03-11-2011, 15:29
Ançuez (Hamsinin Fransızcası), bildiğimiz hamsiden yapılıyor ve büyük fıçılar ya da teneke kaplar içinde tuzlanarak saklanıyor. Kullanılacağı zaman soğuk su altında yıkayıp, tuzundan arındırmanız gerekiyor. Kafasını ve kılçığını çıkarıp, kurulayıp eğer hemen kullanılmayacaksa zeytinyağının içinde bekletmekte güzel bir yöntem. Türkiye'de Tariş cam kavanozlarda ve sızma zeytinyağında marine edilmiş ançuez satıyor. Hatta kaparilisi de mevcut.
Ançuez en sevilen iştah açıcılardandır.Ançuezi çoğunlukla çarşıdan hazırlanmış olarak alırız. Bunlar açık olarak veya konserve kutular içinde satılır.
Oysa ançuezi balığın en bol olduğu mevsimde kendimiz hazırlayarak daha da ucuza mal edebiliriz. Tariflere uygun olarak hazırlanan ançuezi uzun süre evlerde muhafaza etmemiz de mümkündür.
Ancuezi salata olarak düşünmek yanlış olur. Ançuez en iyi süsleyici gıdalardan biridir. Ayrıca bütün iştah açıcılarda de tad vereceği için tercih edilir.
Ançuez ile çeşitli ordövr tabaklarını ve tepsilerini süsleyebileceğinizden bahsetmiştik. Bunların pizza veya salatalara da tad verdiğini biliyormuydunuz? örneğin küçük parçalar halinde kesilmiş olan ançuez karışık yeşil salatanın veya çoban salatasının içine konulabilecektir.
Karışık pizza hazırlarken hamurun üzerine çeşitli malzemeyi yerleştirdikten sonra bir kaç adet bütün ançuez de koyun.Pizzanın daha da lezzetli bir hal aldığı göreceksiniz.
İlkbahar ve yaz aylarında avlanan hamsiler, zayıflamış olduğundan ızgaraya elverişli olmazlar.Fakat tavası ve buğulaması yapılabilir. Ayrıca tuzlusu da çok nefis olur.Hamsinin bu mevsimdeki tuzlamasına halk lisanında ançuez denir.
Kapari ise Bir Ot Masalında yazdığına göre; Türk mutfağındaki varlığı 14. yy.da başlayan kebere turşusu...ve şimdi nedense kapari diye biliniyor. Tamamiyle bir Akdeniz bitkisi olmasına rağmen ülkemizde pek kullanılmıyor ama Avrupa ve Amerika'da çok sevildiği için yetiştiği yörelerde toplanıp turşusu yapılıp, ihraç ediliyor.
Alıntı:evcini.com
Benden size bir tavsiye ben daha önce kapari turşusu hakkın da bilgi vermiştim kapari turşunuzu evden eksik etmeğin özellikle balık yemeklerine çok yakışan bir malzeme...
Ançuez en sevilen iştah açıcılardandır.Ançuezi çoğunlukla çarşıdan hazırlanmış olarak alırız. Bunlar açık olarak veya konserve kutular içinde satılır.
Oysa ançuezi balığın en bol olduğu mevsimde kendimiz hazırlayarak daha da ucuza mal edebiliriz. Tariflere uygun olarak hazırlanan ançuezi uzun süre evlerde muhafaza etmemiz de mümkündür.
Ancuezi salata olarak düşünmek yanlış olur. Ançuez en iyi süsleyici gıdalardan biridir. Ayrıca bütün iştah açıcılarda de tad vereceği için tercih edilir.
Ançuez ile çeşitli ordövr tabaklarını ve tepsilerini süsleyebileceğinizden bahsetmiştik. Bunların pizza veya salatalara da tad verdiğini biliyormuydunuz? örneğin küçük parçalar halinde kesilmiş olan ançuez karışık yeşil salatanın veya çoban salatasının içine konulabilecektir.
Karışık pizza hazırlarken hamurun üzerine çeşitli malzemeyi yerleştirdikten sonra bir kaç adet bütün ançuez de koyun.Pizzanın daha da lezzetli bir hal aldığı göreceksiniz.
İlkbahar ve yaz aylarında avlanan hamsiler, zayıflamış olduğundan ızgaraya elverişli olmazlar.Fakat tavası ve buğulaması yapılabilir. Ayrıca tuzlusu da çok nefis olur.Hamsinin bu mevsimdeki tuzlamasına halk lisanında ançuez denir.
Kapari ise Bir Ot Masalında yazdığına göre; Türk mutfağındaki varlığı 14. yy.da başlayan kebere turşusu...ve şimdi nedense kapari diye biliniyor. Tamamiyle bir Akdeniz bitkisi olmasına rağmen ülkemizde pek kullanılmıyor ama Avrupa ve Amerika'da çok sevildiği için yetiştiği yörelerde toplanıp turşusu yapılıp, ihraç ediliyor.
Alıntı:evcini.com
Benden size bir tavsiye ben daha önce kapari turşusu hakkın da bilgi vermiştim kapari turşunuzu evden eksik etmeğin özellikle balık yemeklerine çok yakışan bir malzeme...
Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….