Yorumları: 242
Konuları: 22
Benim bildiğim kadarı ile,bir su üstü kıbrıs oltası ve birde dip kıbrıs diye adlandırılan iki tür var.Su üstü kıbrıs bu konu başlığında da anlatıldığı üzere genelde kefal avlamak amacıyla kullanılan ve su üstünde duran bir takımdır.Birde bütün sardalya'ya iğneler saplanarak kullanılan dip kıbrıs oltası vardır.5-6 iğnenin aynı beden üzerine arka arkaya bağlanması ile oluşuyor.(İğne sayısı isteğe göre arttırılıp-azaltılabilinir.)Bütün sardalya'ya ilk iğne kafa kısmından saplanıyor,balığı döndüre döndüre diğer iğneleri saplıyorsunuz.İğneler saplandıktan sonra kalan misinanın bir bölümü ile balığın kuyruk kısmına fiyonk atıyoruz ki,atarken balık yolda düşmesin diye.
[attachment=2031]
[attachment=2032]
Yorumları: 1,564
Konuları: 32
arkadaşım,bu dip kıbrıs dediğin takımla hangi balıklar avlanabiliyor.Bi de şu kuyruğa atılan fiyongu anlayamadım.oltanın kamışa uzanan beden kısmı balığın baş tarafındamı,kuyruk tarafındamı.
Yorumları: 1,270
Konuları: 189
Uzm.Dr.Rastgele arkadaşımızın dip sarması diye bahsettiği olta ceşidini alanyada sokar balığı icin şöyle kullanıyorlar iğneler arkadaşımızın bahsettiği gibi oluyor ve ekmekğe sarıyorsunuz ekmekten 1/2metre sonra ufak bir pırdöndü peşine yüz gr lık delikli kurşun bir pırdöndü daha bağlayıp ana bedene bağlantısını yapıyorsunuz yani kurşun sabit oluyor kefaldaki gibi gezer değil bu sistemi kıyıdan 20-30 metredeki kaya guruplarının üstüne atılıyorki sokar balığı genelde buralarda dolaşır ben bu sistemle cok güzel kum sokarı yakalamıştım.selamlar.
Yorumları: 242
Konuları: 22
Konuya açıklık getirmek için dip kıbrısı ve kullanılışını dilim döndüğünce tarif etmeye çalışayım.Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 5-6 iğneyi arka arkaya bağladık.Son iğneyi de bağladıktan sonra yaklaşık 3 karış boş misina bırakıp en sona fırdöndü bağlıyoruz.Gelelim şimdi bu takımı kasanağa yada kamışa monte etmeye.Kamıştan gelen boş misinaya bir adet 30-40 gr lık ortasında delik olan bir zeytin şeklinde kurşun takıyoruz.sonra da 0,5 mm kadar bir kablo parçasınıda kurşundan sonra misinaya geçiriyoruz.Boş ana bedende kurşun hareket halinde.Daha sonra hazırladığımız takımı kamışdan gelen misinanın ucuna bağlıyoruz.Takım hazır demekdir.Takımın bitiminde yer alan fırdöndüden sonra ana bedene bağlamadan önce küçük bir kablo koymamızın nedeni ana bedende yer alan ve hareket halinde olan kurşun gide gele takımın fırdöndüsüne çarpa çarpa ziyan vermesin diye.Fiyon atmak demek yani kibar bir düğüm etmek demek.Bu takımda levrek-çupra veya kefal geldiğinde, yemi alınca iğneler ağzına saplanıyor.Balık yemi alınca kurşun delikli olduğu için takım hareket edebiliyor ve iri balık kurşun ağırlığını hissetmediği için çekinmeden sardalya ya hamle yapıp ileriye yürüyor.Denenmiş bir avlanma usulu olup ege de yaygındır.
Yorumları: 1,011
Konuları: 12
ben bu gövdeyi kullandım kıyıdan verimli oluyor