18-11-2011, 14:15
Değerli arkadaşlar;
Mutfakta kullanılan malzemeler,pişirme terimleri ve uygulamalarla ilgili terimlerin anlamlarını sizlerle paylaşmak istedim,gerçekten güzel ve önemli bir bilgi elinizin altında bulunsun istedim.
Alıntı:herkessofraya.com
A
Acılanmak
Sebzelerin zamanla bekledikçe acımsı bir tat alması durumuna denir.
Acur
İrice bir salatalığa benzeyen, daha açık renkli ve hafif tüylü olan bir sebzedir. Genellikle turşu yapımında kullanılır.
Ağdalaştırmak
Şeker, limon ve suyun koyulaşana kadar kaynatılması sonucu elde edilen karamelize macun.
Ahlat
Yabani armut. Mayhoş bir tada sahip küçük bir meyvedir.
Akbaldır
Zambakgiller familyasından, beyaz çiçekli, soğanlı, 80 cm kadar boylanabilen otsu bir bitki. Yaprakları yemeklerde sebze olarak kullanılır.
Akıtma
Çok yumuşak hamurun akıtılmasıyla pişirilen bir tatlı çeşidi, krep.
Alaca soymak
Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
Alt üst etmek
Tavada pişirilen malzemelerin hızlı bir hareketle döndürülerek ters yüz edilmesi.
Aperatif
Ana yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.
Aroma
Yemeklere hoş bir esans katan malzemelere denir. Portakal, vanilya, limon vb. gibi.
B
Bağlamak
Yoğunluğu az yemek suyu veya sosların çeşitli malzemeler kullanılarak yoğunlaştırılması.
Bahar
Yiyecek ve içeceklere hoş koku veren kokulu ve çeşnili maddeler. Baharat.
Bakliyat
Bakla, kuru fasulye, nohut gibi taneli sebzelere verilen genel ad.
Barsama
Güzel kokulu, yaprakları yemeklerde tat verici olarak kullanılan nane ve yaban kekiği karışımı.
Benmari
İçi su dolu büyük bir kabın içine konan küçük bir kapta yapılan pişirme işlemi. Genellikle çikolata eritmek için kullanılır. Bu işlem sırasında küçük kaba yağ ve su konmaz.
Biberiye
Genellikle et yemeklerine, patateslere, salatalara, çorbalara ve soslara konan bir çeşit baharat. Kuşdili.
Bir taşım kaynatmak
Yemeğin suyu fokurdamaya başladıktan hemen sonra kaynatma işleminin sonlandırılması.
Blanşe etmek
Sebzeleri bol kaynar suda, çok kısa bir süre haşlamak. Genellikle ayıklamayı kolaylaştırmak için kullanılır.
Boca etmek
Malzemeyi tek seferde boşaltmak.
Bonfile
Sığırlarının bel omurlarının iki yanındaki dikensi çıkıntılar boyunca yer alan bölgeden, koyun ve dananın da bel bölgesinden çıkarılan ızgaralık et.
Boza kıvamına getirmek
Sosları yavaşça karıştırarak kaynatıp, akıcı ama yoğun bir kıvama getirmek.
Buke Garni
Defneyaprağı, maydanoz ve kekikten oluşan buket şeklindeki karışım.
C-Ç
Cacık
Su ile çalkalanmış yoğurdun içine salatalık, marul ya da semizotu gibi sebzeler doğranarak elde edilen bir çeşit salata.
Ceviz likörü
Ceviz, alkol ve şeker karışımına karanfil tarçın veya vanilya katılarak elde edilen bir likör çeşiti.
Ciğer tavası
Küçük parçalar halinde una bulanarak veya unsuz olarak yağda kızartılan karaciğer.
Cücük
Soğan ve marul gibi katmanlı sebzelerin içindeki, tatlı, sulu kısım
Çağla
Erik ya da kayısı gibi çekirdekli yemişlerin henüz olgunlaşmadan tüketilebilen halleri.
Çalmak
Yoğurt, salça gibi malzemeleri sulu yemeklere katıp karıştırmak.
Çentmek
Soğanı çok küçük küpler halinde doğramak. Kıymak.
Çimlendirme
Toprağa ekilmiş tahıl ve sebzelerin filiz vermesi. Çimlendirilmiş tahıllar salatalarda tat verici olarak kullanılabilir.
Çeşni
Yemek ve salatalarda tat verici olarak kullanılan ve birden fazla sebze ve baharatın bir arada kullanılmasıyla elde edilen karışım.
Çırpmak
Akıcı özellik taşıyan malzemelerin mikser, mutfak robotu ya da çatalla, hep aynı yönde ve hızla karıştırılması.
Çin lahanası
Hafif mayhoş bir tada sahip, marul ve lahana arası bir sebze
D
Demirhindi
Yaprakları reçel ve şarap yapımında kullanılan tropik bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyvesinden üretilen koyu renkli ezme, ülkemizde genellikle şerbet yapımında kullanılır.
Demlemek
Pişirilen yemeği pişirme işlemi bittikten sonra tencerenin kapağı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakmak. Bu işlem yemeğin lezzetinin oturmasına yardımcı olur.
Derin dondurucu
Buzdolaplarının -20 derece ve altında çalışabilen özel soğutma bölümlerine verilen isim.
Dinlendirmek
Yoğurulan hamurun içindeki malzemelerin iyice karışması için, hamurun bir süre dinlendirilmesi işlemine verilen isimdir.
Dövmek
Malzemelerin ağır bir cisim veya özel bir aletle ezilerek toz haline getirilmesi.
Dürüm
Sarılarak rulo haline getirilen lavaş ekmeğinin arasına konan çeşitli malzemelerle elde edilen bir çeşit sandviçtir.
E
Ekşimek
Malzemenin mayalanması ya da bozulması anlamına gelir.
Ekşimik
Sütten yapılan yağı alınmış çökelek, peynir.
Elemek
Toz halindeki maddelerin eleklerden geçirilerek içindeki yabancı maddelerden arındırılması.
Elmasiye
Meyve özünden yapılan bir çeşit pelte tatlı.
Emdirmek
Hamur gibi malzemelerin sıvıları içine çekmesini sağlamaktır.
Eti dinlendirmek
Taze etin tüketime uygun bir yumuşaklığa gelmesi için bekletilmesi.
F
Fırınlamak
Yemeklerin fırın kabı ya da fırın poşeti aracılığıyla fırına verilerek pişirilmesine denir.
Fileto
Tavuk, balık ya da dana etinin ince ve geniş bir dilim halinde kesilmesiyle elde edilen ızgaralık et.
Fiske
Tek seferde başparmak ve işaret parmağı arasında kalan alana sığacak kadar bir hacme denk gelen ölçüdür.
Füme
Et, balık ve peynir gibi gıdaların dumanda kurutularak pişirilmesine denir. Yiyeceklere bir is tadı verdiği için özellikle tercih edilir.
Flambe
İkram sırasında yemeklerin üzerine dökülen alkollerin alevlendirilmesi işlemine denir.
Fokurdamak
Yemeğin suyunda hava kabarcıkları oluşturacak şekilde harlı ateşte pişirmek.
Fondan
Karamelize hale getirilmiş beyaz krema.
G
Gevrek hamur
Hamur işlerini, kolayca ağızda dağılabilecek, kıtır kıtır bir kıvamda pişirilmesi anlamına gelir
Garnitür
Yemeklerin yanında ek olarak servis edilen çeşitli sebze, pilav, püre vs. gibi yemeği destekleyen yiyeceklerdir.
Gato
Pastaların pandispanyasına verilen addır.
Göz göz olmak
Muhallebi ve pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir. Bu yemeğin piştiği anlamına gelir.
Gratine etmek
Yemeklerin üzerine eklenen beşamel sos, peynir ya da galeta unu gibi malzemeler yardımıyla yemeği pişirirken üzerinde kızarmış bir kabuk oluşturma işine denir.
H
Harç
Malzemelerin doğranarak harmanlanmasına denir.
Haşlama
Bol su ile kısık ateşte yapılan pişirme işlemidir.
I-İ
Islatmak
Genellikle zor pişen kuru sebze ve bazı tahılların, pişme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.
Izgara
Kor ateşte et pişirme işlemine denir.
J
Jelatin
Hayvan bağ dokusundan yapılan, yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, nerdeyse tatsız kıvam verici bir maddedir.
K
Karamel
Şekerin yakılmasıyla elde edilen tat veren bir malzemedir.
Karmak
Karıştırmak, birbirine katmak anlamına gelir. Genellikle toz halindeki bir şeyi, sıvı ile karıştırarak hamur haline getirilmesi anlamında kullanılır.
Kef
Kaynatılan yemeğin üzerinde kalan tortuların oluşturduğu köpük.
Kelem
Lahanaya verilen yöresel bir isim.
Kelle şekeri
Rafine edilmiş ince şekerin preslenerek koni şeklinde getirtilmesiyle elde edilen şeker türü.
Kıymak
Malzemeleri ince ince doğramak anlamına gelir.
Kızartma
Bol yağ ve yüksek ateşle uygulanan bir pişirme yöntemidir.
Kişniş
Tohumu ve taze yaprakları baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Sindirime yardımcı olma ve sarımsak kokusunu giderme gibi özellikleri vardır.
Kofik
Kurutulmuş dolmalık biber.
Konkase domates
Kaynayan suda kabukları çatlayana kadar pişirilen domateslerin, kabuk ve çekirdeklerinden ayıklanıp zar büyüklüğünde parçalar halinde kesilmesi ile elde edilen malzemeye verilen addır.
Konsome
Yağı alınarak, berraklaştırılmış et suyuna denir.
Koyulaştırmak
Sos ve sulu yemeklerin kıvam verici malzemeler ile karıştırılmasına denir.
Közlemek
Köz haline gelmiş odun ya da kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla birlikte pişirilmesine denir.
Krema
Sütün en kıymetli ve yağlı kısmıdır. Genellikle soslarda, hamur işlerinde ve tatlılarda kullanılır.
Krim
Dinlenmiş taze sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
Kruton
Bayat ekmek içlerinin küp şeklinde kesilip yağda kızartılmasıyla elde edilen gevrek ve kıtır kıtır ekmek parçalarına denir.
Kulak memesi kıvamı
Hamurların ideal sertliğini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Akıcı olmayacak kadar yumuşak olan ama kolayca yoğrulabilecek bir kıvama denk gelir.
Kuşbaşı doğramak
Et ve sebzeleri ceviz büyüklüğünde parçalar halinde doğrama işine denir.
Kuzu Gömleği
Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı. Çeşitli dolma ve sarmalarda saran malzeme olarak kullanılır.
Mutfakta kullanılan malzemeler,pişirme terimleri ve uygulamalarla ilgili terimlerin anlamlarını sizlerle paylaşmak istedim,gerçekten güzel ve önemli bir bilgi elinizin altında bulunsun istedim.

Alıntı:herkessofraya.com
A
Acılanmak
Sebzelerin zamanla bekledikçe acımsı bir tat alması durumuna denir.
Acur
İrice bir salatalığa benzeyen, daha açık renkli ve hafif tüylü olan bir sebzedir. Genellikle turşu yapımında kullanılır.
Ağdalaştırmak
Şeker, limon ve suyun koyulaşana kadar kaynatılması sonucu elde edilen karamelize macun.
Ahlat
Yabani armut. Mayhoş bir tada sahip küçük bir meyvedir.
Akbaldır
Zambakgiller familyasından, beyaz çiçekli, soğanlı, 80 cm kadar boylanabilen otsu bir bitki. Yaprakları yemeklerde sebze olarak kullanılır.
Akıtma
Çok yumuşak hamurun akıtılmasıyla pişirilen bir tatlı çeşidi, krep.
Alaca soymak
Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.
Alt üst etmek
Tavada pişirilen malzemelerin hızlı bir hareketle döndürülerek ters yüz edilmesi.
Aperatif
Ana yemekten önce iştah açıcı olarak alınan içki veya yiyeceklerdir.
Aroma
Yemeklere hoş bir esans katan malzemelere denir. Portakal, vanilya, limon vb. gibi.
B
Bağlamak
Yoğunluğu az yemek suyu veya sosların çeşitli malzemeler kullanılarak yoğunlaştırılması.
Bahar
Yiyecek ve içeceklere hoş koku veren kokulu ve çeşnili maddeler. Baharat.
Bakliyat
Bakla, kuru fasulye, nohut gibi taneli sebzelere verilen genel ad.
Barsama
Güzel kokulu, yaprakları yemeklerde tat verici olarak kullanılan nane ve yaban kekiği karışımı.
Benmari
İçi su dolu büyük bir kabın içine konan küçük bir kapta yapılan pişirme işlemi. Genellikle çikolata eritmek için kullanılır. Bu işlem sırasında küçük kaba yağ ve su konmaz.
Biberiye
Genellikle et yemeklerine, patateslere, salatalara, çorbalara ve soslara konan bir çeşit baharat. Kuşdili.
Bir taşım kaynatmak
Yemeğin suyu fokurdamaya başladıktan hemen sonra kaynatma işleminin sonlandırılması.
Blanşe etmek
Sebzeleri bol kaynar suda, çok kısa bir süre haşlamak. Genellikle ayıklamayı kolaylaştırmak için kullanılır.
Boca etmek
Malzemeyi tek seferde boşaltmak.
Bonfile
Sığırlarının bel omurlarının iki yanındaki dikensi çıkıntılar boyunca yer alan bölgeden, koyun ve dananın da bel bölgesinden çıkarılan ızgaralık et.
Boza kıvamına getirmek
Sosları yavaşça karıştırarak kaynatıp, akıcı ama yoğun bir kıvama getirmek.
Buke Garni
Defneyaprağı, maydanoz ve kekikten oluşan buket şeklindeki karışım.
C-Ç
Cacık
Su ile çalkalanmış yoğurdun içine salatalık, marul ya da semizotu gibi sebzeler doğranarak elde edilen bir çeşit salata.
Ceviz likörü
Ceviz, alkol ve şeker karışımına karanfil tarçın veya vanilya katılarak elde edilen bir likör çeşiti.
Ciğer tavası
Küçük parçalar halinde una bulanarak veya unsuz olarak yağda kızartılan karaciğer.
Cücük
Soğan ve marul gibi katmanlı sebzelerin içindeki, tatlı, sulu kısım
Çağla
Erik ya da kayısı gibi çekirdekli yemişlerin henüz olgunlaşmadan tüketilebilen halleri.
Çalmak
Yoğurt, salça gibi malzemeleri sulu yemeklere katıp karıştırmak.
Çentmek
Soğanı çok küçük küpler halinde doğramak. Kıymak.
Çimlendirme
Toprağa ekilmiş tahıl ve sebzelerin filiz vermesi. Çimlendirilmiş tahıllar salatalarda tat verici olarak kullanılabilir.
Çeşni
Yemek ve salatalarda tat verici olarak kullanılan ve birden fazla sebze ve baharatın bir arada kullanılmasıyla elde edilen karışım.
Çırpmak
Akıcı özellik taşıyan malzemelerin mikser, mutfak robotu ya da çatalla, hep aynı yönde ve hızla karıştırılması.
Çin lahanası
Hafif mayhoş bir tada sahip, marul ve lahana arası bir sebze
D
Demirhindi
Yaprakları reçel ve şarap yapımında kullanılan tropik bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyvesinden üretilen koyu renkli ezme, ülkemizde genellikle şerbet yapımında kullanılır.
Demlemek
Pişirilen yemeği pişirme işlemi bittikten sonra tencerenin kapağı kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakmak. Bu işlem yemeğin lezzetinin oturmasına yardımcı olur.
Derin dondurucu
Buzdolaplarının -20 derece ve altında çalışabilen özel soğutma bölümlerine verilen isim.
Dinlendirmek
Yoğurulan hamurun içindeki malzemelerin iyice karışması için, hamurun bir süre dinlendirilmesi işlemine verilen isimdir.
Dövmek
Malzemelerin ağır bir cisim veya özel bir aletle ezilerek toz haline getirilmesi.
Dürüm
Sarılarak rulo haline getirilen lavaş ekmeğinin arasına konan çeşitli malzemelerle elde edilen bir çeşit sandviçtir.
E
Ekşimek
Malzemenin mayalanması ya da bozulması anlamına gelir.
Ekşimik
Sütten yapılan yağı alınmış çökelek, peynir.
Elemek
Toz halindeki maddelerin eleklerden geçirilerek içindeki yabancı maddelerden arındırılması.
Elmasiye
Meyve özünden yapılan bir çeşit pelte tatlı.
Emdirmek
Hamur gibi malzemelerin sıvıları içine çekmesini sağlamaktır.
Eti dinlendirmek
Taze etin tüketime uygun bir yumuşaklığa gelmesi için bekletilmesi.
F
Fırınlamak
Yemeklerin fırın kabı ya da fırın poşeti aracılığıyla fırına verilerek pişirilmesine denir.
Fileto
Tavuk, balık ya da dana etinin ince ve geniş bir dilim halinde kesilmesiyle elde edilen ızgaralık et.
Fiske
Tek seferde başparmak ve işaret parmağı arasında kalan alana sığacak kadar bir hacme denk gelen ölçüdür.
Füme
Et, balık ve peynir gibi gıdaların dumanda kurutularak pişirilmesine denir. Yiyeceklere bir is tadı verdiği için özellikle tercih edilir.
Flambe
İkram sırasında yemeklerin üzerine dökülen alkollerin alevlendirilmesi işlemine denir.
Fokurdamak
Yemeğin suyunda hava kabarcıkları oluşturacak şekilde harlı ateşte pişirmek.
Fondan
Karamelize hale getirilmiş beyaz krema.
G
Gevrek hamur
Hamur işlerini, kolayca ağızda dağılabilecek, kıtır kıtır bir kıvamda pişirilmesi anlamına gelir
Garnitür
Yemeklerin yanında ek olarak servis edilen çeşitli sebze, pilav, püre vs. gibi yemeği destekleyen yiyeceklerdir.
Gato
Pastaların pandispanyasına verilen addır.
Göz göz olmak
Muhallebi ve pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir. Bu yemeğin piştiği anlamına gelir.
Gratine etmek
Yemeklerin üzerine eklenen beşamel sos, peynir ya da galeta unu gibi malzemeler yardımıyla yemeği pişirirken üzerinde kızarmış bir kabuk oluşturma işine denir.
H
Harç
Malzemelerin doğranarak harmanlanmasına denir.
Haşlama
Bol su ile kısık ateşte yapılan pişirme işlemidir.
I-İ
Islatmak
Genellikle zor pişen kuru sebze ve bazı tahılların, pişme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.
Izgara
Kor ateşte et pişirme işlemine denir.
J
Jelatin
Hayvan bağ dokusundan yapılan, yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, nerdeyse tatsız kıvam verici bir maddedir.
K
Karamel
Şekerin yakılmasıyla elde edilen tat veren bir malzemedir.
Karmak
Karıştırmak, birbirine katmak anlamına gelir. Genellikle toz halindeki bir şeyi, sıvı ile karıştırarak hamur haline getirilmesi anlamında kullanılır.
Kef
Kaynatılan yemeğin üzerinde kalan tortuların oluşturduğu köpük.
Kelem
Lahanaya verilen yöresel bir isim.
Kelle şekeri
Rafine edilmiş ince şekerin preslenerek koni şeklinde getirtilmesiyle elde edilen şeker türü.
Kıymak
Malzemeleri ince ince doğramak anlamına gelir.
Kızartma
Bol yağ ve yüksek ateşle uygulanan bir pişirme yöntemidir.
Kişniş
Tohumu ve taze yaprakları baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Sindirime yardımcı olma ve sarımsak kokusunu giderme gibi özellikleri vardır.
Kofik
Kurutulmuş dolmalık biber.
Konkase domates
Kaynayan suda kabukları çatlayana kadar pişirilen domateslerin, kabuk ve çekirdeklerinden ayıklanıp zar büyüklüğünde parçalar halinde kesilmesi ile elde edilen malzemeye verilen addır.
Konsome
Yağı alınarak, berraklaştırılmış et suyuna denir.
Koyulaştırmak
Sos ve sulu yemeklerin kıvam verici malzemeler ile karıştırılmasına denir.
Közlemek
Köz haline gelmiş odun ya da kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla birlikte pişirilmesine denir.
Krema
Sütün en kıymetli ve yağlı kısmıdır. Genellikle soslarda, hamur işlerinde ve tatlılarda kullanılır.
Krim
Dinlenmiş taze sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
Kruton
Bayat ekmek içlerinin küp şeklinde kesilip yağda kızartılmasıyla elde edilen gevrek ve kıtır kıtır ekmek parçalarına denir.
Kulak memesi kıvamı
Hamurların ideal sertliğini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Akıcı olmayacak kadar yumuşak olan ama kolayca yoğrulabilecek bir kıvama denk gelir.
Kuşbaşı doğramak
Et ve sebzeleri ceviz büyüklüğünde parçalar halinde doğrama işine denir.
Kuzu Gömleği
Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı. Çeşitli dolma ve sarmalarda saran malzeme olarak kullanılır.
Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….