda boydan yatay bir bant vardır bariz sarı renkli bir çizgidir.. çift bıyıklıdır. Ve kuyrukta çizgileri vardır.

Ekonomik değeri çok yüksek olan bu balıkların esas avcılıgı profesyonellerin elindedir
Ancak amatör balıkçılarında gerek nadirde olsa kıyıdan ama daha sıklıkla tekneden yapılan avlarda oltaya gelir.

Avcılıgı bildik 2-3 iğneli dip takımları ile yapılır..kullanılan yem ise karides-midye-supye-kurt- gibi yumuşak dip balıgı yemleridir.
Bul
Cevapla
#2
kum kokmadığı zaman gerçekten çok lezzetli balıktır.teşekkürler.
Bul
Cevapla
#3
barbunla Tekir i hep karıştırdım. bundan sonra biraz daha ayırırım herhalde. tekirin bıyıkları yok zannedersem. emeğine sağlık ağabey Alkis Rose

balık batak kokarda kum kokusu nasıl olur onuda anlamadım nihatımHi
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla
#4
araphüso26 yazdı:barbunla Tekir i hep karıştırdım. bundan sonra biraz daha ayırırım herhalde. tekirin bıyıkları yok zannedersem. emeğine sağlık ağabey Alkis Rose

balık batak kokarda kum kokusu nasıl olur onuda anlamadım nihatımHi

Abi onunda bıyığı var Wink ama renk daha soluktur ve kafa yapısı daha küçüktür.
Malesef balıkçılar iri olana barbun küçüğe tekir deyip çıkmıştır işin içinden Hadiordan birde bu balığı tuttuktan sonra taze iken işlemezsen sarı renkte kalır yani benekleri olmaz işlemede şu şekildedir; pullarını kazırsan benekleri ortaya çıkar balıkçılar bunu soğan çuvallarıyla yapıyorlar Wink

Kum kokma terimiyle batak kokma aynı şeyi ifade ediyor Siyirdim biri tuzlucu diğeri tatlıcı ağzı o kadar Wink
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Cevapla
#5
Sanirim acik deniz baligi kiyida tutmak daha nasip olmadi paylasim icin tesekkurler...
Bul
Cevapla
#6
Paylaşım için teşekkürler. B u balıkları karıştıran çok olur ve kaya Barbun'una bayılırım. Tavada pişirdikten sonra o kırmızıya dönen yağından bir çay bardağı ayırıp Sardalya pişiriken yağına ilave ederim ve harika olur
Bul
Cevapla
#7
ALTAYLI yazdı:Paylaşım için teşekkürler. B u balıkları karıştıran çok olur ve kaya Barbun'una bayılırım. Tavada pişirdikten sonra o kırmızıya dönen yağından bir çay bardağı ayırıp Sardalya pişiriken yağına ilave ederim ve harika olur

OOooo buda enteresan bir yaklaşım ,,GulumseAlkis
Bul
Cevapla
#8
emeğine sağlık muvaffak abicim.bir türlü sevemedim bu mübareği.kokusu bir tuhaf geliyor bana.belkide tava balığını sevmediğimdendir.teşekkürler.76
Bul
Cevapla
#9
Tava balığı harika..
ARKADAŞLIK ; BİR ÖMRE BEDEL SEVGİNİN GETİRDİĞİ KARDEŞLİKTİR.
A Rh (+)
Bul
Cevapla
#10
Payleşım için çok teşekkürler Alkis
benim için en lezzetli balıklardan bir tanesi ,barbunya kızartması harika olur Smile
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Barbun - Barbunya ile ilgili Sorularınız GuRoL 28 8,668 18-12-2007, 14:50
Son Yorum: dent61
  Barbun - Barbunya GuRoL 0 3,963 15-11-2006, 12:59
Son Yorum: GuRoL

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi